שלום רב,
לפני כארבעה חודשים הוזמנתי להרצאה בנושא אימון לחיים (Coaching). במהלך ההרצאה הועברו לשומעים טפסי רישום שבו נתבקשנו למלא פרטים אישיים, ואת הציפיות שלנו מן התחום המדובר. בסוף ההרצאה ניגש אלי המנחה ושאל אותי אם אני מעוניינת להשתתף בסדנא בת כמה שבועות שהוא מעביר. השבתי לו שאשקול זאת בתנאי שהסדנא לא תיפול בימים שני או חמישי. אחר כך התלוויתי אליו אל המשרד על מנת לשלם סכום של 70 שקלים עבור ההרצאה. בהזדמנות זאת הוא שלף את הטופס שמילאה כל הכיתה במהלך ההרצאה, והציע שאשלים עוד מספר פרטים בטופס על מנת להירשם לסדנא. מילאתי את הפרטים האלה וחתמתי על הטופס ושילמתי באמצעות כרטיס אשראי סכום של 3000 שקלים עבור הסדנא. גם בהזדמנות זו הדגשתי שבימים שני וחמישי לא אוכל להשתתף.
מאז התקיימו שלוש סדנאות, כולן בימי שני. לא השתתפתי כמובן באף אחת, אך מנחה הסדנאות מסרב להשיב את כספי בטענה שחתמתי איתו על חוזה. התקשרתי אליו מספר פעמים בבקשה לראות שוב את הטופס עליו חתמתי אך הוא סירב לשלוח את החוזה בדואר ודרש שאבוא אל משרדו באופן אישי.
שאלתי: האם טופס שחתמתי עליו בעקבות שיווק נלהב מחייב אותי משפטית? כמו כן, האם יש דרך לחייב את נותן השירות לחשוף את הטופס שלטענתו מהווה חוזה המחייב אותי בסכום של 3000 שקלים?
יש לציין שלאורך כל ההתקשרות שלי עם המנחה חזרה אצלו הסיסמה: "לא שיפרת לא שילמת". מה תקפותה המשפטית של סיסמה זו.
תודה,
א. ה.
א.ה שלום,
דיני החוזים בישראל מושתתים על העקרון הבסיסי לפיו חוזים יש לקיים בתום לב, החוק קובע במשא ומתן לקראת כריתתו של חוזה חייב אדם לנהוג בדרך מקובלת ובתום-לב.
צד שלא נהג בדרך מקובלת ולא בתום-לב חייב לצד השני פיצויים בעד הנזק שנגרם לו עקב המשא ומתן או עקב כריתת החוזה.
פרק ב' בחוק החוזים עוסק במזפר פגמים בכריתתו של חוזה המרנים לנפגע אפשרות לבטל את החוזה. כך נקבע כי מי שהתקשר בחוזה עקב טעות וניתן להניח שלולא הטעות לא היה מתקשר בחוזה והצד השני ידע או היה עליו לדעת על כך, רשאי לבטל את החוזה. וכן בעניין הטעייה - מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה.
אופן ביטול החוזה הינו בדרך של מתן הודעת ביטול לצד השני (רצוי בכתב) תוך זמן סביר לאחר שנודע למבטל על עילת הביטול.
ברגע שבוטל החוזה חייב כל צד להשיב לצד השני את מה שקיבל ממנו בעקבות החוזה שבוטל (היינו את הכסף).
מעבר לכך, בהתאם לחוק הגנת הצרכן, עוסק שמחתים צרכן על חוזה חייב לתת לצרכן העתק של החוזה.
באופן כללי טופס שאת חותמת עליו אכן יכול לשמש חוזה. תנאים של חוזה ניתן לקבוע אפילו בע"פ (הבעיה שקשה להוכיח דברים שסוכמו בע"פ).
כך שאם התנית את השתתפותך בכך שהקורס לא יערך בימי שני וההתנאה נעשתה בע"פ יהיה קשה להוכיח את הדבר בניגוד לחוזה הכתוב עליו חתמת.
מצד שני אם מעולם לא הגעת לאף אחד מהמפגשים של אותה סדנא הרי שלא זכית לקבל את השירות.
בנוסף חשוב לבדוק האם לא קיים בחוזה סעיף של דמי ביטול.
לאור זאת באפשרותך לפנות לאותו גוף בכתב (רצוי דואר רשום עם אישור מסירה) ולנסות ליישב את העניין. במידה ואינך מצליחה, באפשרותך לפנות לבית המשפט לתביעות קטנות בעצמך ולהגיש תביעה עבור הכספים ששילמת ועבור כל נזק שנגרם לך.
אפשרות נוספת הינה לפנות לעו"ד שינסח עבורך מכתב התראה או יגיש עבורך תביעה בבית משפט השלום.
בהצלחה,
עו"ד אבירם גולדשטיין.
•אין בתוכן האמור משום המלצה, חוות דעת משפטית, או ייעוץ מכל סוג שהו והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר