עבודה ב"שעות נוספות" - מאת עו"ד דלית דה קסטרו
ישנם עובדים רבים המועסקים במהלך עבודתם ב"שעות נוספות". מהי עבודה ב"שעות נוספות" ומהו הגמול המגיע לעובדים המועסקים ב"שעות נוספות"?
חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, מגדיר "שעות נוספות" כשעות עבודה מעבר למכסת השעות שנקבעה בחוק ליום עבודה או לשבוע עבודה.
ככלל, יום עבודה של עובד המועסק 5 ימים בשבוע, הינו בן 9 שעות, ולפיכך, שעות העבודה העולות על 9 שעות הינן "שעות נוספות" המזכות את העובד בגמול שעות נוספות.
יובהר כי יום עבודה בערב חג ו/או בעבודת לילה הינו קצר יותר. כך לדוגמא, בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה, יום העבודה של עובד המועסק בלילה הינו בן 7 שעות. ולכן כל שעה החל מהשעה השמינית תזכה את העובד בגמול שעות נוספות. בהקשר זה יצוין, כי עבודת לילה נחשבת לעבודה של שעתיים לפחות בתחום השעות 22:00 ל- 6:00.
במסגרת תקנות שעות עבודה ומנוחה נקבע כי ישנם מקצועות שונים בהם שבוע העבודה שונה מהרגיל, כגון בענף השמירה בו יום העבודה הינו בן 10 שעות. לפיכך, שומר יהא זכאי לגמול שעות נוספות רק החל מהשעה ה- 11 ואילך.
שיעור התוספת בגין עבודה בשעות נוספות הינו בהתאם לפירוט שלהלן: בעד שתי השעות הנוספות הראשונות תשולם לעובד תוספת בשיעור 25% מהשכר הרגיל, ובעד השעות הנוספות שלאחר מכן, תשולם לעובד תוספת של 50% מהשכר הרגיל.
עובד שמועסק בשעות נוספות במנוחה השבועית, יהא זכאי הן לגמול שעות נוספות והן לגמול בגין עבודה במנוחה השבועית. התוספת בגין גמול העבודה במנוחה השבועית הינה 50%, כך שפועל יוצא מכך הינו שעבור עבודה בשתי השעות הנוספות הראשונות במנוחה השבועית תשולם לעובד תוספת בשיעור 75% מהשכר הרגיל, ובעד השעות הנוספות שלאחר מכן, תשולם לעובד תוספת של 100% מהשכר הרגיל.
בשולי הדברים יצוין, כי ישנם עובדים שחלות עליהן הוראות שונות מהאמור לעיל מכח הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה.
יודגש, כי המידע ניתן באופן כללי ואינו בא להחליף ייעוץ משפטי. לפיכך מומלץ במידת הצורך בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום דיני עבודה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך: