חיפוש דירה הנו תהליך ארוך ומייגע. עד שסוף סוף מוצאים המחפשים את הדירה הרצויה, יש לבצע מספר הליכים שונים, כדי להשלים את המהלך. במקרה שמדובר ברכישת נכס חדש, על הרוכשים לבצע מספר פעולות, כדי לרשום אותו על שמם.
רישום הדירה על שם הרוכשים חשוב שייעשה בלשכת רישום המקרקעין ("טאבו"), ויונפק נסח המכיל במסגרתו את כל הסוגיות הרלוונטיות, המעניקות תוקף משפטי לרכישה. נפרט בקצרה מהם שלבי הרישום ומדוע הוא חשוב כל כך.
כיצד עושים זאת?
רישום הערת אזהרה – זוהי הערה הנרשמת בלשכת רישום המקרקעין שבה קיים פירוט של ההתחייבויות מצד בעל הנכס על ביצוע העסקה. על מנת לרשום הערת אזהרה, יש לצרף טופס מיוחד, המתייחס לכך, עליו חתומים לפחות אחד משני הצדדים, ואליו מצורף העתק הסכם המכר. כדי להוציא נסח טאבו ניתן להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום וכמובן לבצע בדיקה מקיפה המתייחסת לפרטים המצוינים על גבי נסח זה ובחינת הערות האזהרה, אם מופיעות כאלו.
תשלום אגרות וצירוף אישורים שונים – יש לשים לב למגבלות ימי הדיווח, לשלם את מיסי המקרקעין. רק לאחר שבוצע התשלום ניתן להגיש את הבקשה לרישום לצד אישור על התשלום שבוצע או אישור על פטורים שונים, כמו פטור מתשלום על מס שבח וכדומה. אל הבקשה לרישום יש לצרף גם אישורי תשלומי מיסי רשויות, וחמישה העתקים של שטר המכר וגם תשלום אגרה.
רישום הנכס – רישום נכס תחת שמו של הרוכש בלשכת רישום המקרקעין הינו בעל חשיבות רבה מאד. את רישום המקרקעין באמצעות נסח הטאבו זה יש לבצע מוקדם ככל שניתן, ומומלץ שלא לדחות פעולה חשובה זו. רישום הנכס חשוב הן לקונה והן למוכר. הוא יכול לספק פרטים על הנכס עצמו (האם הוא משועבד, אם הוא הובטח לקונה אחר ועוד). פרטים אלו הכרחיים במסגרת ביצוע העסקה, על מנת להבטיח שמדובר במכירה כשרה.
בכל מקרה, מומלץ לפנות לעורך דין בתחום המקרקעין כדי לוודא שהשלבים מבוצעים באופן הנכון ובהתאם לחוק. רכישת נכס חדש והעברתו על שמו של הרוכש איננה נחשבת לפעולה מורכבת מדי, אך מחיבת ידע ומקצועיות, הגם שמצריכה תשומת לב והתייחסות לכל ההליכים השונים, הקשורים בה. ראוי לפנות לעורך דין פשוט משום שטעות עשויה לשנות את גורל הבעלות על הנכס.