החוק המסדיר את הגדרת המושג "הטרדה מינית" הינו החוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, שם לשון החוק נוקטת במושגים כגון "מעשים בעלי אופן מיני", "הצעות או התייחסויות בעלות אופי מיני", "מעשים מגונים", "פרסום המתמקד במיניותו בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו" ועוד.


אכן, ניתן להתרשם כי לשון החוק נוקט במושגים רחבים, ואין המדובר ברשימה סגורה או ממצה של ההתנהגויות שיכולות להיחשב כהטרדה מינית. יחד עם זאת, חשוב להבין כאין רק המדובר בהתייחסויות או הצעות לאקטים של יחסי מין במובן הקלאסי שלהם, אלא גם להצעות לליטוף, מסאז', מחמאה ועוד, הכול ייבחן בהקשר הרלוונטי על פי היסודות הבאים.


לכן, על מנת שלא כל התייחסות או הצעה תמימה, תחשב מיד לעבירה פלילית של הטרדה מינית, נדרש כי יתקיימו שני יסודות נוספים.
היסוד הראשון, כפי שנאמר לעיל, הינו התייחסות / הצעה / מעשה בעל אופי מיני.


היסוד השני, הינו הצעות חוזרות, כלומר, על התייחסויות או הצעות בעלות אופן מיני, צריכות להיות חוזרות, כלומר יותר מפעם אחת.


והיסוד האחרון, הינו תגובת המוטרד, כלומר על המוטרד להראות למטריד כי אינו מסכים או מעוניין בהתייחסויות או ההצעות הללו. למעשה ליסוד זה יש תפקיד מכריע, למשל כאשר המדובר במשחקי חיזור ולא בדחייה ברורה של ההתייחסות - דבר הנלמד בדרך כלל מכלל התנהגותו של מקבל ההתייחסות ולא רק מאמירותיו המילוליות.


על יסודות העבירה להתקיים במצטבר, די שאחד מיסודות העבירה לא מתקיים ולא ייחשב כעבירה פלילית.


יש לשים לב, כאשר המדובר בהטרדה מינית שמופנית כלפי קטין, חסר ישע, מטופל, עובד במסגרת של יחסי עובד-מעביד ולתלמיד או לסטודנט תוך ניצול יחסי מרות בלימודים, אין דרישה ליסוד של השלישי - יסוד ההסכמה - לכן התנהגות של "הטרדה מינית" תיחשב כעבירה פלילית אף אם המוטרד לא הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות או בהתייחסויות האמורות ועל כן די בעצם ההתייחסות המינית בעצמה.


לצערנו אנו שומעים חדשות לבקרים כיצד מבוצע שימוש לרעה בחוק, דבר הפוגע לא רק בחירותם של חשודים או נאשמים תוך פגיעה בשמם הטוב, פיטורים או דחייה חברתית ואף שלילית חירותם, אלא גם לציבור המוטרדים, בעיקר בנשים ובקטינים, אשר תלונתם אמת היא, בניגוד למוטרדים אשר מגישים תלונות שווא בשל מסע ונדטה אישי או "סגירת חשבונות" ועקב כך יוצרים אווירה של חוסר אמון ציבורית אשר מגיעה למערכת אכיפת החוק ואף למערכת המשפט.

 

הענישה בעבירות הטרדה מינית


לקוחות רבים אשר פונים למשרדי ואף קולגות בתחום הפלילי ששואלים שאלה זו, התשובה אינה מתמטית. המחוקק קבע שדין מבצע הטרדה מינית דינו מאסר שנתיים / שלוש או ארבע תלוי כלפי מי הופנה ההטרדה. אומנם בתי המשפט אינם גוזרים את דינם של נאשמים ברף המרבי אותו קבע המחוקק, יש לזכור כי לעולם ניתנת חשיבות לנסיבות ביצוע העבירה, כלומר לרף המדרג של המעשה, לנסיבות העושה, כלומר אדם נעדר עבר פלילי ונורמטיבי וכמובן למדיניות הענישה בנסיבות העניין. הפגיעה מתבטאת ברישום פלילי, בענישה בדמות מאסר על תנאי, עבודות למען הציבור ואף עבודות שירות ובמקרים ברף הגבוה תוך שילוב של עבירות חמורות נוספות גם מאסר בפועל, פגיעה במוניטין, הדרה מהחברה ובמיוחד לאור העולם הדיגיטלי בו אנו חיים, ואף פיצוי כספי גבוה מאוד.

 

מה עושים אם מוזמנים לחקירה במשטרה או מוגש כתב אישום?


רוב האנשים שמוזמנים לחקירה בעבירות אלו, הינם בדרך כלל אנשים נורמטיביים, ללא עבר פלילי. לכן, ניסיונם עם המשטרה מסתכם במקרה הגרוע משיחה בת 5 דקות עם שוטר בגין קבלת דו"ח תנועה.


לכן, חשוב להבין - כאשר אתם מוזמנים לחקירה, אינכם שולטים במידע ואף גרוע מכך- אינכם שולטים ברזי החוק וכפי שמאמר זה פירט למעשים, התייחסויות או הצעות בעלות אופי מיני, אשר להם פירושים רבים, שכן מדובר במונח משפטי ולא עובדתי. על כן, נקודת המוצא של רוב האנשים הנורמטיביים המזומנים לחקירה במשטרה, או נעצרים, במידה ויזמינו עורך דין, יחשבו שהם "אשמים".


מחשבה מסוג זה, הגם אם היא נכונה במהותה, אינה צריכה להישקל במסגרת החישובים של עלות מול תועלת, שכן, שהזמנת עורך דין פלילי לתחנת משטרה הינה בעלת משמעות כלכלית, היוצרת מחשבה, גם אם לא מודעת אצל החוקר כי יש לך מה להסתיר, היא מוטעית.


שכן, החוקר בעל ניסיון רב בעבודתו, מטרתו לחלץ מכם הודאה בביצוע העבירה, תוך תחבולות, איומים במעצר ואף בפרסום שלילי של שמכם הטוב או בעסקה עם השוטר כי "רק תמסור גרסה ותשוחרר", "למה אתה צריך עו"ד, מה אתה עבריין?" ועוד שלל אמרות שנועדו להסיר מכם את מנגנוני ההגנה, והכי חשוב - התייעצות עם עורך דין פלילי טרם החקירה למשטרה - שכן, כל דבר שתגידו או תמסרו יוכל לשמש כנגדכם.


מבחינת ההוצאה הכלכלית, מדובר על סכום קטן משמעותית מניהול הליך פלילי, כאשר מוגש כתב אישום ולכן עשוי למנוע את הגשתו ואף למזער את הנזקים במידה ניכרת במקרה בו יוגש כנגדכם כתב אישום.


במידה והוגש כנגדכם כתב אישום, גם כאן אין המדובר בסוף הסיפור, כפי שנאמר, אין הגדרה ממצה להתנהגויות אשר מהוות הטרדה מינית. ישנם חריגים נוספים בחוק אשר מהווים הגנות מפני ביצוע מעשים שלכאורה מהווים עבירה פלילית בגין הטרדה מינית אך מבחינה משפטית אינם כאלה.