הליך הגירושין, מצריך את בני הזוג, לקבל מספר החלטות, בעקבות פרידתם. ראשית, עומד על הפרק נושא של משמורת ילדים. עליהם יהיה להחליט על הסדר משמורת ובהתאמה, על הסדרי ראייה. לאחר מכן, על בני הזוג לקבוע גם את גובה תשלום המזונות. בכל אחד מן הנושאים הללו, לרבות מזונות הילדים, יכולים בני הזוג להגיע להסכמה ולעגנה בהסכם גירושין. ההסכם מוגש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני ומקבל תוקף של פסק דין. במקרים רבים, לא מצליחים בני הזוג להגיע להסכמות ובמצב כזה, הערכאה השיפוטית הדנה בעניינם, היא זו שתכריע בכל ענייני הגירושין.
הפרמטרים בקביעת סכום דמי מזונות
בבואו של בית המשפט לקבוע את סכום המזונות, רואה הוא לפניו שני פרמטרים מרכזיים: צרכי הילדים ומצבם הכלכלי של ההורים. צרכי הילדים מתחלקים לצרכים בסיסיים והכרחיים כמו מקום מגורים, מזון וחינוך ולמזונות מדין צדקה, אשר נחשבים כמעין מותרות, כמו חופשות.
ככלל, האב נושא בתשלום שני סוגי המזונות עד הגיעו של הילד לגיל 6. בין גיל 6 לבין גיל 15, ימשיך האב לשאת במזונות הבסיסיים ואילו במזונות מדין צדקה, יתחלקו שני ההורים. בין גיל 15 לגיל 18 נושאים ההורים בנטל מזונות הילדים, שווה בשווה. לאחר שהילד הגיע לגיל 18 ועד לסיום השירות הסדיר בצה"ל, חייב האב בתשלום שליש מגובה המזונות המקורי.
יש לציין כי החלוקה שתוארה לעיל, אינה אוטומטית וכל מקרה נבחן לגופו. על בית המשפט להתאים את יכולת ההשתכרות של שני ההורים לסכום המזונות שיקבע, כאשר כאמור, אלו צריכים למלא את צרכי הילדים. לעיתים, בחלוף זמן, עולה צורך להפחית או להגדיל את סכום המזונות שנקבע. אמנם, בית המשפט פוסק את סכום המזונות החודשי, הן על פי המצב בהווה והן מתוך ראייה עתידית, אך מטבע הדברים, הוא אינו יכול לצפות כל אירוע משמעותי, אשר יכול להשפיע על סכום המזונות.
שינוי משמעותי בחייו של התובע
בתי המשפט אינם נענים בקלות לתביעות להפחתה או הגדלה של סכום המזונות, שהרי העניין נדון כבר בעבר בערכאה שיפוטית, אולם, בהתרחש שינוי משמעותי בחיי התובע, מקבלים בתי המשפט את התביעות ונענים לבקשה להגדיל או להפחית את סכום המזונות. חשוב לציין כי ככלל, שינוי שניתן היה לצפות אותו בעת שהעניין נדון בבית המשפט, לא יהווה עילה לשינוי דמי המזונות.
הפחתת סכום המזונות
ישנם שלושה תנאים מצטברים, אשר צריכים להתקיים, על מנת שבית המשפט יקבל תביעה להפחתת דמי המזונות:
• בעקבות שינוי בנסיבות, סכום המזונות הנוכחי אינו צודק : שינוי בנסיבות חייב להיות שינוי מהותי, אשר הופך את סכום המזונות ללא צודק. למשל, שינוי כלכלי לרעה בחייו של האב, המשלם את דמי המזונות, יכול להוות עילה להפחתתם. שינוי זה יכול לנבוע למשל, מפיטורים ו/או ממצב רפואי הפוגע בכושר העבודה של האב. נדגיש, רק תמורה משמעותית, תוכל לשמש נימוק להפחתה במזונות ולא כל שינוי בחייו של האב. כך למשל נקבע כי אם נישא האב מחדש והביא לעולם ילד נוסף, הרי שלא יוכל לדרוש, בעקבות זאת, הפחתה בגבוה המזונות, שהרי אין המדובר באירוע שלא ניתן היה לצפות אותו, קרי, נישואים מחדש והרחבת המשפחה.
• יש פתח לשינוי דמי המזונות: אם במפורש ואם במשתמע, קיים פתח לשינוי סכום המזונות שנקבע.
• התביעה הוגשה בתום לב : התביעה להפחתת דמי המזונות, הוגשה בשל שינוי משמעותי ומהותי ביכולת הכלכלית של האב ואין בתביעה זו צעד אסטרטגי או אמצעי להטריד את גרושתו של התובע.
ומה במצבים של הגדלת סכום המזונות?
בשונה מתביעה של הפחתת דמי המזונות, המוגשת לרוב על ידי האב, תביעה להגדלת סכום המזונות, מוגשת על ידי האם במרבית המקרים. בדומה, עליה יהיה להוכיח שינוי מהותי בנסיבות, המצדיק את הגדלת סכום המזונות שנקבע. למשל, שינוי בצרכי הילדים, אשר יכול להתרחש בעקבות מצב רפואי לדוגמא, המצריך טיפולים רפואיים יקרים, שילובו של הילד במסגרת חינוך יקרה יותר וכיו"ב. נסיבה אחרת המהווה עילה להגדלת סכום המזונות, היא שינוי לרעה במצבה הכלכלי של האם עקב פיטורים. במצב זה, לא יכולה האם לפרנס את ילדיה באותו אופן שיכלה במועד קביעת סכום המזונות ועל כן, זקוקה עתה להגדלה של סכום המזונות.
חשוב לזכור, כי שינוי הנסיבות חייב להיות מהותי ומשמעותי שכן, כפי שבתי המשפט אינם מקבלים בנקל תביעות להפחתת סכום המזונות, כך הם נוהגים גם לגבי תביעות להגדלת גובה המזונות. השינוי צריך להיות שינוי שלא ניתן לצפות אותו מראש ועל כן, טענה מן הסוג שהילד התבגר ועל כן ההוצאות בגינו גדלו, לא תוכל להישמע, שכן היה ידוע וברור כי הילד יגדל ועם השנים, צרכיו ישתנו. הדבר נלקח בחשבון בעת קביעת סכום המזונות, שהרי בית המשפט פוסק גם מתוך ראייה של העתיד.
כוונותיה של האם, בהגשת התביעה, גם הן מאוד חשובות, שהרי אם בית המשפט יתרשם כי האם הגישה את התביעה שלא בתום לב, שלא מתוך צורך כלכלי אמיתי ומוצדק, אלא על מנת להטריד, ידחה בית המשפט את התביעה ויטיל הוצאות.
כותבים:
- עו"ד יוסי סביר, הינו מייסד משרד עורכי הדין סביר ושות'.
- עו״ד גיל סביר
עודכן ב: 16/09/2014