החיים מלמדים אותנו להיות מוכנים לבלתי צפוי, ובכל זאת האם אנחנו באמת מוכנים? מתי בפעם האחרונה שאלנו את עצמנו כיצד נוכל להמשיך את חיינו במצב של אי כשירות זמנית, מחלה או אשפוז? מי נרצה שיהיה שם עבורנו כדי לתמוך, לסעוד ולטפל בנו? איך נקבע מי יבצע עבורנו את ההחלטות החשובות לנו כשלא נוכל לבצע אותן בעצמנו וכיצד נבטיח לעצמנו את המשך החיים לפי תפיסת עולמנו, בתנאים שלנו?


לשם כך נוצר יפוי הכוח המתמשך, מכשיר משפטי שהולך וצובר תאוצה, המאפשר לכל אדם מעל גיל 18 לקבוע כיצד ייראה עתידו ומי יטפל בענייניו אם ולכשיהיה בלתי כשיר לעשות זאת בעצמו.


חברת רונן לפיד ושות' - חברת עורכי דין, היא המרכז הגדול בכרמיאל ובאזור לתחליפי אפוטרופסות וצוואות בחיים - ייפוי כוח מתמשך. במשרד צוות של חמישה עורכי דין בעלי ידע משפטי מתאים, אשר עברו הכשרה מטעם משרד המשפטים - האפוטרופוס הכללי ומתמחים בכל הקשור לייפוי כוח מתמשך.


לדברי עורך הדין רונן לפיד, יפוי הכוח המתמשך הינו מכשיר משפטי חברתי חשוב מאין כמוהו. "אנחנו לא מרבים לחשוב על העתיד שלנו. לעיתים קרובות מדי, הדבר היחיד החשוב לנו הוא ההווה - המשפחה, העבודה, המשכנתא, מצב החשבון בבנק, העניינים המטרידים אותנו בחיי היום-יום. אבל אף אחד מאיתנו לא יכול לעצור את הזמן, ויום אחד אנו עלולים לגלות שכל השנים האלה שכחנו לדאוג לאדם הקרוב לנו יותר מכל - לעצמנו...


הידרדרות במצבנו יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם", הוא אומר ומוסיף: "יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המתייחס לרווחה האישית של האדם - לצרכים היום-יומיים שלו, למגוריו, למצבו הבריאותי, הנפשי והחברתי ולענייניו הכספיים ולרכושו.


הוא מאפשר לנו לקבוע היום - כשאנחנו כשירים ומסוגלים לבצע החלטות, על מי נוכל לסמוך אם נגיע למצב שבו לא נהיה כשירים יותר נפשית או גופנית לבצע וליישם החלטות. זה יכול להיות מישהו במשפחה, בן זוג, ילדים, נכדים, או כל אדם אחר".


רונן, כיום במקרה שהאדם אינו כשיר עוד לבצע פעולות בעצמו, מתמנה עבורו אפוטרופוס הדואג לענייניו האישיים. מה למעשה ההבדל בין ההליך הזה לבין יפוי כוח מתמשך?


"מינוי אפוטרופוס מתבצע על ידי בית המשפט, בדרך כלל לבקשת בני משפחה או רשויות הרווחה, לאחר שהאדם כבר אינו מסוגל לדאוג לענייניו.


במקרה כזה בית המשפט הוא הקובע את זהות האפוטרופוס. ההבדל טמון בכך שייפוי כוח מתמשך מעניק לאדם את היכולת לקבוע בעצמו, בלי התערבות גורמים חיצוניים, את מיופה הכוח שלו ומי ידאג לענייניו - בריאותית, רווחתית וכלכלית. זה יכול להיות בן משפחה קרוב, בן או בת זוג, אחד הילדים או נכדים, ואף אחד מאחיו או אחיותיו".


האם יפוי הכוח המתמשך כולל את כל הנושאים הקשורים לאדם, החל מהדאגה לבריאותו ועד לטיפול ברכושו?


"יפוי כוח מתמשך כולל את הדאגה לעניינים האישיים, למשל רווחתו האישית של האדם, החל מצרכיו היום-יומיים, כמו מקום מגוריו, בריאותו הגופנית והנפשית וכן ענייניו הכלכליים, החל בטיפול ברכושות ובנכסיו, בממונו ובהתחייבויותיו".


האם בייפוי הכוח המתמשך ניתן לקבוע יותר ממיופה כוח אחד, למשל לקבוע שאדם מסויים יהיה אחראי על הנושאים הבריאותיים ואדם אחר על הנושאים הכספיים?


"בהחלט, ניתן לקבוע יותר ממיופה כוח אחד ולחלק ביניהם את הסמכויות. אדם המבצע יפוי כוח מתמשך יכול לקבוע גם באילו נושאים יהיה לו מיופה כוח, בין אם רכוש, כסף, בריאות ורווחה".


מה היתרונות הגדולים בעריכת של יפוי הכוח המתמשך?


"היתרון הגדול ביותר בהליך הזה הוא היכולת שמקבל האדם לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד, במידה ולא יהיה כשיר לעשות זאת בעצמו. יתרון חשוב מאוד נוסף הוא התהליך המהיר והפשוט, שאינו מצריך פניה לבית המשפט ולמעשה חוסך את כל הבירוקרטיה המשפטית. יתרון משמעותי נוסף, שהזכרנו קודם, הוא שיש אפשרות לפצל את הסמכויות בין מספר מיופי כוח".


באיזה גיל אתה מומלץ לחשוב על הכנת מסמך יפוי כוח מתמשך?


"האפשרות לחתום על יפוי כוח מתמשך או מסמך הנחיות מקדימות לאפוטרופסות, לא תלויה בגיל מסויים. כל אדם בגיר מעל גיל 18 יכול להכין מסמך כזה ובאפשרותו לבצע בהמשך שינויים במסמך. התנאי היחיד לביצוע ההליך הוא שאותו אדם מבין מה המשמעות של מתן ייפוי כוח מתמשך, מה מטרותיו ומה תוצאותיו".


האם ניתן לבצע יפוי כוח מתמשך בעצמנו, ללא עורכי דין?


"אך ורק עורך דין שעבר הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי ושאין לו עניין אישי בייפוי הכוח, רשאי לערוך יפוי כוח מתמשך".


האם אפשר להתחרט ולבטל את הייפוי בשלב כלשהו?


"בהחלט כן, הביטול מתבצע באמצעות מסירת הודעה על כך לאפוטרופוס הכללי, באמצעות טופס הודעה על ביטול".


לפרטים בנושא, ייעוץ ותיאום, מזמין אתכם עו"ד רונן לפיד ליצור קשר.


אין לראות בכתוב לעיל משום חוות דעת משפטית ו/או ייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו.

 

מאת עו"ד רונן לפיד