האם סעיף שאומר "שעם פטירתו של בעל מניות בחברה מסוימת מתבטלות מניותיו בחברה". הוא חוקי ויכול להופיע בתקנון של חברה מבחינת החוק?
רוני שלום,
תקנון החברה הינו חוזה בין החברה לבין בעלי מניותיה, ובין בעלי המניות לבין עצמם ככה שדיני החוזים חלים על התקנון בכפוף להוראות מיוחדות שבדין.
חברה רשאית לכלול בתקנונה את הזכויות והחובות של בעלי המניות ושל החברה וכן כל נושא אחר שבעלי המניות ראו לנכון להסדיר בתקנון.
לאור זאת נראה כי בעלי מניות בחברה רשאים לקבוע בתקנון החברה הסדרים שונים גם לעניין פקיעתן והתבטלותן של מניות עת שנפטר המחזיק בהן.
יחד עם זאת יש לשים לב למכלול הנסיבות והדינים הרלבנטיים לעניין, בחוק הירושה נקבע כי הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו של אותו אדם, בטלים.
ואולם בשאלה דומה שהגיע לפתחו של בית המשפט בד"נ 39/80 נקבע כי יש לפרש את אותו סעיף בחוק הירושה באופן מצומצם, אשר שולל רק הסכם ירושה פוזיטיבי המעביר רכוש. מכאן, שככל הנראה תקנון אשר קובע כי המניות יפקעו ימחקו ויעלמו מהעולם במקרה של פטירה, לא יסתור את חוק הירושה (בניגוד להסכם הקובע כי המניות יועברו לאדם או גוף אחר).
ואולם יש לבחון את הוראות התקנון גם בכלים פרשניים, להתחקות אחר כוונת הצדדים, והכל בכפוף לעקרון תום הלב.
לאור זאת, מן הראוי לבחון את הוראות התקנון ואת הדינים החלים בעניין באופן יסודי, מעמיק ופרטני על- מנת לקבל תשובה ברורה בעניינך. לכן רצוי לפנות לעו"ד לצורך ייעוץ מעמיק בעניין.
בברכה,
עו"ד אבירם גולדשטיין
איפרגן גולדשטיין, משרד עורכי דין.
• אין בתוכן האמור משום המלצה, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי; ואין להסתמך על האמור
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר