תחום דיני המשפחה עוסק בין השאר בנישואין ובגירושין, בנושאי אימוץ, אפוטרופסות, אבהות, צוואות וירושות ועוד. נציג בפניכם מילון מונחים בתחום דיני המשפחה, כדי שתכירו מעט את העולם המשפטי הזה.
הליך גירושין
אחת החוויות הקשות ביותר בחייו של אדם הוא הליך גירושין. זהו אמנם הליך משפטי, אך בראש ובראשונה הוא מסמל את סיומה של מערכת זוגית, וכאשר יש ילדים משותפים, את פירוקו של התא המשפחתי. זוהי ללא ספק חוויה כואבת להורים ולילדים.
הפן המשפטי של הליך הגירושין יכול להיות ארוך ומייגע כאשר הוא מתנהל בין כותלי בית המשפט, אך הוא יכול להיות קצר וממוקד כאשר הוא מתנהל מחוץ לערכאות השיפוטית באמצעות הסכם גירושין.
הסכם גירושין
זוגות המבקשים לסיים את הליך הגירושין בזמן קצר, ללא חיכוכים ומריבות, פועלים לקראת חתימה על הסכם גירושין. מטרתו של הסכם זה היא לעגן בצורה מסודרת וברורה את הסכמות בני הזוג, באשר לכל סוגיה שיש לקבל החלטה לגביה בעת הפרידה, כגון הסדר משמורת הילדים, תשלום מזונות וענייני רכוש. בני הזוג יכולים להיעזר בעורכי הדין לשם גיבוש ההסכם ואף לפנות להליך גישור, אשר במקרים רבים מסייע מאוד בגיבוש הסכם גירושין.
סרבנות גט
סיומה של מערכת נישואים בדת היהודית יהיה אך ורק במתן גט. סרבנות גט היא מצב שבו אחד מבני הזוג מסרב לחתום על הגט, ובכך מונע מהצד השני להמשיך בחייו. ההשלכות של סרבנות הגט חמורות מאוד, בייחוד כאשר מסורבת הגט היא אישה. הסיבה לכך היא שעל פי ההלכה, אישה נשואה לא יכולה לחיות עם גבר אחר ולהביא עמו ילד, משום שהילד יהיה ממזר.
בתי הדין הרבניים רשאים לנקוט סנקציות שונות נגד סרבני גט, ובשנים האחרונות ישנה מגמה להגיש תביעות נזיקין נגד גברים סרבני גט, המחויבים לשלם פיצוי כספי בשל הנזק שנגרם לאישה עקב סרבנות הגט.
משמורת
בני זוג העומדים בפני הליך גירושין ולהם ילדים משותפים, יצטרכו לקבל החלטה על הסדר משמורת שיתאים להם ולילדים כמובן. למעשה, ישנם שלושה הסדרי משמורת עיקריים:
1. האם היא הורה המשמורן: במרבית המקרים האם היא ההורה המשמורן, ואצלה גדלים הילדים. האב פוגש את ילדיו במסגרת הסדרי ראייה.
2. האב הוא ההורה המשמורן: לעתים האב הוא ההורה המשמורן, אך זוהי סיטואציה פחות שכיחה.
3. משמורת משותפת: אפשרות שלישית היא משמורת משותפת, שבמסגרתה שני ההורים שותפים שווים לגידול הילדים, והם מקבלים החלטות יחד.
מזונות
רבים אינם מודעים לכך כי המונח מזונות מתחלק לשניים: מזונות אישה ומזונות ילדים. מזונות אישה הוא תשלום שניתן לחייב בו את הבעל עד למתן הגט בלבד. לרוב הוא משמש אמצעי לחץ על הבעל המסרב לחתום על הגט. משפוסק בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני את סכום המזונות, על הבעל יהיה לשלם אותו בכל חודש עד מתן הגט.
לעומת מזונות אישה, מזונות הילדים ישולמו להם באמצעות האם עד לגיל 21, או עד סיום השירות הצבאי הסדיר. בני הזוג יכולים להחליט על גובה המזונות במסגרת הסכם גירושין, או להותיר הכרעה זו בידי בית המשפט.
היה והנושא מעוגן בהסכם גירושין, חשוב לשני הצדדים שתהיה אפשרות להגדיל או להקטין את סכום המזונות בהתאם לנסיבות. כאשר בית המשפט מכריע, זכות זו נתונה וכל אחד מן הצדדים יוכל להגיש בקשה להקטנת או הגדלת סכום המזונות שנפסק בהתאם לנסיבות. מובן שאין בכל שינוי כדי לשנות את סכום המזונות שנקבע, אלא יש להראות שינוי מהותי.
צוואות וירושות
הצוואה היא מסמך משפטי שבו מצווה אדם כיצד יחולק הרכוש שצבר במהלך חייו לאחר מותו. המצווה יקבע את זהות היורשים ואת חלוקת העיזבון ביניהם. כאשר קיימת צוואה, על היורשים להגיש בקשה לקיום צוואה לאחר מות המוריש, בכדי שיינתן לה תוקף מחייב. בהיעדר צוואה, מחולקת ירושתו של אדם על פי סדר היורשים המופיע בחוק הירושה. אז יש להגיש צו ירושה המצהיר על זהות היורשים. שתי הבקשות מוגשות לרשם לענייני ירושה, המחויב לפרסם בעיתון יומי את דבר הבקשות כדי לאפשר לציבור הגשת התנגדות. היה והוגשו התנגדויות, יעבירן הרשם אל בית המשפט לענייני משפחה אשר ידון בהן.