זה סיפור קצת ארוך אבל אני אנסה לעשות את זה קצר, למי שמבין בדיני עבודה, האם יש דברים בגו?
אני עובד כבר שנה וחצי בבית קפה. יש סניף אחד בקניון, במרכז העיר, ויש עוד סניף באזור תעשיה, שלשם מגיעים רק עם אוטובוס או עצמאית עם אוטו.
המשמרות התחלקו ככה שהיינו מקבלים חלק בקניון וחלק בסניף השני.
לפני כשבועיים נודע לכולם במין סוד שיצא החוצה, שהסניף בקניון נסגר.
מאז היו שמועות שכמובן הוא לא צריך את כל המלצרים כי כמות המשמרות תרד ביותר מחצי ושהוא יהיה חייב לפטר חלק מהמלצרים.
ישר כל הותיקים, כמוני, קפצו על זה והתחילו לעשות איתו שיחות על זה שאנחנו נתנו מעצמנו שנה וחצי והכל היה טוב ועבדנו כמו שצריך ועכשיו, כשיש הזדמנות לפטר חלק מהעובדים, כל אחד טען שהוא רוצה להיות מפוטר ולקבל את הפיצויים שמגיעים לו בשם ה"בוא נסיים את זה יפה, אני נתתי למקום מעצמי בוא עכשיו תתן לי חזרה".
מה הקטע איתי? שהבוס יודע כבר מלפני שלושה חודשים שאני טס לדרום אמריקה בתחילת ספטמבר. אני עשיתי איתו שיחה ארוכה אבל בשורה התחתונה הוא אמר לי "שמע אתה מלצר תותח ואני אוהב אותך ואתה אחלה עובד, לכן אני לא רוצה לפטר אותך ואני רוצה שאתה תמשיך איתי בסניף השני, ואם אתה תתפטר בגלל הטיול שלך זאת כבר בעיה שלך, אני לא חייב לשלם לך את הפיצויים".
באמת למלצר אחד הוא נתן פיצויים כי הוא באמת עשה בלגן, לא יודע בדיוק מה היה שם, אבל גם עירב את ההורים שלו וכאלה, אבל חוץ ממנו לאף אחד הוא לא נתן פיצויים.
אז הנה השאלות:
קודם כל האם זה נקרא הרעה בתנאים כאשר כשהתחלתי לעבוד בקפה ידעתי על שני סניפים, אחד קרוב אחד רחוק, ויצאתי מנקודת הנחה שרק לחלק מהמשמרות תהיה לי בעית הגעה/נוחות וכרגע הוא מאלץ אותי בעצם לעבוד רק בסניף הרחוק?
דבר שני האם זה נחשב הרעה בתנאים אם פתאום בתור מלצר במקום 10 משמרות בשבוע עם כפולות והכל אני אקבל 3-4 משמרות בשבוע מקסימום? ואם כן כמה זמן אני צריך לעבוד במתכונת כזאת כדי שיהיה לי אליבי שזה לא משהו חד פעמים אלא תנאים קבועים? חודש? חודשיים?
אם אני עובד כפולה בתור מלצר שהשכר שלו לשעה משתנה, עדיין הוא חייב לשלם 125% ו150% על השעות הנוספות?
בנוסף, חשבנו כמה מלצרים לנסות לאחד כוחות ולעשות איתו שיחה מחר כזה, ולהגיד לו שאם הוא לא משלם לנו את הפיצויים אנחנו לא מתכוונים להגיע ליום שישי הקרוב. ומי שעובד בבית קפה יודע ששישי בדרך כלל זאת מלחמת עולם, היום הכי עמוס בשבוע. האם זה עילה לפיטורים מוצדקים? כלומר לפטר אותנו בלי לתת לנו פיצויים? או שעדיף לשקול להגיע למשמרת בשישי אבל פשוט לא לעבוד ולגרור רגליים?
דרך אגב, אולי קצת מצטייר שאנחנו מנסים לדרוש משהו שלא מגיע לנו וכאלה, אבל המצב הוא שהבעלים עשה עלינו כל כך הרבה קומבינות בזמן שאנחנו עובדים, והעלים לנו פה ושם כספים מהטיפים ולקח לעצמו וכל מיני כאלה שעכשיו כשיש לנו הזמדנות סוף סוף לקבל ממנו משהו אנחנו רוצים לעשות הכל כדי לקבל את זה.
תודה על העצות חברים! זה חשוב לי
ברק שלום רב,
הן הקיצוץ במשמרות לכדי 3-4 משמרות בשבוע והן הורדת העבודה בסניף אחד עקב סגירתו מהווים הרעת תנאים מוחשית המזכים את העובדים בפיצויי פיטורים באשר לאי הגעתכם ביום עבודה שהשיבוץ אליו נקבע מראש - הדבר עלול להיתפס כהפרת משמעת, ואולם המעביד מחויב יהיה עדיין בתשלום פיצויים ככל שיוכח כי אי הגעתכם נעוצה בהתנהגות חסרת תום לב של המעביד שגרמה לכם לחוסר אונים ולנקיטת צעדים כנגדו.
באשר לשעות נוספות הרי חובת התשלום קמה מכח חוק שעות עבודה ומנוחה , ובכל אופן לעובד שעבד 6 ימים או יותר בשבוע קמה הזכאות לתשלום תוספת 25% על ערך השעה הרגילה בגין השעתיים הראשונות שלאחר השעה השמינית לעבודה בתוספת 50% לערך השעה הרגילה בגין כל שעה שלאחר השעה העשירית ביום העבודה.
אי תשלום גמול שעות נוספות עלול לגרום סנקציה של פיצויי הלנת שכר בגבה 20% מידי חודש בחודשו על התשלום המלא בפועל.
באשר ל"קומבינות" לא ברור במה מדובר, ובכל אופן חלה על המעביד חובה לשלם שכר מינימום חודשי מלא לעובד שעבד במשרה מלאה ושכר מינימום חלקי, לעובד שעבד משרה חלקית בהתאם לחלקיות משרתו.
מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד אורטל עמר 053-6130838
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר