עובדים רבים, המתמודדים עם מחלות רפואיות קשות, סבורים כי אם הם ממשיכים ועובדים ולמעשה לא איבדו את כושר עבודתם אז לא מגיע להם פיצוי ממוסדות המדינה עבור המחלות שלהם. כמוהם, גם פנסיונרים רבים סבורים שאם עברו את גיל הפרישה אז כבר לא מגיע להם פיצוי כספי בגין מחלתם. ואולם, לא כך הדבר, אנשים אלו עשויים להיות זכאים לפטור מתשלום מס ההכנסה ולהחזרי מס אשר עשויים להצטבר לסכומים גבוהים ביותר, בהתאם לגובה המס שהם משלמים. הפטור חל על נכות רפואית ולא על נכות תפקודית.
באלו מקרים מתקיימת זכאות לפטור מתשלום מס?
אדם זכאי לפטור מתשלום מס הכנסה אם נקבעה לו לתקופה של מעל לחצי שנה נכות רפואית בשיעור של 100% עקב בעיה רפואית קשה אחת כמו עיוורון, מחלת סרטן, השתלת איברים (לב, ריאות, כליות) ושימוש בדיאליזה, או לחילופין באם נקבעה לו נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% מצירוף של מספר נכויות עקב בעיות רפואיות שונות (סכרת עם סיבוכים, מחלת לב, אי ספיקת כליות, פרקינסון, טרשת, דום נשימה בשינה ועוד) על פי חישוב משוקלל.
מהו חישוב משוקלל?
חישוב משוקלל משמעו שחישוב אחוזי נכות רפואית עקב מספר מחלות נעשה במצטבר ולא מדובר בסכימה מתמטית פשוטה, כלומר יש לראות את בריאותו של אדם כ-100% כך שבדרך חישוב זו מופחת שיעור הנכות הראשון מהשלם (מה-100%) ואחר כך שיעור ה"בריאות" שנותר הופך להיות לכאורה ה-100% ממנו מורידים את הנכות הבאה וכן הלאה.
מי שתקופת נכותו בשיעור הנ"ל נקבעה לתקופה של פחות מחצי שנה לא יהיה זכאי לפטור ממס בגין הכנסותיו.
החזרי מס רטרואקטיביים בנוסף לפטור עתידי
אדם העומד בתנאי הזכאות לפטור יכול לקבל החזרי מס רטרואקטיבית ובנוסף, הפטור תקף לגבי הכנסות עתידיות מכאן ואילך, כך שבפועל הוא יפסיק לשלם מס הכנסה מרגע קבלת הפטור ובהתאם לתקופת הזכאות, כך שאם נקבעה נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% לצמיתות אזי הפטור הינו לצמיתות.
ומה לגבי עובדים שכירים?
עובד שכיר או כל מי שלא הגיש דוחות למס הכנסה, יכול לקבל החזרי מס רטרואקטיביים עד 6 שנים מיום הגשת הבקשה לרבות השנה השוטפת. עובד עצמאי או בעל שליטה או כל מי שהגיש דוחות למס הכנסה, יכול לקבל החזרי מס רטרואקטיביים עד 3 שנים מיום הגשת הבקשה, כאשר במקרים מסוימים ניתן לקבל אף יותר מכך. תקופת הזכאות הרטרואקטיבית נקבעת בהתאם למועדי הנכויות, קרי, אדם יהיה זכאי להחזר מס רטרואקטיבי החל מהמועד בו נקבעה דרגת הנכות העומדת בסף הנדרש לצורך פטור ממס.
פקודת מס הכנסה קובעת תקרות הכנסה פטורות המעודכנות מדי שנה בשנה.
נכון לשנת 2013 התקרה הפטורה ממס על הכנסה מיגיעה אישית, או במקרים שתקופת הנכות עולה על 365 יום, היא 602,000 שקלים.
התקרה הפטורה ממס על הכנסה שאינה מיגיעה אישית (הכנסה מרכוש, דיבידנד, ריבית על ניירות ערך ואג"ח הנסחרות בבורסה) או במקרים שתקופת הנכות היא בין 185-365 הינה של 72,240 שקלים לשנה.
דרגת הנכות יכולה להיקבע ע"י אחד הגורמים שלהלן:
- ועדות לצורך פטור ממס הכנסה המתקיימות בביטוח לאומי.
- ועדות של הביטוח הלאומי לעניין נכות כללית, נפגעי עבודה, נפגעי פעולות איבה וזכויות מתנדבים.
- ועדות של משרד הביטחון.
- ועדות של משרד האוצר לעניין חוק נכי המלחמה בנאצים/ חוק נכי רדיפות הנאצים וחוק לפיצוי נפגעי גזזת.
למי פונים כדי לקבל זימון לוועדה רפואית?
כדי לקבל זימון לועדות רפואית לצורך פטור ממס הכנסה על התובע לפנות בתחילה לפקיד השומה שבאזור מגוריו בבקשה לפטור. לאחר מכן יש לשלם אגרה בשיעור של 562 שקלים ולהגיש את התביעה המורכבת ממילוי טפסים נדרשים ומסמכים רפואיים רלוונטיים לביטוח לאומי.
בהמשך התהליך המוסד לביטוח לאומי יזמן את התובע לועדות רפואיות בהן רופאים מוסמכים יבצעו בדיקות ויקבעו אחוזי נכות בהתאם לחוק הביטוח הלאומי. במידה שתקבע לתובע נכות בשיעור המפורט לעיל יקבל התובע אישור לקבלת הזכאות לפטור ממס הכנסה. על החלטת הועדה הרפואית רשאי התובע לערר בפני וועדה רפואית לעררים של הביטוח הלאומי תוך 45 יום. הערר כרוך בתשלום אגרה נוספת על סך של 811 שקלים. על מנת לממש את הפטור יש להגיש דו"ח שנתי לפקיד השומה במס הכנסה עבור כל שנה לגביה מבוקש פטור מתשלום המס.
אסור לוותר למרות התהליך הארוך והמורכב!
מניסיוננו מדובר בהליך ארוך ומורכב שאורך כשנה ואף יותר. אנשים רבים אינם מודעים לגובה הנכות שצריכה להיקבע להם בגין כל בעיה רפואית או לכך שבדיקות מסוימות שהם יכולים לעשות עשויות להגדיל את אחוזי הנכות שלהם. בנוסף, ישנם כאלה אשר נמצאים במאבקים רפואיים ונפשיים או מתאוששים מכאלה נוטים לוותר גם כאשר עומדים לזכותם סכומים נכבדים.
אנו ממליצים לפנות לעו"ד בעל ניסיון רב בתחום על מנת שזה יבדוק את סיכויי התביעה, ייעץ וילווה את התובע ובני משפחתו לאורך התהליך כולו, לרבות ייצוג בועדות הרפואיות והגשת ערר במידת הצורך, עד למימוש זכויותיו הרפואיות וקבלת ההטבה לה הוא זכאי.
אולניק – מור משרד עו"ד עוסק במימוש זכויות רפואיות מול המוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה, משרד הבריאות, חברות הביטוח וגופים נוספים. המשרד מתמחה בתביעות בתחומים נכות כללית, פטור ממס מסיבות רפואיות, תאונות עבודה, מחלות מקצוע, סיעוד, ניידות ועוד.
עודכן ב: 05/07/2015