לא פעם התקשרנו בהסכם, ולאחר מכן, לאחר מחשבה נוספת, חשקנו בביטולו. במקרים אלו יש לנקוט משנה זהירות, שכן בהתאם להלכתו של בית המשפט העליון, הדעה הרווחת היא כי הסכמים צריך לכבד ולקיים.
מאחורי עמדתו זו של בית המשפט העליון עומדת התפיסה כי חברה יעילה היא חברה המכבדת הסכמים. הדבר נובע הן מחובתו המשפטית של האדם והן מחובתו המוסרית, מכוח התקשרות ההסכם.
עם זאת, במקרים מסוימים ניתן יהיה לבטל הסכם או חוזה, וזאת במספר מישורים. אנו נתייחס בעיקר לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973, ולא נתייחס לביטול עסקאות מכוח חוק הגנת הצרכן או תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה), התשע"א-2010, או מכוח כל דין אחר.
כריתת הסכם
תחילה יש לבחון האם בכלל נכרת ההסכם. אם ההסכם לא נכרת כדין, הרי ברור שאין אנו מחויבים לדבר.
בניגוד לדעה של רבים, אין צורך כי ההסכם יהיה בכתב, למעט בעסקת מקרקעין. עם זאת, אין ספק כי מהבחינה הראייתית, עדיף לעשות כל הסכם בכתב.
אם אכן הגענו למסקנה כי נכרת הסכם, נשאלת השאלה האם וכיצד נוכל לבטל את ההסכם?
ישנן מספר אפשרויות עיקריות המביאות לתוצאה של בטלות הסכם:
1. טעות: החוק קובע כי התקשרות בחוזה בין הצדדים נובעת ממצגים שונים, וההנחה כי הבנו את ההסכם ואנו חפצים בהתקשרותו. אם ההתקשרות בהסכם נובעת מטעות, אשר לו היינו יודעים על קיומה לא היינו מתקשרים בהסכם, ייתכן שנהיה רשאים לבטל את ההסכם.
לעניין זה נדגיש כי מדובר בטעות יסודית הנוגעת לשורשו של עניין, ויש צורך שהצד השני להסכם ידע או היה עליו לדעת אודות הטעות.
2. הטעיה: החוק קובע כי אם אחד הצדדים הוטעה על ידי הצד השני או מי מטעמו באשר למצב העובדתי או המשפטי הקשורים להסכם, ייתכן שנהיה רשאים לבטל את ההסכם. בשים לב כי מדובר על הטעיה של הצד השני, בין שמדובר בהטעיה אקטיבית ובין שבאמצעות מחדל.
3. כפייה: החוק קובע כי מי שהתקשר בהסכם עקב כפייה של הצד השני או מי מטעמו, יהיה רשאי לבטל את ההסכם. מדובר בעצם בכפייה באמצעות כוח או איום. שימו לב כי לרוב איום "חוקי" כגון פנייה לערכאות שיפוטיות או ללשכת ההוצאה לפועל וכדומה, אינו מהווה "איום" העונה לדרישה זו.
4. עושק: החוק קובע כי אדם אשר התקשר בהסכם עקב ניצול מצוקה, חולשה או חוסר ניסיון על ידי הצד השני או מי מטעמו, רשאי יהיה לבטל את ההסכם. החוק מוסיף לעילת העושק דרישה נוספת, כי תנאי ההסכם חורגים בצורה בלתי מקובלת מתנאי השוק ביחס לאדם הנעשק.
תום הלב
עקרון תום הלב עובר כחוט השני ומלווה אותנו לכל אורך ההסכם. החל מחובה לנהוג בתום לב במהלך המשא ומתן וכלה בתום לב לאחר כריתת החוזה בקיום ההסכם.
פשיטת רגל והסכמים
אם אנו מצויים בהליך של פשיטת רגל, אין באפשרותנו להגיש תביעה לביטול ההסכם לבית המשפט המוסמך ללא אישורו של בית המשפט של פשיטת רגל, הלוא הוא בית המשפט המחוזי. לשם כך, נסתייע בשירותיו של עורך דין פשיטת רגל.
אין בכתוב כדי לסקור את מלוא האפשרויות או להמליץ למען דהוא לבטל או להפר הסכם מכל סיבה המפורטת לעיל, ללא שקיבל ייעוץ מקצועי מעורך דין חוזים אשר בחן את החוזה בעין מקצועית. כאמור, הדעה הרווחת היא כי הסכמים צריך לכבד ואילו ביטול הסכם הוא החריג שבחריגים.
המלצתנו הטובה ביותר היא להסתייע בעורך דין העוסק בתחום הרלוונטי בטרם כריתת כל הסכם חשוב, כדי שתוכלו לבחון את ההסכם בצורה מקצועית בטרם תהיו כבולים להסכם. אם בכל זאת אתם מוצאים עצמכם במצב זה, הסתייעו בעורך דין העוסק בתחום החוזים כדי שיאמוד את סיכויי ביטול ההסכם.