בקשה להימנע מהגשת כתב אישום


על פי סעיף 60 א' לחוק סדר הדין הפלילי מחויבת התביעה / הפרקליטות בעבירת פשע להודיע לחשוד כי קיבלה לידה חומר חקירה בעניינו וכי היא שוקלת להגיש כתב אישום כנגדו.


מטרת הנחיה זו להסדיר את הסוגיה של קיום טיעון לפני הגשת אישום פלילי (להלן –שימוע) מתן הזדמנות לחשוד או לעורך דינו, המבקשים זאת להציג טענותיהם בכתב או בע"פ, ולשכנע כי חומר הראיות או אינטרס הציבור אינם מצדיקים הגשתו של כתב האישום. ובכך למנוע פתיחת הליך פלילי כנגדו.


במידה והתביעה שוכנעה שלא להגיש כתב אישום כנגד חשוד, ניתן במסגרת זו אף להשפיע באשר לעילת סגירת התיק (חוסר עניין לציבור, חוסר ראיות או חוסר אשמה).


יש לשקול מימוש זכות השימוע בכובד ראש שכן חשיפת קו הגנה או ראיות הגנה כבר בשלב זה יכולה לעיתים להזיק בהמשך ההליך ולפיכך קיימת חשיבות רבה להיות מיוצג בשלב קריטי זה.


הפרת זכות השימוע הובילה לא פעם לביטול כתבי אישום.


ביטול כתב אישום


ייצוג משפטי מקצועי יכול להוביל לסיום הליך פלילי בביטול כתב אישום. משבחרה התביעה להגיש כתב אישום, לרוב לא תחזור בה מניהול ההליך הפלילי, אלא אם תעשה אליהם פנייה מנומקת במסגרתה תשוכנע התביעה כי נכון לחזור מכתב האישום.


הגשת כתב אישום אינה מונעת ניהול מו"מ עם התביעה ועריכת שימוע, ניתן לפנות לתביעה בבקשה מנומקת וזאת במידה ואין בפניה את מכלול הראיות או ראיות באשר לנסיבותיו האישיות של נאשם, והבאת נתונים אלה לתביעה מביאה לעיתים לחזרה מכתב אישום אשר במסגרתה תשוכנע זו כי נכון לחזור מכתב האישום.


בנוסף, ניתן לטעון טענות משפטיות / מקדמיות בפתח המשפט, טענות פגם או פסול בכתב אישום, טענות התיישנות, העובדות המתוארות בכתב האישום אינן מהוות עבירה, חוסר סמכות עניינית ומקומית, הגנה מן הצדק כמו העדר זכות השימוע לנאשם ועוד, שמשמעות קבלתן הינה ביטול כתב אישום ע"י בית משפט.


הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.


משרד עו"ד אנטון קלי

 

 


עודכן ב: 16/11/2015