שלום רב
פניתי אליכם בעבר ואני מבקשת כעת לדעת.
חופשת הלידה שלי מסתיימת מחר. אני מתפטרת מעבודתי לצורך טיפול בילד ומעבר מירושלים לכפר סבא מאחר ובעלי סגר את העסק בירושלים ומחפש לפתוח עסק במרכז.
ע"פ חוק פיצויי פיטורין בדין מתפטר כדין מפוטר אני זכאית לפיצויים שלי אם אני מתפטרת 9 חודשים לאחר לידה לטיפול בילד. מאידך, מעבר מעיר לעיר, כפי שראיתי בחוק, מזכה בפיצויים רק במקרים מסוימים: לרגל נישואים, לישוב חקלאי ומחמת סיבות אחרות שנקבעו בתקנות, באישור ועדת העבודה של הכנסת, כסיבות המצדיקות את העתקת מקום מגוריו של העובד".
לעומת זאת, בביטוח לאומי איני זכאית לדמי אבטלה במיידי במידה וסיבת ההתפטרות היא טיפול בילד, אך אם הסיבה היא שינוי מקום המגורים, בתנאי שהמרחק בין מקום המגורים החדש למקום העבודה עולה על 60 ק"מ או 40 ק"מ (לאם לילד שלא מלאו לו 7 שנים), אני זכאית לדמי אבטלה במיידי, שכן ב"ל רואה בכך סיבה מוצדקת לעזיבת העבודה.
בשל ההבדלים הללו אני בבעיה. בירור מול מוקד ב"ל העלה כי עלי לצרף מכתב מהמעסיק שבו הוא מציין את הסיבה להתפטרותי, שהיא בדיוק הסיבה שאני רושמת במכתב ההתפטרות, והרי אם ארשום שהסיבה היא מעבר עיר לא אקבל פיצויים, ואם ארשום שהסיבה היא גידול הילד לא אקבל דמי אבטלה במיידי. אמרו לי במוקד ב"ל שייתכן שאם ארשום את שתי הסיבות במכתב ההתפטרות כך שהמעסיק ירשום גם הוא את שתיהן, ייתכן כי לא תהיה לי בעיה לקבל דמי אבטלה במיידי.
מיותר לציין כי תשובה זו אינה מספיקה לי, שכן בעלי, כאמור לעיל, אינו עובד כעת, ולא נוכל להרשות לעצמנו המתנה של 3 חודשים (ועוד עם תינוק) עד שאתחיל לקבל דמי אבטלה.
זקוקה נואשות לעצתכם.
לשם קבלת זכאות מיידית לדמי אבטלה, יש צורך שהמוסד לביטוח לאומי יקבע כי ההתפטרות הינה מוצדקת, ובכפוף לצבירת ימי האכשרה הנדרשת ע"פ תקנות הביטוח הלאומי.
נכון הדבר כי עובדת שהפסיקה את עבודתה מרצונה, מבלי שהייתה הצדקה להתפטרותה, כך שהיא לא נפלטה ממעגל העבודה בעל כורחה- לא תהיה זכאית לדמי אבטלה באופן מיידי, אלא תצטרך להמתין את תקופת 90 הימים טרם קבלת דמי האבטלה ובמקרה זה דינה כדין עובד שהתפטר מעבודתו, לעניין הזכאות לדמי האבטלה. אולם בפסיקה נקבע כי התפטרות עובדת כתוצאה מתנאי עבודה שאינם מתאימים לטיפול בילד כגון משמרות לילה, מרחק רב ממקום העבודה, שעות עבודה ארוכות וכו', מוכרת כהתפטרות מוצדקת המזכה בדמי אבטלה החל מהיום הראשון.
לפיכך- יש לבחון את שאלתך בהתאם לתנאי העבודה בעבודתך הקודמת, עליהן כלל לא נמסר מידע.
היות וחסרים פרטים במידע שנמסר על ידך ומאחר ומדובר בעניין מורכב, מוצע לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בנסיבות העניין הספציפיות.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד אורטל עמר 053-6130838
עו"ד עוקב שלום רב,
ראשית, תודה על המענה.
ברצוני להדגיש כי אמנם אני מתפטרת לצורך טיפול בילד, שכן אין לי סידור עבורו בירושלים, אך הסיבה השנייה להתפטרות היא מעבר מירושלים לכפר סבא, שגורם לכך שהמרחק בין מקום עבודתי הנמצא בירושלים למקום מגוריי החדש עולה על יותר מ40 ק"מ . כאמור, שינוי מקום מגורים, בתנאי שהמרחק בין מקום המגורים החדש למקום העבודה עולה על 60 ק"מ או 40 ק"מ (לאם לילד שלא מלאו לו 7 שנים), מזכה בדמי אבטלה במיידי, בלי קשר לטיפול בילד, אז איני מבינה מדוע יש צורך בהוכחה שתנאי העבודה אינם מתאימים לטיפול בילד.
אודה להתייחסותך
טל
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר