רציתי לברר:
לפני חמש שנים ניהלתי בוררות בעניין בו הייתי הנתבע.
לאחר חודש ניתן פסק בוררות לטובתי, ונדחתה התביעה.
לתובע היו טענות נגד הפסק - כי "טען" שהבורר חרג מסמכותו והכריע גם בדברים שלא היו כלולים בשטר הבוררות (טענה שאני חולק עליה לחלוטין!) אולם הוא מעולם לא הגיש בקשה לבהמ"ש לביטול פסק בורר.
השאלה שלי היא: במידה והתובע יגיש תביעה בבמ"ש בגין העילה שנפסקה בפסר הבורר, האם אוכל לבקש לדחותה על הסף בגין פסק הבוררות, או שתחילה יהיה צורך להגיש בקשה לאישור פסק הבורר.
במילים אחרות: פסק בוררות שניתן לפני מספר שנים, ולא הוגש עד היום בקשה לביטולו ע"י התובע שהפסיד - האם הוא בעל תוקף מוחלט , וכ"מעשה בית דין" המונע מהתובע להגיש תביעה בגין העילה שכבר נפסקה ע"י הבורר, או שהזוכה צריך להגיש בקשה לאישור הפסק?
פסק דין בבוררות שהוא כתוב וחתום על ידי הבורר דינו כמעשה בית דין.בעל דין רשאי אך לא חייב, לפנות לבית משפט ולבקש כי יאשר את פסק הבוררות ואם הפסק אושר דינו כפסק דין של בית משפט וניתן להגיש אותו לביצוע גם בהוצאה לפועל. בקשה לביטול פסק דין רשאי להגיש צד לפסק הבוררות , תוך 45 יום מהיום שנמסר , בית משפט רשאי לשקול הארכת התקופה מעבר ל- 45 יום וזאת מטעמים מיוחדים.( הפסיקה קובעת כי טעמים מיוחדים זהו רף גבוה מאד ותירוץ לא יעבור כטעם מיוחד.) יוער כי במועד שבעל דין פונה לבית משפט ומבקש כי יאשר את פסק הבוררות, רשאי הצד השני להתנגד ובמקרה כזה המתנגד יידרש להגיש את ההתנגדות כבקשה לביטול פסק הבוררות ולנמק את העילות או הטיעונים לביטול פסק הדין.
אם אתה חושש שהצד שכנגד ינסה לחזור ולתבוע אותך באותן עילות והפעם בבית המשפט, אמליץ לך להגיש את פסק הבוררות לאישור בית המשפט ובכך לתת לו תוקף של פסק דין לכל דבר.
ראשית תודה על התשובה.
יחד עם זאת אני מבקש לשאול שתי שאלות:
א. האם כשמוגשת בקשה לאישור פסק בורר זכאי הצד שכנגד להגיש בתגובה בקשה לביטול הפסק - גם אם עברו 5 שנים מעת מתן הפסק?
ב. במידה והתשובה לשאלה הקודמת חיובית (כלומר, הוא זכאי להגיש בקשה לביטול) - משמעות הדבר כי מדובר בכאב ראש (דיון, תגובות, ומעל הכול - שכירת עו"ד, שעלול לעלות לי הון , בזמן שהסכסוך כולו מסתכם ב-35אלף ש"ח...) = ולכן השאלה היא אם יש עדיפות לנקוט בהליך כזה למרות העול הכרוך בו, או שניתן גם "לשבת בבית" ולהמתין אם יגיש אי פעם תביעה כזו (בנתיים חלפו 5 שנים והוא לא עשה זאת) - ובמידה שיגיש, אטען שיש כבר פסק בורר, ואם אדרש ע"י בהמ"ש להגיש בקשה לאישור הפסק- או אז אגיש!
אשמח לתשובתך על 2 השאלות!
לשאלה א. כעקרון, הצד שכנגד רשאי להגיש תגובה לכל בקשה המוגשת לבית משפט. בנסיבות שאתה מתאר איני רואה סיבה מדוע בקשתו לביטול פסק הבוררות תתקבל או אף תישמע.
לשאלה ב. ככל שלאחר 5 שנים התעורר ענין שמטריד את מנוחתך בסוגיה זו ראה תשובתי הקודמת. נדמה לי שהתחלת לעשות את מאזן הכדאיות, הסיכויים והסיכונים וההחלטה צריכה להיות בהתאם.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר