שלום,
לפני כשנה נתתי שירותי ייעוץ בתחום המחשבים לחברה בע"מ וקיבלתי בתמורה מניות בחברה (כ-5%) במקום שכר. לאחר מספר חודשים בעלי מניות אחרים הזרימו כספים והנתח שלי קטן (כ-3%). החברה נקלעה לקשיים ונוצר חוב גדול ללקוחות ולעובדים. מספר עובדים שלפו את רשימת בעלי המניות, ביניהם אני, ושלחו להם מכתב שהם דורשים שכר על עבודתם (סכום כולל של כמה עשרות אלפי שקלים). האם ניתן לדרוש ממני לכסות על חלק מחובות החברה? האם אני בסכנת תביעה משפטית?
תודה מראש,
רוני
רוני שלום,
אני משער שמדובר בחברה פרטית.
בכל אופן המשמעות של חברה בע"מ הינה שקיים מסך המפריד בין החברה לבין בעלי מניותיה. באופן עקרוני החברה מהווה אישיות משפטית נפרדת מבעלי מניותיה ולא ניתן להטיל את חובות החברה על בעלי המניות (למעט במקרים קיצוניים של הרמת מסך).
כאשר מדובר בחברה פרטית (להבדיל מחברה ציבורית) הפרקטיקה הנהוגה בעולם העסקים היא שנושים מסויימים (בד"כ בנקים שמקצים אשראי לחברה) נוהגים להחתים את בעלי המניות על ערבות אישית לחובות החברה.
אם לא חתמת על מסמך כגון דא, הרי שלא ניתן להטיל עלייך את חובות החברה (סביר שרק בעלי המניות המהותיים חתמו על ערבות אישית).
ישנו מושג נוסף הנקרא "חבות משתתף" מדובר במצב בו החברה מתפרקת ובמצב כזה ניתן לדרוש מבעלי המניות לשלם לחברה סכומים שהתחייבו לשלם עבור המניות בהן הם מחזיקים בלבד (מדובר במצב בו החברה מקצה מניות לבעליה והם לא משלמים עבור המניות אלא רק מתחייבים לשלם במידה שיתבקשו לעשות זאת). גם בעניין הזה נראה שאין להטיל עליך חבות כלשהי, זאת מאחר והוקצו לך מניות כתמורה לעבודה, כלומר רכשת את המניות בסכום שהיה מגיע לך כשכר עבודה ככה שכבר שילמת את עלות המניות שברשותך ולא נתת כל התחייבות לשלם עבורן בעתיד.
מעבר לזאת, כבעל מניות הינך נושה של החברה, ואולם האחרון בסדר הנשייה, ויש לך את הזכות לקבל את יתרת הכספים שישארו בחברה (ככל שישארו) לאחר התשלום לכל יתר הנושים ביחס למניות שאתה מחזיק.
מקווה שהייתי לעזר,
בברכה
עו"ד אבירם גולדשטיין
איפרגן גולדשטיין, משרד עו"ד.
• אין בתוכן האמור משום המלצה, חוות דעת משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי; ואין להסתמך על האמור.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין 053-6247704
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר