איך ניתן לעיין בחוזה מכירה של חברה, האם כל אחד יכול? והאם מיידעים את בעלי החברה המדוברת?
שמוליק שלום,
שאלתך אינה ברורה מספיק, באופן עקרוני ישנה חשיבות מכרעת לשאלה האם מדובר בחברה ציבורית או בחברה פרטית (מרבית החברות הינן חברות פרטיות). כעיקרון חברה ציבורית חייבת בשקיפות וחלים עליה חובות גילוי מכח חוק החברות, חוק ניירות ערך ועוד.
מרבית חובות הפרסום והגילוי אינן חלות על חברות פרטיות.
בעלי החברה הם למעשה בעלי המניות שלה (כל מניה מהווה חלק מסויים מהבעלות) לכן לא ניתן למכור מניות השייכות למישהו מבלי שהוא ימכור אותן. יש להבדיל בין מכירת החברה לבין מכירת השליטה בחברה. שכן ניתן למכור את השליטה באמצעות מכירת מניות הרוב, בעוד שהמיעוט ימשיך להחזיק במניותיו.
בברכה,
עו"ד אבירם גולדשטיין,
איפרגן גולדשטיין, משרד עורכי דין.
• אין בתוכן האמור משום המלצה, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי; ואין להסתמך על האמור
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
זו חברה פרטית שאני עובד בה כ-10 שנים לפני כ-6 שנים בערך החברה נמכרה לבעלים אחרים , אני מחפש את החוזה של המכירה כי אני יודע שיש שם סעיף שמדבר על נתינת פיצויים לעובדים ותיקים (5 שנים ומעלה ) בזמן שהחברה עברה ידיים .
האם אני יכול להזמין את התיק ברשם החברות ולעיין בו והאם מה שאני מחפש יהיה שם? כמו כן האם אני צריך אישור מבעלי החברה ואם לא האם רשם החברות מיידע את החברה שמישהו ביקש לעיין בתיק ?
תודה
שמוליק שלום,
ככל שאני מבין מפנייתך הנך עובד החברה, לא בעל מניות ולא דירקטור.
באופן עקרוני, הרי שצדדים רשאים לעשות בינהם חוזה ואינם חייבים להציגו בפני אדם שלישי.
ככל שנעשה הסכם למכירת החברה המזכה אותך בפיצויי כלשהו, הרי שנעשה כאן חוזה לטובת צד שלישי (כשאתה למעשה הצד השלישי).
העניין מוסדר בסעיף 34 לחוק חוזים. הקובע כי חיוב שהתחייב אדם בחוזה לטובת מי שאינו צד לחוזה (להלן: המוטב) מקנה למוטב את הזכות לדרוש את קיום החיוב, אם משתמעת מן החוזה כוונה להקנות לו זכות כזו.
מכאן שאם הנך המוטב אז כמובן שזכותך לתבוע את אכיפת החוזה.
אולם הבעיה שאין באפשרותך לראות את החוזה וכמובן שיקשה עליך לראותו מבלי לידע על כך את הנוגעים בדבר.
לכן רצוי לבחון את העניין עם אותו מקור שמסר לך את המידע עליו הנך מסתמך. נראה לי הגיוני ורצוי לפנות למעסיק הקודם אם הנך סבור שביקש להקנות לך זכויות בחוזה שערך.
כמו כן, ודאי קיים ארגון עובדים או גוף אחר האמון על זכויות העובדים בחברה ומן הראוי לברר את העניין מולם.
כמי שאינו בעל מניות ואינו דירקטור של החברה, זכותך לעיין במרשם בעלי המניות, במרשם הדירקטורים וגם בפנקס השעבודים. אינך זכאי לעיין בפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון, בתקנון, בדוחות כספיים ובפרוטוקולים של האסיפה הכללית.
זאת ועוד, יתכן כי המטריה הנכונה במקרה שהנך מתאר נוגעת לדיני העבודה ולא לדיני החברות.
מבחינה זו הכירו בתי הדין כי במצבים מסויימים בהם מתפטר עובד עקב חילופי מעבידים, יתכנו נסיבות בהן יראו את התפטרות העובד כמזכה בפיצויי פיטורים על-פי בעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים.
לכן מומלץ לדעתי לפנות לייעוץ מקיף ומעמיק אצל עו"ד הבקיא בתחום, לאחר שתברר את כל עובדות העניין.
בברכה,
עו"ד אבירם גולדשטיין,
איפרגן גולדשטיין, משרד עורכי דין.
• אין בתוכן האמור משום המלצה, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי; ואין להסתמך על האמור
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
תודה על ההתיחסות והתשובות המקצועיות שלך .
אני עובד בחברה ושמעתי מכמה אנשים חזקים בחברה שיש סעיף שאמור להקנות לי פצויים המקרה של התפטרות בגלל הותק שלי הבעיה שלי שאני לא יודע אם זה מחייב את הבעלים החדשים(הנוכחי) או שזה רק במקרה של הסכמה הדדית בין הצדדים כלומר שאני מתפטר אבל נותן לבוס עוד זמן בחברה עד שהוא ימצא לי מחליף יותר מחודש שזה מה שהחוק מחייב אותי , הבעיה שלי שאם אני אמצא עבודה הם לא יחכו לי יותר מחודש . אני יודע על אנשים שהגישו מכתב התפטרות בהסתמכות על הסעיף הנ"ל אבל הבעלים אמר שהוא לא חייב והם ויתרו או שרדפו אחריו הרבה זמן וקבלו רק חלק מהפצויים .
אני רוצה לראות את החוזה בכדי לדעת אם זה מחייב .
לגבי מה שכתבת על חילופי מעבידים האם אני יכול להתפטר על סמך זה ולקבל את הפצויים אחרי 6 שנים שאני עובד אצלו הרי יגידו לי למה לא התפטרת בהתחלה ?
שמוליק שלום,
סביר להניח שלאחר 6 שנים אכן לא תוכל לדרוש פיצויי פיטורים בגין חילופי מעסיקים.
כמו כן, להבנתי המשכת לעבוד באותה החברה שהיא המעסיק שלך בפועל, כלומר רק בעלי המניות בחברה התחלפו בעוד שבחברה עצמה שהינה המעסיק שלך, לא חל שינוי כלשהו.
ככל שהנך חתום על הסכם העסקה, ניתן להניח שההסכם מגדיר את אופן היחסים ואת סיומם, לכן רצוי לברר את העניין.
בד"כ מעסיק חייב לעובד פיצויי פיטורים רק במידה שהעובד מפוטר ולא במידה שהעובד מתפטר, ואולם קיימים מקרים בהם המעסיק בוחר לפעול בהתאם לאמור בסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, ובעקבות אישור כללי וצו הרחבה שנתן שר התמ"ת.
על מעסיק שפועל כך, להפריש בכל חודש כספים לקרן פיצויים לטובת העובד, וכאשר העובד מסיים את עבודתו אצל המעסיק יהיה זכאי לכספים שנצברו בקרן במקום פיצויי פיטורים. היתרון של העובד הוא שהעובד יהיה זכאי לאותם כספים בכל מקרה של הפסקת עבודה, בין אם פוטר ובין אם התפטר.
במקרה כזה תהיה זכאי לכספי הקרן מבלי קשר לותק או לתקופת ההודעה המוקדמת (שיתכן ועשויה להיות פחות או יותר מחודש, תלוי בהסכם העבודה שלך, בהסכמים קיבוציים ו/או צווי הרחבה שחלים על הענף).
להבנתי אינך בקיא בכל הנוגע לזכויותך ולמבנה הגוף בו הנך עובד, ונראה שהדבר דורש ברור עובדתי ומשפטי מעמיקים ומקיפים, לכן אני ממליץ לך שנית לפנות בעניין לעו"ד אשר יבדוק עבורך את העניין ויעניק לך ייעוץ משפטי מעמיק בנושא.
בברכה,
אבירם גולדשטיין, עו"ד
איפרגן גולדשטיין, משרד עורכי דין.
• אין בתוכן האמור משום המלצה, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי; ואין להסתמך על האמור.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר