שלום רב,
הנני בעל שליטה משותף (50/50) בחברה אשר הפסיקה את פעילותה.
לחברה יש חוב היסטורי של כספים שלי אשר היו בקופתה והוסכם עם השותף כי אלו כספים השייכים לי. כעת לפני הפירוק אין כסף בחברה והשותף מנסה לכפות עלי ויתור על החוב באמצעים שונים. מה הם הפעולות שעלי לעשות על מנת לגבות ככל שניתן (וככל הנראה יהיו כספים כלשהם)?
שלום רב,
בכדי לענות תשובה מנומקת יש לבחון את כל מסמכי התאגיד.
באופן עקרוני חברה בערבון מוגבל מהווה אישיות משפטית נפרדת מבעלי המניות שלה.
לאור זאת כבעל מניות יכולים להיות לך יחסים חוזיים או משפטיים שונים עם החברה שבשליטתך. כך שיתכן שהנך גם בעל המניות של החברה וגם אחד הנושים של החברה (זאת בתנאי שלא הורם המסך).
כבעל מניות, הנך מצוי אחרון בסדר הנשייה מהחברה וזכותך לפרוע את חובך עבור הכספים אותם העברת לחברה כנגד הקצאת המניות שרכשת, רק לאחר שכל שאר נושי החברה יפרעו את חובם.
ואולם, כנושה זכותך קודמת לבעלי המניות. מכאן שבמידה והזרמת כספים לחברה מהונך האישי כהלוואה אותה התחייבה החברה להשיב לך הרי שעבור כספים אלו אתה נושה רגיל של החברה ועל החברה לפרוע את חובותיה כלפך כנושה, עוד טרם פרעון החובות כלפך וכלפי שותפך כבעל מניות. כלומר שלמעשה הנך מתפקד בשני כובעים שונים מול החברה בכובע אחד כבעל מניות ובכובע שני כנושה.
כנושה יש משמעות גם למעמד זכות הנשייה שלך, למשל אם החברה שעבדה נכסים כלפך להבטחת החזר ההלוואה שנתת הרי שאתה נושה מובטח וזכותך להפרע עוד לפני יתר הנושים הרגילים.
משמעות נוספת יש גם לסוג החובות של החברה וכלפי מי היא חייבת.
למשל הבנקים הם בד"כ נושים מובטחים, כי כאשר החברה מבקשת הלוואה הבנק דורש בטוחה מסויימת. לאור זאת במידה והנך נושה רגיל תהיה זכאי לפרעון חובך רק לאחר ובמידה שישארו כספים בקופת החברה לאחר שהחברה תפרע את חובותיה לבנקים.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ כלשהו, לקבלת ייעוץ מומלץ לפנות לעו"ד הבקיא בתחום.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר