שלום רב,
היכן ניתן להגיש תלונה על מגשר של בית המשפט לענייני עבודה בת"א?
הסיפור בקצרה הוא כי תבענו מעסיק בגין אי תשלום מענק חתימה על חוזה עבודה. המענק חולק לשלושה חלקים והמעסיק התנער מהתשלום השלישי עקב התפטרותי.
תבענו בבית המשפט לעינייני עבודה והוזמנו להליך גישור לפני משפט.
הבורר התנהל לאורך כל הדיון כאילו המטרה היחידה שלו היא לסגור את הבוררות כמה שיותר מהר בחצי מסכום התביעה ואף קבע כי מענק אינו מוגדר בחוק כשכר ואי אפשר לתבוע בגינו הלנת שכר. וטרח להזהיר אותנו שמשפט אנחנו עלולים להפסיד ושלא נסמוך על השופטים.
לאחר שסרבנו להמשיך ודרשנו לגשת לשופטת הוא התפרץ וטען שחבל שלא באנו עם עורך דין שהיה מכניס לנו שכל לראש ואף קבע כי אני צריך לעבוד במשרד המשפטים כי אני ממציא חוקים (שוב לטענתו מענק אינו שכר). ואף הפטיר בכעס כי הוא חייב לבוא איתנו למעלה ולשמוע מה תגיד השופטת על "חוכמתי".
עלינו לאולמה של השופטת ולקח לה בדיוק (אבל בדיוק) רבע שעה לפסוק לטובתנו את מלא התביעה וכמענה לשאלתי ציינה כי מענק מוגדר באופן חד וחלק כחלק מהשכר. אומנם לא פסקה פיצוי על הלנת שכר אך הצדיקה אותי והפריכה את טענתו של המגשר. (שלצערי לא הגיע לאולם לשמוע את דברי השופטת).
הסיבה לתלונה שלי כנגד המגשר היא שאם הינו פחות בטוחים בעצמנו והיינו מקשיבים לעצת המגשר הינו מפסידים 10,000 ש"ח נטו (התביעה היתה על 20,000 ש"ח נטו) ומכיוון שהמגשר לא ידע נתון בסיסי שמענק הוא חלק משכר.
המושג "מגשר מטעם בית המשפט" הוא בעייתי מעיקרו. הגישור הוא הליך וולונטארי בו ממנים צדדים לסכסוך מגשר, בפניו מתנהל הליך הגישור. בית המשפט (ובמקרה זה בית הדין לעבודה) מפנה צדדים לסכסוכים המובאים בפניו למגשר לפגישת מהו"ת- היא פגישה ראשונית בה מבררים אם ניתן לסיים את הסכסוך בהליך גישור (נושא המהו"ת מוסדר בתקנות סדר הדין האזרחי- לגבי רוב בתי המשפט). הצדדים אינם חייבים לנהל את ההליך בדרך זו.
ככל שהצדדים מוכנים להמשיך בגישור- הרי ההליך הוא "שלהם" והמגשר הוא מטעמם ולא מטעם בית המשפט. גם במהלך ההליך רשאי כל אחד מהצדדים להודיע ללא חובת נימוק, שאין הוא מעוניין בהמשך ההליך אלא שבמקרים רבים רצוי לנסות ולסיימו בגישור.
במקרה שתיארת, עמיר, מתוארת התנהלות תמוהה של מגשר. ואכן- היה על המגשר לכבד את זכותכם להפסיק את הליך הגישור- וכך עשה. ייאמר, שאין מקומו של מגשר יכירנו באולם בית המשפט- ולו מחמת החיסיון החל בדין על הליך הגישור- והדבר עושה את ההתנהלות המתוארת על ידך תמוהה עוד יותר.
מסתבר- שמבחינתך נעשה הצדק בסופו של יום וטוב שכך. ככל שברצונך להלין על התנהלות המגשר- הרי שאם בישיבת מהו"ת מדובר, ניתן להתלונן בפני הממונה על הליכי המהו"ת בהנהלת בתי המשפט. אם מדובר במגשר אליו הופניתם על ידי בית הדין לעבודה שלא במסגרת מהו"ת- נראה לי שניתן לפנות במכתב תלונה לנשיא/ת בית הדין האזורי לעבודה בו נשמע התיק שלכם. ככל שבהמשך יוקנה בדין ללשכת המגשרים בישראל מעמד דומה לזה של לשכת עורכי הדין- תהיה לכל אזרח כתובת יחידה וברורה להפניית תלונה מעין זו.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר