שאלה דחופה:
אני עובד במקום מסויים כ-5 שנים, לפי חוזה שהתחדש כל שנה.
כעת המעביד פיטר אותי ולא מוכן לשלם פיצויים, והודיע לי שאם אני רוצה לתבוע פיצויים עלי לפנות לבורר שנקבע בחוזה.
השאלה היא כך: נודע לי לפני זמן מה כי הבורר ההוא היה שכן של המעביד שלי במשך כמה שנים – לפני שחתמתי על החוזה, ואני חושש שיש היכרות ביניהם. לא רק זאת: בויכוח כספי שהיה בינינו לפני שנתיים, והתקשרתי לקבוע עם המועד מועד לשמיעת הצדדים, התברר שהוא כבר שמע את עמדת המעביד בנפרד ולא במעמד הצדדים.
השאלה :
א. האם אני יכול לפסול את הבורר על סמך העילות דלעיל?
ב. אם כן, אז האם אני יכול לפנות כעת עם תביעתי לפיצויים לבה"ד לעבודה, ולטעון שאין תוקף לסעיך הבוררות בחוזה כיוון שלטענתי הבורר פסול, או שעלי תחילה לפנות לבהמ"ש המחוזי לבקש שיבטלו את סעיף הבוררות?
תודה
בטרם יחל הבורר בניהול ההליך עליו לערוך הליך של גילוי נאות במסגרתו עליו להצהיר על קשרים מוקדמים עם צד לבוררות ככל שקיימים כאלה. עקרון זה חל גם על הצדדים לבוררות. יתכן שבמסגרת הליך זה תוכל לבקש מהבורר שימנע מלקחת על עצמו את המינוי. בכל מקרה, אתה יכול לבקש מהבורר שיפסול עצמו עוד בטרם תחילת הבוררות. אולם עליך לדעת שבהתאם להלכות שנקבעו בפסיקה לא די בתחושה סוביקטיבית שלך כדי לפסול בורר. צריך להתקיים חשש ממשי לניגוד עניינים או משוא פנים. ביחס לצעדים האפשריים שאתה שואל לגביהם כמו גם לגבי בקשת הפסילה - אני סבור שאתה זקוק לייעוץ מעבר לייעוץ הכללי כאן ואמליץ לך להתייעץ עם עורך דין המצוי בהליכי בוררות.
בהצלחה
אני למדה מניסוח השאלה כי קיים הסכם עבודה בינך ובין המעביד שפיטר אותך ובחוזה סעיף הקובע כי במקרה של חילוקי דעות יובא הנושא להכרעת בורר כאשר בחוזה גם נקבתם בשמו של הבורר? אם כך הדבר, הרי שהצדדים מחוייבים למה שכתוב בהסכם! ברם, בפיך טענה כי הבורר שנבחר מראש, התברר לך בדיעבד שיכול להיות שהוא "נגוע" בניגוד עניינים. ולטענתך יש לך גם עובדות מוצקות להוכיח את החשש שלך . אשר על כן, אני מציעה לך בראש וראשונה לפנות לעו"ד כדי שישקול הגשת תביעת פיצויים לבית הדין לעבודה, ושם יטען בין היתר טענות לביטול סעיף הבוררות על פי עילות הביטול בהתאם לחוקי החוזים או שיטען לביטול סעיף בחירת מיהותו של הבורר בשל חשש לניגוד עניינים ויתכן שבי"ד לעבודה ימנה בורר אחר. מכל מקום מדובר בתביעת פיצויים על בסיס יחסי עובד מעביד ונראה לי שביה"ד המוסמך הוא בי"ד לעבודה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר