האינטרנט הוא ללא ספק הדבר שחולל את השינוי הגדול ביותר שחוותה האנושות בעשורים האחרונים, ואולי אף הרבה מעבר לכך. האינטרנט מאפשר לכל אחד מאיתנו, בכל רחבי העולם, להתחבר לכל מקור מידע, בית עסק, מוסד לימוד, אנשים, חברים, וכל גורם אחר בכל מקום אחר בעולם, והכול ישירות משולחן המחשב.


בתוך כל המהפכה הזאת, רשתות חברתיות מייצרות את אחד השינויים הגדולים ביותר באופן שבו אנו מתקשרים בינינו, אל מול חברים וקרובים לנו, אך גם אל מול אנשים וגופים זרים. דרך חשבון הרשת החברתית שלנו יש לנו גישה למעשה לאין ספור עיניים בכל רחבי העולם, ועם כמה שזה פותח בפנינו אפשרויות גדולות רבות, זה גם מטיל עלינו אחריות כבדה.


שיימינג ככלי לטיפול בתופעות חברתיות שליליות


אחת התופעות היותר פופולאריות ברשתות החברתיות כיום היא תופעת השיימינג. השיימינג הוא למעשה כלי חברתי המאפשר לנו להציג אדם או גוף כלשהו במערומיו אל מול עיניהם של אין ספור משתמשים אחרים בכל רחבי הארץ והעולם. השיימינג יכול לבוא לידי ביטוי בקטע טקסט, תמונות, סרטוני וידאו או כל שילוב שהוא ביניהם, ומיועד להעביר ביקורת נוקבת על התנהגות או תופעה חברתית שלילית.


כאשר אנו מחליטים לבצע שיימינג לאדם או גוף אחר, עלינו להביא בחשבון שאנחנו עדיין כפופים לחוקי המדינה לרבות חוק לשון הרע, שהולך ותופס חשיבות רבה יותר בעידן זה של רשתות חברתיות.


לשון הרע: פגיעה או פוטנציאל לפגיעה באדם


לשון הרע הוא למעשה אמירה הפוגעת בכבודו או בשמו הטוב של אדם, קבוצה או ארגון. אחד הדברים שחשוב להבין בשילוב של שיימינג ולשון הרע הוא שגם דברי אמת יכולים להיחשב ללשון הרע, ולבטח כאשר מדובר בדברי שקר.


לשון החוק קובעת שכל אמירה שפרסומה ברבים, כלומר מעל שני בני אדם, עלול להשפיל אדם, להפוך אותו למטרה ללעג, לבוז ולשנאה, לבזות אותו בשל התנהגותו או תכונות שאנו מייחסים לו, לפגוע בפרנסתו או לבזות אותו בשל מוצאו, מינו, דתו, מקום מגוריו או נטייתו המינית, היא למעשה עבירה שניתן לתבוע עליה פיצוי במסגרת הדין האזרחי, ובמקרים מסוימים אף לעבור את הרף הפלילי.


רמת סיכון גבוהה לחשיפה לתביעה משפטית


שיימינג מטבעו הוא מהלך שנועד להציג אדם או גוף אחר בצורה מביישת ומשפילה, ובהתאם לכך ישנה סבירות גבוהה שפעולה זו אכן תקים עילה לתביעת לשון הרע. עם זאת, מאחר שלא מדובר בנוסחה מתמטית, יש לבחון כל מקרה לגופו, וזהו בדיוק תפקידו של בית המשפט הבוחן את הדברים מעיניו של האדם הסביר ברחוב.


התובע לא חייב להוכיח שנגרם לו נזק, ומספיק שיראה שהדברים עלולים לגרום לו לנזק כדי ליהנות מחסות החוק. אם אתם מעוניינים לעשות מהלך של שיימינג כלפי אדם או גוף אחר, עליכם להביא בחשבון שאתם מכניסים את עצמכם לסיכון ממשי לחשיפה לתביעת לשון הרע, ובהחלט מומלץ לנקוט אמצעים מעודנים יותר מבלי לחשוף פרטיו של אדם או גוף ספציפי.


עמית לויתן, עו"ד, משרד עורכי דין לשון הרע