מחאת חיילי צה"ל דרך הרשת החברתית אשר התעוררה לאחרונה, מעלה שאלות חשובות, עקרוניות ומהותיות שעל צה"ל והחברה להתמודד עימן באופן ישיר ולא לעצום עיניים ולהניח שבהענשה של מספר חיילים התופעה תיעלם מעצמה.


כל עוד צה"ל יתנהג בדרך זו, יעצום עיניו ולא יתמודד עם התופעה החברתית החדשה הזו באופן ישיר ובלתי אמצעי, התופעה לא רק שלא תיעלם, כי אם תצבור תאוצה, תתעצם והשלכותיה עלולות לפגוע בערכי היסוד עליהם נשען צה"ל.

 

מחאת חיילי צה"ל האינטרנטית הראשונה אשר התעוררה בעקבות מקרה "דוד הנחלוואי" והועברה דרך רשת חברתית לעיני כל, הינה דרך מחאה מסוכנת מאד אשר מהווה מדרון חלקלק שאף אחד מאיתנו לא רוצה להימצא בו ובטח שלא בתחתית המדרון.


רמז ברור לסכנה שבסוג מחאה שכזה ניתן היה לראות בקריאות דרך הרשתות החברתיות לסירוב פקודה, קריאה מסוכנת לארגון כצה"ל ולנו כחברה.

 

רשתות חברתיות כגון הפייסבוק, מהוות כיום אמצעי תקשורת מקובל, נגיש, נוח אשר בלחיצת כפתור ניתן להעביר דרכם מידע רב למספר אנשים גדול מאד. במציאות העכשווית כאשר כל אירוע מתועד ונגיש, מקרים שונים וכן תגובות של חיילי צה"ל עולים לרשת ומופצים תוך שניות לכל אחד, כאשר המידע כולל ברובו צילומים וסרטונים לעיתים מגמתיים וערוכים בהתאם לכוונת הצלם, אשר מציגים את צה"ל וחייליו באור שלילי ואשר לא פעם נועדו לפגוע בצה"ל וחייליו.

 

התמודדות קשה ויומיומית של החייל מול אוכלוסיה אזרחית עוינת 

 

לפרשנים השונים קל מאד לשבת באולפן ממוזג עם כל הזמן שבעולם כמעט בתנאי מעבדה, לצפות בסרטון המצולם דרך עדשה צרה, מכוונת וסובייקטיבית, לחשוב ולנתח מה החייל בשטח צריך היה לעשות וממה החייל צריך היה להימנע מלעשות. כל זאת לעומת אותו חייל צעיר ללא הכשרה מקצועית מעמיקה בהתמודדות מול אוכלוסייה אזרחית, אשר עומד במחסום או מסייר שעות רבות מידי יום, והחשוף לאין סוף מצבים רגישים בהתמודדות מול אוכלוסייה אזרחית עוינת, כשהוא נתון ללחצים ולאיומים. אותו חייל צריך לפעמים לקבל החלטות קשות ורגישות במקרה הטוב תוך מספר שניות במצבים שהפקודות וההנחיות, מפורטות ככל שיהיו, לעולם לא יתנו מענה לכל תרחיש אפשרי בשטח.

 

יש להבין היטב כי חיילי צה"ל הינם חלק מהסביבה החברתית הטכנולוגית המתפתחת ועל צה"ל לתת מענה מידי לסביבה משתנה ומתפתחת זו. צה"ל, אשר מתאים עצמו לשדה הקרב המשתנה, מפתח תורות לחימה, אמצעים וטכנולוגיות מהמובילים בעולם ונמצא בתחומים רבים מספר צעדים לפני האויב, חייב להתאים עצמו גם למציאות החברתית הטכנולוגית המשתנה ולתת מענה מידי וזמין לצורכי החייל.


נראה כי המערכת הצבאית עד היום לא השכילה לתת מענה לחיילים אשר מחפשים דרך קלה וזמינה להתבטא ולשחרר "לחצים" שונים.

 

על צה"ל להבין את מגבלות הכוח של המערכת הצבאית מול נגישות אמצעים טכנולגים לחיילים והשימוש בהם באופן חופשי. הרשתות החברתיות הם עובדה קיימת כאן ועכשיו וככל שצה"ל יפנים זאת מהר יותר כך הנזק המצטבר יהיה קטן יותר.

 

דרכי ההתמודדות היחידים שצה"ל יכול לבצע הינם: חינוך, הדרכה, הסברה, הענשה כשצריך וכמובן כמו שהיה מאז ומעולם - יש לעשות שימוש מסיבי וקבוע בכלי הבלתי אמצעי שתמיד עבד ואין כמוהו והרי הוא "שיח מפקדים" – שאין טוב ממנו לשחרור לחצים, מענה על שאלות, פתרון דילמות מוסריות, מקצועיות, מבצעיות ועוד.

 

נוסף לכך, בואו אנו לא נשפוט ונעביר ביקורת על תפקוד חיילי צה"ל בהתמודדות מול אוכלוסייה אזרחית עוינת בשטח עוין. בצפייה בסרטון בן 30 שניות, לעולם לא נדע מה היה בדקות שלפני הצילום, לעולם לא נדע מה לא נכנס לעדשת המצלמה ומה המצלמה אינה מצלמת ואפילו מסתירה.


בצפייה בסרטון קצר ומגמתי, לעולם לא נשמע או נראה את ההתגרויות, ההשפלות, הקללות ויתר האירועים להם החייל נחשף שעות רבות מידי יום. אירועים בהם החייל מפגין איפוק מרשים ומתנהג בהתאם ל"רוח צה"ל".


הכותב הינו סא"ל (מיל') עו"ד אייל פלטק