ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם (הממנה) לבחור מראש ובעודו צלול, אדם אחר (המיופה) שיטפל בענייניו האישיים בתחומי הבריאות והרכוש, במידה ולא יוכל לעשות זאת בעצמו כתוצאה מאי כשירות פיזית או נפשית או גם וגם.

 

ייפוי כוח מתמשך חשוב ואף מתגלה כיעיל מכמה טעמים:


הבטחת רצון האדם - ייפוי הכוח מאפשר לאדם להחליט שכאשר הוא לא יוכל לקבל החלטות בענייניו, המיופה יפעל ע"פ ההנחיות שהוא קובע במסמך בהתאם לרצונו. 

 

מניעת סכסוכים משפחתיים - ייפוי הכוח יכול למנוע סכסוכים בין בני משפחה בשאלה מי יטפל בענייניו של האדם ובאיזה אופן. במשפחות מרובות ילדים למשל, חשיבותו של ייפוי כוח זה מתעצמת כאשר הוא מונע סכסוכים סביב אופן טיפול הילדים בהוריהם, הן מבחינה רפואית (האם האדם מעוניין בהארכת חיים מלאכותית? האם בוחר להיות במקום סיעודי או בביתו עם מטפל?) והן בנוגע לרכוש שכן הממנה יכול לרשום את החלטותיו לגבי ניהול רכושו וענייניו הרפואיים של אותו אדם.

 

בנוסף, ייפוי כוח מתמשך יכול להבטיח שהילדים יקבלו את המידע הרפואי הרלוונטי בנוגע להוריהם ומשכך יוכלו לקבל החלטות מושכלות בנוגע לאופן הטיפול בהם, ע"פ רצונם.

 

הקלה על קבלת החלטות - ייפוי הכוח יכול להקל על קבלת החלטות חשובות כגון: טיפול רפואי, הארכת חיים באמצעים מלאכותיים - כן או לא, אופן ניהול כספים וכל נושא אישי אחר שניתן במסגרת ייפוי הכח לייתן בו הוראות.

 

מה קורה אם אין ייפוי כוח מתמשך?


במידה ואדם אשר לא ערך ייפוי כוח מתמשך הגיע למצב של אי כשירות, בית המשפט ימנה אפוטרופוס שיטפל בענייניו.

 

מינוי אפוטרופוס הינו תהליך יקר ומורכב מבחינה בירוקרטית ולעיתים ארוך אשר בסופו יתכן שהאדם שייבחר כלל לא יהיה האדם הרצוי לתפקיד ו/או שהחלטותיו לא יתיישבו עם האופן שהממנה היה רוצה.

 

בנוסף, היעדר ייפוי כוח מתמשך עלול להוביל לקושי בקבלת החלטות חשובות בזמן אמת שכן, בני משפחה צריכים לקבל החלטות קשות בנוגע לבן משפחה אהוב בעודם נתונים ללחץ רב. כתוצאה מכך יתכן ובן המשפחה לא יקבל את הטיפול הרפואי הנדרש בזמן הנכון. בהיבט הכלכלי - עלולה להיגרם פגיעה בנכסים של בן המשפחה כתוצאה מניהול פיננסי לקוי.

 

מי עורך ייפוי כוח מתמשך?


ייפוי כוח מתמשך יכול להיערך על ידי עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת מטעם האפוטרופוס הכללי. עורכי דין אלה מוסמכים לקבל הנחיות, לוודא שהן תקינות וברורות ולערוך את ייפוי הכוח בהתאם. מומלץ לערוך אותו בשלב מוקדם ככל האפשר, כאשר האדם עדיין כשיר לקבל החלטות. חשוב לדעת כי ייפוי כוח מתמשך יכול להיערך בכל גיל .

 

לסיכום, ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חשוב לכל אדם, הוא יכול להבטיח שהרצונות שלכם יכובדו, למנוע סכסוכים משפחתיים ולהקל על קבלת החלטות חשובות. עם זאת, חשוב לציין שייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף רק כאשר האדם אינו מסוגל לקבל החלטות בענייניו.

 

עורכת הדין שגית שאמי עוסקת מעל 18 שנה בתחום דיני המשפחה ומתנדבת בוויצ"ו ישראל במחלקה המשפטית. היא מגשרת מוסמכת, מייצגת בתיקי גירושין, צוואות וירושות, מוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך והוסמכה לתומכת בקבלת החלטות מקצועית ע"י משרד המשפטים. עו"ד שאמי מלווה את הלקוח במלוא תשומת לב הנדרשת לאורך כל תהליך הייצוג שכן המדובר בעניינים אישיים רגישים אשר דורשים התייחסות מיוחדת. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.

 

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.