הגנת "אמת דיברתי" היא הגנה על אדם המבצע פרסום שלילי. ההגנה הנה במקורה בחוק איסור לשון הרע. ביכולתה של ההגנה להגן על המלין מפני תביעה על פרסום הדברים, לרבות, הנזק הכלכלי שנולד ממנו.

 

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על שמו הטוב של אדם מפני כל פגיעה, הן כשלעצמו והן מפגיעה כלכלית חברתית ו/או אחרת. הגדרת לשון הרע על פי סעיף 1 בחוק היא "דבר" שעצם פרסומו עלול להשפיל אדם בעיני אחרים או להפוך אותו מטרה לבוז וללעג, לבזות אדם בעקבות תכונות או מעשים שמיוחסים לו. כמו כן, על פי החוק, פרסום לשון הרע עלול לפגוע בעיסוקו של אדם. יצוין כי קיימת כאן סתירה הנוגדת את עקרון חופש הביטוי, במקרה שמדובר באמירת אמת.

 

לטובת המפרסם, עומדת הגנת אמת בפרסום, המכונה "אמת דיברתי". ההגנה הזו ניתנת למפרסם אם הוא עומד בתנאים שנקבעו בחוק איסור לשון הרע. על פי סעיף 14 בחוק – ההגנה תינתן אם הדבר שפורסם הוא אמת ואם היה בפרסום עניין ציבורי.

 

בדרך כלל, מי שמשתמשים בהגנה זו הם עיתונאים ומערכות תקשורת, שעוסקות מטבע הדברים במידע המועבר לציבור.


התנאים להגנת "אמת דיברתי"

 

ראשית, על המידע שפורסם להיות אמת במלואו (ולא חלקי אמיתות). כאשר סוגיה בעניין לשון הרע מובאת לפתחו של בית המשפט, מתקבלות על ידיו החלטות על פי הראיות והעדויות של הצדדים. בית המשפט מתרשם מטענות הצדדים ומתבצעת השוואה בין אמת עובדתית (הקיימת במציאות) לאמת המשפטית (שהשופט נחשף אליה). לעתים שני סוגי האמת לא חופפים, ועל בית המשפט להכריע בין השניים, לרבות מה עדיפה לפי תפיסתו של בית המשפט.

 

שנית, על המידע שפורסם להיות בעל עניין ציבורי. הכוונה היא שלציבור יש אינטרס שהמידע יפורסם, מבחינה חברתית או לאומית למשל. עניין ציבורי הוא עניין שאם רבים יידעו, הוא יסייע להגשים מטרה ציבורית ולציבור תהיה תועלת מידיעתו.

לדוגמא, כתבה המתריעה בפני כשלים בקופת חולים מסוימת המוציאה אותה באור שלילי. אמנם קופת החולים תיפגע, אבל במקרה הזה יש עניין לציבור ואם הדבר אמת, יזכה המפרסם בהגנת "אמת דיברתי"