האם יש בישראל הליך של ביטול פזק דין שניתן ע"י חרידה מסמכות החוק ? Void Order שניתן להגישו בבית המשפט שנתן את פסק הדין בפני כל שופט שיושב שם בדין כמו בארה"ב, או שרק ניתן לערער בערכאה גבוה יותר על מנת לבטל את פסק הדין ?
באשר שאלתך עוסקת בביטולו של פסק דין לגביו נטען שהוא ניתן בחריגה מסמכות או חריגה מהדין- הרי ביטולו אפשרי רק בדרך של ערעור (אלא אם כן ניתן במעמד צד אחד- שאז ניתן לבקש מבית המשפט שנתן את פסק הדין לבטל אותו- בנסיבות הקבועות בדין). הדבר נובע מעקרון סופיות הדיון: בשיטת המשפט הישראלית לא ייתכן שלאחר שניתן פסק דין יוכל מי מהצדדים להעלות טענות מהותיות לגביו ולדרוש את ביטולו שלא בדרך של ערעור.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: רועי ורשבסקי, משרד עורכי דין
לפיכך ניתן במעמד השופט בלבד.
עברתי על תקנה 241 , אני מבינה את שיטת מעמד צד אחד. לא בכך עסקינן.
בארה"ב לאחר שניתן פסק דין, יש לצדדים אפשרות להציג בקשה לתיקון או ביטול
וטרם ערעור. האם יש כזו אופצייה בחוק הישראלי, או שאני צריכה להעלות בקשת חקיקה לכנסת ? נראה תמוה שלא תנתן כזו אפשרות טרם ערעור והטרחת בית המשפט, קצת לא מתקדם משהו.
תודה
עקרון סופיות הדיון הוא עקרון חשוב במשפט הישראלי. בקשה לתיקון פסק דין יכולה להיות רק בעניינים טכניים כגון טעות סופר- כפי שציינתי בתגובתי הקודמת. בקשה לביטול פסק דין שאינה ערעור יכול שתוגש בנסיבות מאד ספציפיות- כפי שציינתי. אכן קיימים הבדלים בין שיטת המשפט האמריקאית לבין שיטתנו המשפטית: לדעתך זה "קצת לא מתקדם"- אינני בטוח שאני מסכים אתך: לא כל דבר שטוב לאמריקה טוב לישראל (ראי למשל את עניין המושבעים בדין האמריקאי, או דרך בחירת השופטים שם).
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: רועי ורשבסקי, משרד עורכי דין
אני מניחה לכך נתכוונת. עברתי על פסיקות בנדון תקנה זו.
אני חושבת שדווקא Rule 60 האמריקאי יכול להקל על העומס בבית המשפט ולפתור ערעורים רבים ובדעתי להעביר עניין זה לועדת החקיקה של הכנסת.
באשר לשיטת המושבעים גם כאן אינני מסכימה. שיטה זו בעיקרה מאבטחת בעיקר מקרים בהם מדובר ב Damage claims ומגנה על זכות האדם לקניין בצורה יסודית יותר מאשר שיטת המלוכה, ויש לכך הגיון רב ומקום בחברה המודרנית ובטח שבחברה הישראלית בה בימים אלו בה העם גועש ורועש ודורש הפרטה והשגחה של כוחות המשק. בארה"ב עניין זה כה חשוב עד כי הוא מעוגן בחוקה כשכמובן הדרישה למושבעים כאשר מדובר בנזק כספי והגנה על קניין לא ניתנת לביטול ע"י שופט ומהווה עבירה על החוקה ובהתאמה זכות אדם לקניין ומשפט הוגן Due process.
ברצוני להודות לך על עצתך, השגתי את הסמסטר לזכויות ייסוד.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: רועי ורשבסקי, משרד עורכי דין
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר