אולי יצא לכם לשבת ב"שיחת סלון" עם חברים, כוס קפה, עוגה וסיפור משפחה "קורע לב" ובלתי צודק- על השכן שהלך לעולמו ו"המטפלת" הצעירה שלו. כן, דווקא המטפלת – זכתה לרשת את כל רכושו וכמובן גם את רכוש אשתו המנוחה. המטפלת הצעירה, התמימה, זו שילדיו אהבו וקבלו כבת בית. ואילו ילדיו, לאחר מות אמם האהובה ויתרו על חלקם בירושה לטובת אביהם משום שהיה ברור להם כי הרכוש יישאר במשפחה ולאחר מאה עשרים של אביהם יגיע הרכוש אליהם. מחשבות לחוד- ומעשים לחוד. יכול מאד להיות שסיפור זה יכול היה להתחלף בסיפור אחר בסלון אם האב והאם היו עורכים צוואה הדדית!


לאחר תיקון 12 לחוק הירושה (2005) יותר ויותר בני זוג נוהגים לערוך צוואה הדדית בניהם.


מטרת הצוואה ההדדית- להבטיח כי גם לאחר מות בן הזוג- כל הרכוש המשותף יעבור לאחר מות שני בני הזוג- על פי המוסכם בין הצדדים.
על מנת לבטל צוואה הדדית שנערכה ונחתמה לאחר התיקון לחוק(2005), יש לפעול בדרך הקבועה בחוק. כל עוד שני בני הזוג בחיים – ניתן לבטל את הצוואה ההדדית וזאת ע"י שליחת הודעה בכתב ומסירתה לצד השני. זהו סעיף חוק שלא ניתן להתנות עליו ועל כן כל עוד שני בני הזוג בחיים- ניתן לבטל צוואה הדדית.


לעניין הטלת הגבלות על שינוי צוואה לאחר פטירת אחד מבני הזוג- קיים הבדל גדול מאד בין צוואה הדדיות שנכתבה לפני שנת 2005 לבין צוואה שנכתבה לאחר התיקון לחוק.


לא אחת משמשת הצוואה ההדדית אמצעי המונע מבן הזוג הנותר בחיים מלשנות הצוואה לאחר מות בן זוגו להבדיל מצוואה שנערכה טרם התיקון.


לאחרונה ניתן פסק דין ובו בחן בית המשפט המחוזי בירושלים "חוקיות" צוואה של אישה אשר נישלה את ילדיה מהרכוש ומהדירה וזאת בסתירה לצוואה הדדית עליה חתמה עם בעלה. בית המשפט קבע כי צוואתה השנייה תקפה וזאת מהסיבה שהצוואה ההדדית נחתמה לפני התיקון לחוק (לפני 2005) ולא הגבילה מפורשות את האישה מלשנות צוואתה.


על פי התיקון לחוק הירושה, הליך ביטול צוואה הדדית הופך למורכב יותר. כל עוד לא חולק העיזבון –על בן הזוג הנותר בחיים והמבקש לבטל את הצוואה ההדדית להסתלק מכל מה שאמור לקבל ולא יזכה לרשת את בן הזוג הנפטר כלל. אם כבר חולק העיזבון יחזיר בן הזוג הנותר בחיים את שווי החלק שירש.


להבדיל מהאיסור על הגבלת ביטול צוואה כששני בני הזוג בחיים, המחוקק אינו מגביל התניות שונות בצוואה המתייחסות לכל הקורה לאחר פטירת בן הזוג הראשון. על סעיף זה בחוק הירושה ניתן גם ניתן להתנות ובכך להגביל אף יותר את הנותר בחיים, כל זוג בהתאם לצוואה ההדדית עליה הסכים.


מבלבל?!


ניתן לראות בצוואה הדדית מעיין "חוזה" בין בני הזוג, הצופה פני עתיד. זוהי הדרך היחידה, נכון להיום, היכולה להבטיח כי בן הזוג הנותר בחיים יעביר את הרכוש המשותף שצברו לילדים. מומלץ לפנות לעו"ד העוסק בתחום על מנת שיערוך צוואה ההדדית ו"יתפור חליפה" המתאימה לבני הזוג. עליו לשאול שאלות, "לסגור פינות" אפשריות, ולצפות פני עתיד. וכך להימנע מהברחת נכסים, מהקניית מתנות ומתסריטים נוספים שיהיו בשלב מאוחר יותר לשיחת הזדהות ורחמים בסלון של החברים.

 

**אין האמור בכתבה זו כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ע"י עו"ד העוסק בתחום.