קיימות בישראל שתי דרכים להוריש נכס לאחר פטירתך:
האחת - ירושה על פי חוק. הנכסים והזכויות שנצברו לנפטר יחולקו על פי הוראות חוק הירושה – הקרבה המשפחתית ליורש.
השנייה - על פי צוואה. המוריש, בעודו בחייו, עורך מסמך (קיימת גם צוואה בעל פה - צוואת "שכיב מרע"), על פי הדרכים הקבועות בחוק בו הוא מפרט איזה נכסים או זכויות הוא מוריש ומי הוא הגורם "הזוכה" בנכסים אלה.
לעתים, כאשר הנפטר הותיר אחריו צוואה, תוכנה של הצוואה "אינו מוצא חן" בעיני היורשים או חלק מהם.
לעתים הדבר נובע, כי לטעמם של היורשים רצונו של המוריש היה שונה מזה שהובע על ידו לכאורה בצוואה; לעתים היורשים מחזיקים בצוואה אחרת של הנפטר אשר היטיבה יותר עם אותם יורשים ולעתים לטעמם של היורשים על פי דין נפגעו זכויותיהם מאופן חלוקת העיזבון על ידי הנפטר באמצעות הצוואה.
כך או אחרת, ניתן גם ניתן לפסול צוואה או לחלופין למנוע את קיומה ובמקרים אחרים לדאוג לכך שנכסים שלא הוכללו במפורש בצוואה יינתן לגביהם צו ירושה.
מתי ואיך ניתן להתנגד לצוואה?
במסגרת חוק הירושה קיימות עילות המאפשרות הגשת בקשת התנגדות למתן צו קיום צוואה לצורך ביטול הצוואה או מניעת קיומה.
אחת העילות הידועות הינן "השפעה בלתי הוגנת" - דהיינו - הצוואה נכתבה באופן בו נכתבה בשל השפעה בלתי הוגנת או לחץ חיצוני שהפעיל אחד המוטבים בצוואה על הנפטר אשר הביא לכך שהצוואה נכתבה ו/או נוסחה כפי שהיא.
עילה נוספת היא מעורבות של היורש בכתבת הצוואה. פעמים רבות עולה טענה כי היורש נכח בחדר בעת כתיבת הצוואה, כי היורש הביא את המצווה לעורך דין, כי היורש כתב את הצוואה בעצמו ונתן למצווה לחתום בפני עורך דין וכדומה. צריך לזכור כי לא תמיד בתי המשפט יפסלו צוואה בשל אחד מהאלמנטים הנ"ל ולעתים הצטברות של מס' גורמים יש בה בכדי להביא לפסילת צוואה. בעניינים אלה יש לבחון כל מקרה גופו.
עילה נוספת היא שהמצווה-הנפטר, בעת כתיבת הצוואה או בסמוך, היה במצב בו לא יכול היה להבין את טיב הוראות הצוואה, דהיינו לא הבין את מה שהוא מצווה. עילה זו תקפה בדרך כלל (אך לא רק) לגבי צוואות שנעשו על ידי אנשים מבוגרים או כאלה בעלי ליקויים גופניים או מנטליים.
את ההתנגדות לקיום הצוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה. יש לעשות כן בתוך פרק הזמן הקבוע בחוק לצורך הגשת ההתנגדות ואולם בפועל גם אם הוגשה התנגדות לאחר פרק הזמן הנ"ל וטרם ניתן צו קיום צוואה, הרי שההתנגדות, בדרך כלל, תועבר לדיון בבית המשפט לענייני משפחה.
לעתים אין מחלוקת לגבי תוקף הצוואה אלא לגבי פרשנותה וזאת מאחר ולשון הצוואה אינה מנוסחת באופן ברור או כי קיימות מס' אפשרויות להבין את לשון הצוואה. במקרה מעין זה יש לנהל הליך לגבי לשון הצוואה והפרשנות שיש לתת לצוואה. בית המשפט שידון יחליט לגבי הפרשנות הראויה.
חשוב לזכור - גם לאחר שניתן צו קיום צוואה או צו ירושה, לפי העניין, אין מדובר בסוף פסוק! בהתאם לתנאים הקבועים בחוק הירושה, ניתן להגיש בקשה לביטול צו הירושה או צו קיום הצוואה. מדובר בהליך משפטי מורכב.
משרדנו מתמחה בניהול הליכי התנגדות לקיום צוואה וביטול צווי ירושה וצוואה והשיג הישגים משמעותיים ללקוחותיו בתחום זה.