לעו"ד דוניץ שלום,
אשמח אם תוכל לעזור לי לאתר טקסט של השופט אהרון ברק , אשר עודד פנייה וייצוג עצמי לבית המשפט, קראתי זאת לפני כשנתיים, האם תוכל להפנותני למקור? ניסיתי למצוא ולא עלה בידי. נדמה לי, אם זכרוני כשיר, שהשופט אף פנה לבתי המשפט לא להיות קיצרי רוח כלפי המייצגים עצמם.
תודה, רונן
רונן שלום, זמני אינו מאפשר לי לבצע חיפושים כאלה- הגם שזאת אמירה ידועה של כבוד הנשיא בדימוס ברק. האמירה משקפת את תפיסת הצדק שלו- אך אינה מקובלת פרקטית. כמובן- זכותו של אדם לייצג עצמו בביתה משפט. הבעיה היא שהאדם הפשוט אינו מצויד בארגז הכלים המתאים, שכן הדיון בבית המשפט (למעט החריג של בית המשפט לתביעות קטנות) מתנהל בכפיפות לסדרי הדין (חוק סדר הדין הפלילי בפלילים ותקנות סדר הדין האזרחי- במשפט האזרחי) ולדיני הראיות. הכללים הם לעתים קרובות נוקשים ודווקניים: המייצג העצמי עלול ליפול ב"פאולים טכניים" והגם שבית המשפט צריך לכבד את זכותו זו של האזרח- אין הוא יכול לתת לאזרח המייצג את עצמו קורס מזורז בסדרי הדין ודיני הראיות (שלא לדבר על הדין המהותי). לפיכך ממילא ייצוג עצמי אינו מומלץ וגם מי שידו אינה משגת לשלם לעורך דין- ראוי שיפנה למרכזי סיוע משפטי או ש.י.ל או קליניקות של בתי הספר למשפטים- ואפילו לפרויקט "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין (האמון על מתן שירות משפטי "פרו בונו" למי שנזקק. כפי שלא יעלה על דעתו של איש לבצע בעצמו ניתוח להסרת התוספתן- אל ינהל הליך משפטי ללא ייצוג מקצועי או לפחות היוועצות עם איש מקצוע.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: רועי ורשבסקי, משרד עורכי דין
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר