יש לי שאלה בנושא שאיננו מקובל כיחסי עובד מעסיק וסליחה שכתבתי בהרחבה.
בשנה האחרונה אינני עובדת, בד"כ עבדתי בארגונים בחצי משרה. לפני חצי שנה התבקשתי ע"י פסיכולוגית, לסייע לאשה שנקלעה לדכאון- לתמוך ולהוציא מהבית- תחת הנחייתה.(עברתי מס' הכשרות באימון וטיפול).
המסגרת: 3 שעות אחהצ בבית המטופלת - 7 ימים בשבוע - כולל שבת וחג (למעט כיפור).
נוצרו יחסי אמון, הצטיינתי וזכיתי לשבחים מהפסיכולוגית, הפסיכיאטר ומהמכרים. לציין שהשכר היה מאוד טוב והאשה מאוד עשירה (תושבת חוץ).
המטופלת, חששה שאנטוש אם וכאשר יימצא לי ג'וב וביקשה שאתחשב בה. לאור הרגישות והאחריות, הבטחתי שאתן פרק זמן סביר להתראה מראש לצורך התארגנות והסתגלות - מינימום שבועיים עד חודש.
הדגשתי שנאה דורש - נאה מקיים ואני מצפה לאותו המטבע - להגינות והתחשבות מצידה, ואם וכאשר לא תזדקק לי יותר - הודעה מראש, ימי חופשה וככל שליבה ורצונה יהיו נדיבים – במיוחד לאור השירות המצויין שנתתי. לציין שמנהלת משק הבית שלה שעובדת יומיום שנים ארוכות ומקבלת במזומן את מלוא הזכויות והרבה מעבר לקבוע בחוק.
המצב השתפר לאט. היא מעולם לא דיברה על רצונה להפסיק וציינה שתהיה לי עבודה אצלה לשנה ורוצה את עזרתי בנושאים אחרים - סידורים אישיים, עבודת ניירת, בירוקרטיה וכד' ומאד שמחתי. הערכתי שאופי העזרה, ההיקף והתכיפות ישתנו עם השיפור במצבה.
המטופלת נסעה לביקור בחו"ל לשבועיים ממנו חששה מאוד. הבטחתי שאתקשר וכך עשיתי. היא דיווחה על שיפור, שחושבת שיצאה מהדכאון ונהנית. בינתיים לא היתה לי עבודה אחרת וציפיתי לשובה. ידעתי שלמרות הנסיעה עלולה לחול נסיגה עם שובה בשל המפגש עם המציאות והאובדן שחוותה.
בחזרתה, לא יצרה קשר ואני יצרתי ושאלתי מה קורה. היא מאוד שמחה ושמעתי ש"אני ממש במצב נפלא ולא זקוקה לך יותר, נפגש להסדיר את העניינים הכספיים ביננו" (חייבת לי על חלק מתקופת החגים - אוקטובר נובמבר דצמבר 2012). אינני חושבת שיש לה כוונת זדון ו/או כוונה לקפח את זכויותי.
סה"כ תקופת עבודתי השתרעה ע"פ כ- 5 חודשים.
לאור האמור לעיל, רציתי בעצתכם מה לדרוש ממנה מלבד שכר העבודה (מדובר באשה עשירה כקורח, אם כי מחושבת מאד)
* מה התשלום הנהוג לשעת עבודה בימי חג ושבתות?
* כמה ימי חופשה מגיעים?
*הודעה מוקדמת על הפסקת עבודה – מה הנוהג? מה יהיה נכון לבקש לאור מה שביקשה ממני בנושא זה?
*האם לבקש תשלום לביטוח לאומי על התקופה שבה עבדתי אצלה .
*אם יש לכם רעיון / הצעה נוספת אשמח
שלום, במענה לשאלותייך:
1. השכר עבור עבודה בחג ובשבת הינו 150%.
2. החופשה השנתית בשנה הראשונה היא 14 ימים, לכן הינך זכאית לחלק היחסי.
3. הינך זכאית ל-5 ימי הודעה מוקדמת על פי החוק, אך באפשרותך לדרוש מה שסיכמתם, שהרי זהו חוזה לכל דבר ועניין.
בהצלחה.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד אורטל עמר 053-6130838
תודה על תשובתייך. יש לי עוד מס' שאלות בנוגע לפניה שהצגתי תחת הכותרת:
תמיכה עבור אישה שעברה משבר נפשי בביתה מתאריך 23/1/2013 בשעה 18:58
לאחר שקראתי את התשובות עלו עוד מס' שאלות:
מה עושה עובד כשהמעסיק שלו יוצא לחופשה, אומר לעובד באופן שרירותי – אני בחו"ל, אין לך עבודה אצלי, תבוא בעוד שבועיים וחצי?
המעסיק כופה על העובד חופשה ללא תשלום ומשאירו בלי עבודה והכנסה. מה זכויות העובד? איך החוק מתייחס לכך? האם ואיך אמור המעסיק לדאוג לעובד?
ומה קורה במקרה שמעסיק יוצא יותר מפעם בשנה לחופשה כזו?
לגבי המקרה הפרטי שלי:
נסיעתה היתה ב-18.11 מוקדם בבוקר לכן ב-17.11 ביקשה שלא אגיע. הנסיעה היתה אמורה להיות לשבועיים אך היא האריכה וחזרה ב-4.12 ואני יצרתי איתה קשר ב-6.12 כשראיתי שלא יוצרת קשר. כאמור בזמן שהיתה בחו"ל קיימתי הבטחתי לצלצל מביתי ולברר לשלומה ובמהלך שיחות הטלפון אמרה שחשבה עלי אך לא אמרה דבר על כוונה להפסיק את עבודתי.
איך אני אמורה להתייחס לתקופה שבה היא נסעה לחו"ל? מה עלי לדרוש ממנה לתקופה הזו?
לציין שהיות ולא ידעתי שעבודתי מופסקת, וזו היתה פעם ראשונה במהלך התקופה שהיא נסעה ואני לתומי חשבתי שהמצב הכפוי הזה מוציא אותי לחופשתי השנתית כשזה קורה במהלך שנת העבודה הראשונה ולא בסופה.
לגבי חופשה שנתית – נהוג שעובד מקבל שבועיים חופשה – אך במשק עובדים 5 ימים בשבוע ומקבלים ממילא את סוף השבוע כחופשה שמגיעה לעובד כזכות והוא לא צריך לבקש על כך יום חופש. במקרה שלי, מאידך, בשל מצבה הנפשי של המעסיקה, עבדתי 7 ימים בשבוע. האם לא נכון יהיה לעשות חישוב שעל כל יום חופשה שמקבל עובד רגיל שעובד 5 ימים בשבוע - אני אמורה לקבל 7/5 כלומר 1.4 ימים לכל יום חופשה שנתית?
האם זה גם החישוב לגבי ימי ההודעה מראש?
לגבי תשלום 150% עבור שבתות וחגים. אני לא ידעתי שמגיע לי סכום כזה ולכן דרשתי את השכר השעתי הרגיל. לא עשיתי בירור כי האמנתי שאני ממשיכה לעבוד אצל המעסיקה והיות והיא היתה במשבר לא רציתי לעורר בעיות. האם זכותי לדרוש זאת בדיעבד? מה אומר החוק?
אם תסרב – האם חלה על זה הלנת שכר?
האם על חופשה שנתית והודעה על פיטורין חלה הלנת שכר?
על איזה ימי חג המעסיק צריך לשלם לעובד ?
האם המעסיקה יכולה להגיד לי:
אני לא מכירה בחוק. אני לקחתי אותך לזמן הזה שאני נמצאת במשבר ושילמתי לך, לא מעניין אותי מה אומר החוק? לא רוצה לשלם לך חופשה והודעה על פיטורין ולא 150% עבור חגים ושבתות.
באיזה בית דין יש לתבוע? בית דין לעבודה?
האם אפשר גם בתביעות קטנות?
האם אפשר לפתוח כנגד המעסיק תיק בהוצאה לפועל כדי לקבל את הכסף?
יש אופציה נוספת?
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר