מערכת המשפט צריכה לבדוק מדוע היא מתנכלת לאנשים בייצוג עצמי והאם ייצוג עצמי יכול לשמש כתואנה להפרת זכויות אזרח והפרת חוק ? אמנם עו"ד רוצים להרויח והמגמה של הלשכה שיהיו לה ככל היותר לקוחות, אך עניין זה, לא יכול לבוא על גבו של דין צדק או להצדיק זלזול בחיי אדם שמייצג עצמו ובזכויותיו. לטעמי, מערכת משפט שאינה עושה מאמץ יתר להגן על אדם בייצוג עצמי מעידה על כשל מערכתי וחינוכי של אנשי החוק. כל שכן כשאדם עומד בצורה מעלה מסבירה בתנאי החוק והגשותיו רהוטות דיין להבהיר רת העניין וכוללות סימוכין לחוק ולפסיקות. אחד מהתירוצים של ביטול ערעור החלטת רשם קודמת, היה שהכתיבה שלי מעידה על כתיבה משפטית רהוטה ולכן הרשם לא מקבל שלא ידעתי שערעור על רשם הוא 14 יום ולא 30. מאידך שופט בית משפט המחוזי אסר עליי לייצג את עצמי תוך חריגה מסמכות החוק כשהוא מאיים במינוי אפרוטופוס בלא שבידו סמכות לכך, ובלא שהוגשה בקשב בבית המשפט שמוסמך לכך, ובלא שניתנה חוות דעת מקצועית, ובלא שפגש אותי מעולם, בתואנה שאינו מבין את הכתיבה שלי אף שעברה בדיקה של עו"ד שהבינו אותה היטב וכפי שראינו רשם בית משפט עליון חושב שהיא טובה דיה. אשר על כן, יש הבדל גס בין לכסות על מעשה שיבוש הליכי משפט ובין דין שניתן ועומד בתנאים של הליך הוגן. ומחיקת תובענה ללא דיון וללא מתן זזכות שימוע וסרוב לבטל פסיקה זו תוך סרוב מתן שיפוט, לעולם אינה הליך הוגן. החריגה מסמכות החוק נועדה לטאטא שחיתות מתחת לשטיח,וחבל מאוד שכך נעשה בזמן שבנות ישראל הגיעו למצב בו הן מתאבדות בשל טיפול משפטי לקוי של מערכת החוק בישראל. לא רק שמה ששנוא עליך אל תעשה לחברך, אלא שמה שתעשה לחברך יעשה לביתך.רק הפרת זכויות אזרח, והפרת חוקה, בייצוג או שלא בייצוג, היא דרך בטוחה לחורבן בית שלישי. ואני מקווה שעדיין מותר לי לומר זאת תחת חופש הביטוי...
שקלתי רבות אם יש בכלל טעם לכתוב שורות אלה. לאחר שקלא וטריא הגעתי למסקנה שכן. התנסותה של חן בייצוג עצמי מעלה בה תסכולים ותחושות קשות, כפי שהיא מבטאת כאן. המשפט הראוי הוא אכן משפט צדק. הדין (דברי חקיקה ופסיקה) הם ארגז הכלים בו יש להשתמש לשם עשיית הצדק. כמו כל תחום אחר- גם תחום עשיית הצדק טומן בחובו התמקצעות ומקצוענות. החברה מורכבת מאנשים שחלקם הלא מבוטל אינטליגנטיים, בעלי יכולת לימוד עצמי וכישרונות רבים. ניסיון החיים גם מעשיר את הידע של כל אחד מאתנו . כאשר אין אנו חשים בטוב יודעים אנו בדרך כלל לכאורה, אם נתקפנו בוירוס או שמדובר במחלה זיהומית חיידקית. בכל זאת כאשר הסימפטומים אינם חולפים- אנו הולכים לרופא המומחה. כשאנו רוצים לבנות בית- אנו פונים לאדריכל, למהנדס ולקבלן הבניין. כשנתקפים אנו בדיכאון עמוק- אנו פונים לפסיכולוג ו/או לפסיכיאטר למרות שבאיזשהו מקום יודעים אנו לרוב לזהות את מקור הדיכאון. כל בעלי המקצוע הללו למדו רבות והוכשרו לעסוק במקצועם: כולם רוצים להרוויח- וזאת אינה מילה גסה. תחום המשפט ועריכת הדין אינו שונה מאלה. כמו בפסיכולוגיה, כך גם במשפט- מעורבות אישית במקרה, הטומנת בחובה פעמים רבות רגשות עזים, אינה מאפשרת אף לבעל המקצוע עצמו לטפל בעצמו. כאשר עורך דין או קרובו נתבעים לדין, או שהם מצויים בנסיבות קשות המביאות אותם לתבוע את זולתם לדין- טוב יעשו אם יימנעו מלייצג את עצמם: הם נעדרים את האובייקטיביות הנדרשת כדי למקסם את התועלת מהטיפול המשפטי בעניינם. קל וחומר כאשר מדובר במי שאינו עורך דין- אפילו מצוי הוא ברזי תורת המשפט. מעבר לכך וכדי להוסיף על הבעייתיות- המשפטן החובב (ולו גם האוטודידקט המצטיין) אינו מכיר את הכללים הבסיסיים לניהול הליך משפטי, סדרי הדין ודיני הראיות על בוריים. מערכת המשפט על שופטיה העמוסים, אינה יכולה לנווט את דרכו של המייצג העצמי נעדר הידע והניסיון במבוך ההליך המשפטי, לפתוח בפניו את ארגז הכלים המשפטי: ולהוליכו לבטח במבוך תוך מתן עזרה בהצגת ה,קייס" המשפטי שלו: הדבר עלול בהחלט לפגוע אנושות בעשיית הצדק בסופו של יום. כפי שאין אנו עושים לעצמנו ניתוח אפנדיציט כשכואבת לנו הבטן ואין אנו רושמים לעצמנו אנטיביוטיקה כאשר אנו מאבחנים בעצמנו נזלת וליחה מוגלתיים, וכפי שאין אנו עורכים בעצמנו בקשה למתן היתר בניה לקוטג' צמוד הקרקע שברצותנו לבנות- כך גם כאן. פניה לעורך דין המיומן בדיסציפלינה המקצועית הרלוונטית למקרה תמקסם ככל הניתן את עשיית הצדק במקרה הספציפי. בניגוד לדבריה של חן- מערכת המשפט אינה מסוגלת ובשל העומס המוטל עליה אינה מעוניינת לעשות מאמץ יתר כדי "להגן על אדם בייצוג עצמי". אין זה תפקידה. בית החולים אף הוא אינו עושה מאמץ יתר כדי לפתוח את חדרי הניתוח שלו בפני אדם המעוניין לנתח בעצמו את הבקע המפשעתי שלו. גם הועדה המקומית לתכנון ובנייה אינה עושה מאמץ יתר כדי לאפשר לאזרח להגיש בעצמו את הבקשה להיתר בניה. במדינה דמוקרטית- אין אפשרות להניא בכוח את חן מלהילחם בטחנות רוח. ברוב תסכולה חן מספרת לנו על כוונתה להביא את עניינה המשפטי לדיון מחוץ לגבולות המדינה, בסברה שמערכת המשפט הבינלאומית סובלנית יותר להדיוטות המתעקשים על ייצוג עצמי. צר לי חן. סלידתך מהעובדה שעורכי דין רוצים להתפרנס, אינה מצדיקה את העובדה שאת מזיקה באופן עקבי לעניינך המשפטי בשם הפרנציפ הקדוש שלך. עם כל הכבוד- הדיון בינינו בפורום הזה מיצה את עצמו. אני ממליץ לך חברית, לקחת את עצמך בידיים, לבלוע את הרוק ולפנות לעורך דין שיעזור לך בעשיית הצדק (בתקווה שלא סגרת בפנייך פרוצדוראלית את חלונות ודלתות היכלי הצדק.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: רועי ורשבסקי, משרד עורכי דין
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר