ריבוי הפרשיות הפליליות בהם מעורבים בני נוער בשבועות האחרונים, החל בדקירות בסכין בסמוך לבתי ספר וכלה בביצוע עבירות מין קבוצתיות, מחייב מחשבה ותשומת לב מצד גורמי חינוך ורווחה, אך גם ובעיקר מצד הורים לילדים.

 

בניגוד למחשבה המקובלת, ילדים אינם חסינים מהליכי מעצר וחקירה ובהמשך מהליכי משפט וענישה במאסר מאחורי סורג ובריח או בכליאה במעון נעול.

 

האם ניתן להעניש ילד מתחת לגיל 12 שביצע עבירה?

 

אמנם, גיל האחריות הפלילית בישראל הנו שתים עשרה, אך גם קטינים מתחת לגיל זה שאינם ברי עונשין לפי החוק, יכולים להיחקר ואף להיות מעוכבים בתחנת משטרה למשך שלוש שעות, עד לשעה שמונה בערב. במידה ונמצא חשד סביר כי קטין מתחת לגיל שתים עשרה ביצע עבירה, לא ניתן להעמידו לדין פלילי והטיפול בו עובר לשירותי הרווחה, היכולים לנקוט בהליכים שונים לגבי הקטין, לרבות הוצאתו מהבית והשמתו במוסד טיפולי.

 

חקירה במשטרה ללא נוכחות הורים 

 

חוק הנוער מאפשר לחקור קטין מעל גיל שתים עשרה, החשוד בביצוע עבירה פלילית, בתחנת המשטרה, בנוכחות אחד מהוריו או קרוב אחר עמו יכול להיוועץ. זאת עד לשעה שמונה בערב, או אם מלאו לקטין ארבע עשרה, עד השעה עשר בערב. בפועל, המשטרה יכולה לחקור קטין ללא נוכחות הוריו, בשעות מאוחרות יותר ואף ללא מתן הודעה להוריו על זימונו לחקירה. די בכך שההודעה להורים או נוכחותם עשויה להביא, לדעת הממונה על החקירה, לפגוע בשלומו הגופני או הנפשי של הקטין או של אדם אחר, או לשבש הליכי חקירה כדי לשלול זכות זו למשך שש עד שמונה שעות. המדובר בשעות קריטיות, בהן יכולים למצוא עצמם נער או נערה צעירים, מתמודדים לבד עם חקירת משטרה, על כל המשתמע מכך.

 

בתום החקירה המשטרתית, עשוי הקטין להיעצר במשך שעות ארוכות. קטין מתחת לגיל ארבע עשרה, יכול להיעצר למשך שתי עשרה שעות, עד להבאתו לראשונה בפני שופט, ואילו קטין מעל גיל זה, יכול להיעצר למשך עשרים וארבע שעות, בדיוק כמו מבוגר. בדיון הארכת המעצר, יכול בית המשפט להאריך את מעצרו של קטין למשך עשרה ימים ולחזור ולהאריך את המעצר עד לתקופה של עשרים יום.


המחוקק אפשר לבית המשפט, בטרם הארכת מעצרו של קטין, להפעיל סמכויות חלופיות, כגון השמת הקטין בהשגחת שירותי הרווחה. המציאות מלמדת, כי יותר ויותר קטינים מוצאים עצמן מאחורי סורג ובריח, במקום במסגרות חלופיות.

 

משמעותו של קצין המבחן עבור הקטין בהליכים המשפטיים

 

שלב החקירה ומעצר הקטין הינו רק שלב ראשון בהליכים המשפטיים, אם נמצאו די ראיות להעמדתו לדין פלילי. אז מופנה עניינו של הקטין לקצין מבחן ממשרד הרווחה, הפוגש בדרך כלל בקטין ובהוריו, ומגבש המלצה בעניין העמדתו לדין. שלב זה הנו מהותי וקריטי לקטין, באשר במקרים רבים, ניתן למנוע הגשת כתב אישום נגד קטין, על ידי הפנייתו על ידי קצין המבחן ל"הליך חלופי" שאינו מתנהל בפני בית המשפט, ומטרתו לבטא את נטילת האחריות של הקטין על מעשיו, תוך גישור בין הקטין הפוגע לנפגע העבירה.

 

במקרה שמוגש כתב אישום והקטין מורשע בעבירה, קיימת אבחנה בין קטינים בגילאי שתים עשרה עד ארבע עשרה, שלא ניתן לגזור עליהם עונש מאסר בתום משפט פלילי, לבין קטינים מעל גיל ארבע עשרה, שיכולים למצוא את עצמם במעצר עד תום ההליכים המשפטיים נגדם ואף לרצות לאחר מתן גזר הדין, עונש מאסר בפועל.

 

יש לך שאלה? 

פורום עבריינות נוער

 

בית מעצר ייחודי לקטינים 

 

חשוב לציין, כי מעצרו ומאסר של קטין, אינם נעשים בבית סוהר רגיל, אלא בבית מעצר ייעודי לקטינים או באגף ייעודי מסוג זה בבית סוהר רגיל. מעצר קטין אף יכול להעשות במעון נעול, קרי מוסד המשמש כמקום מגורים של ילדים שהוצאו מביתם ע"י שירותי הרווחה. קטינים גם נכבלים באזיקים בדיוק כמו מבוגרים, למרות שהחוק קובע שיש לקחת בחשבון את גילו והשפעת כבילתו על שלומו הגופני והנפשי.

 

דרך הייסורים הצפויה לקטין המסתבך בפלילים אינה קלה וצריכה לעמוד לנגד עיני הוריו ומוריו, בחינוך ובהסברה למניעת עבריינות.