פסילה מנהלית – שלילת רישיון נהיגה והשבתת רכב ללא משפט
מאת: יניב מנור משרד עורכי דין
24/03/2009
צפיות: 6859
קודם כל, מהי פסילה מנהלית ? מדובר על סמכות המשטרה – שהיא גוף אכיפה – לשלול את רישיון הנהיגה ורישיון הרכב, ובעצם להורות על השבתת הרכב ואחסונו במגרש רכבים, ללא שבית משפט קבע שביצעת את העבירה.
כיצד מתבצע התהליך: שוטר חושד בך שביצעת עבירת תעבורה שמאפשרת פסילה מנהלית, וכאלו מפורטות בפקודת התעבורה, הוא רשאי לקחת לך את הרישיון במקום, לתת לך רישיון נהיגה זמני ולזמן אותך לשימוע בפני קצין משטרה, לא יאוחר מ – 3 ימים מיום שלקח לך את הרישיון, וצריך להדגיש – רק לקצין משטרה מדרגה מסוימת יש סמכות לפסול רישיון נהיגה ולא לשוטר.
בשימוע אמור קצין המשטרה להפעיל שיקול דעת האם לפסול את הרישיון או לא. קצין המשטרה חייב לעיין בחומר החקירה ולקבוע כי יש יסוד סביר להניח שיוגש כתב אישום על העבירה. קצין המשטרה חייב לתת הזדמנות לאדם החשוד העומד לפניו להשמיע את הסבריו ולערוך על כך רישום. שיקול הדעת הוא רחב ובין היתר ישקול הקצין את חומרת העבירה, נסיבותיה, דברי החשוד ועברו התעבורתי ו/או הפלילי הקודם.
קצין המשטרה חייב לנמק החלטתו בכתב ולחתום עליה. במאמר מוסגר יצוין כי תקופות הפסילה המנהלית של רישיון הנהיגה נעות בין 30 ל – 90 יום, על פי חומרת העבירה ותוצאותיה (כפי שמגדירה פקודת התעבורה) ותקופת הפסילה המנהלית של רישיון הרכב הוא עד 30 יום.
הדברים הם חשובים מאחר וביכולתך לפנות אל בית המשפט בבקשה לבטל את תקופת הפסילה המנהלית, והסיבות לכך הן החלטה בלתי סבירה של קצין המשטרה או פגם בהליך המנהלי ומדובר גם בפגם קל לכאורה, לדוגמא, העדר פרטי הקצין ודרגתו על טופס הפסילה מהווים פגם שיורד לשורשו של עניין. מאחר ושמו ודרגתו של הקצין אינם ידועים, ניתן לטעון כי הפסילה נעשתה בחוסר סמכות. קיימים פגמים אחרים היכולים "לעשות את העבודה" ועורך דין מומחה יידע לזהות אותם.
הקושי הוא לשכנע את בית המשפט בדבר קיומם של אותם תנאים המצדיקים קיצור או ביטול של הפסילה המנהלית כאשר מדובר בטענה של חוסר סבירות. עורך הדין המומחה יתחשב בטיעוניו, בין היתר, בנסיבות מיוחדות, עבר תעבורתי תוך אבחונו מבחינת הזמן, שיקולי צדק ופגמים בראיות התביעה כך שלמעשה ישכנע את בית המשפט כי לא סביר שיוגש כתב אישום על אותה עבירה. חשוב לדעת כי התביעה המשטרתית איננה חייבת לספק לחשוד את חומר החקירה בשלב הבקשה מאחר וברוב המקרים, טרם הוגש כתב האישום. עבודת עורך הדין תכלול, אם כן, גם פנייה מתאימה לגורמי החקירה/התביעה המשטרתית לאפשר לו לעיין בחומר החקירה בטרם תידון הבקשה וכל זה בזמן קצר ביותר (יום יומיים) עד קיומו של הדיון בבית המשפט.
על החלטת השופט ישנה זכות ערעור לשתי ערכאות – לבית המשפט המחוזי ואף לבית המשפט העליון, אם יש בכך צורך. חשוב לדעת שיש, ניתן, ואף רצוי במקרים מסוימים לנצל את אותן ערכאות שיפוט גבוהות יותר על מנת למצות את האפשרויות העומדות בפני אדם שרישיון הנהיגה והרכב חשובים לו.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך: