פיטורים שלא כדין – פוטרת? האם נערך לך שימוע כדין? האם הפיטורים היו בניגוד לחוק? האם מגיע לך פיצוי?

 
עסקינן במצב על פיו ישנם עובדים רבים אשר אינם מודעים לזכויותיהם המלאות במסגרת החוק, ואינם יודעים כיצד לפעול במצבים שונים אליהם הם נקלעים במסגרת עבודתם, כדוגמת מצב של הרעת תנאים, אי תשלום מלוא הזכויות הסוציאליות, פיטורי עובד ללא עריכת שימוע, פיטורי אישה בהריון/משיקולים לא ענייניים וכהנא וכהנא.

 

האם פוטרת בהיותך בהריון? האם פוטרת במהלך טיפולי פוריות?


סעיפים 9 (א) ו- 9(ה) לחוק עבודת נשים, קובעים מפורשות כי מעביד אינו רשאי לפטר עובדת הנמצאת בהריון (וטרם יצאה לחופשת לידה) וכן עובדת העוברת טיפולי פוריות או הפרייה חוץ גופית. פיטורים מסוג זה יחשבו כפיטורים בניגוד לחוק המזכים את העובדת בכלל הזכויות המגיעות לה, לרבות פיצוי כספי, וזאת כאילו השלימה את תקופת עבודתה עד לתום 60 הימים שלאחר לידתה.


בהקשר זה יובהר כי, על מנת שפיטורי עובדת יחשבו לחוקיים, על המעסיק לקבל היתר מיוחד משר העבודה והרווחה, ואף השר לא יתיר פיטורים מסוג זה אלא בהתקיים תנאים מסוימים.


חשוב להדגיש – חוק עבודת נשים הוא אחד מחוקי המגן אשר נועדו להגן על קבוצות מסוימות של עובדים, אשר לא די בחוקי העבודה הרגילים כדי להגן עליהם, כדוגמת נשים אשר פוטרו בהריון. חוק זה נועד למנוע התייחסות מפלה לעובדת בהריון ללא קבלת היתר.
סעיף נוסף בעניין זה הינו סעיף 2 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, לפיו אין מעביד רשאי להפלות בין עובדיו מחמת הריון, טיפולי פוריות/הפריה חוץ גופית וכיוצ"ב.


משכך, וככל ונעשים פיטורין על רקע זה, עסקינן בפיטורין שלא כדין המזכים את העובדת בפיצוי כספי.

 

פס"ד אשר ניתן ממש לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע (ס"ע 48531-07-11) קבע מפורשות כי כוונת המחוקק, הן בחוק עבודת נשים והן בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, הייתה לתת הגנה לעובדת הנעדרת מעבודתה בשל טיפולי פוריות, גם במצב בו לא מסרה הודעה מראש על היעדרותה בשל טיפולי הפוריות בצירוף אישור רפואי מתאים (כנדרש בחוק), ובנסיבות בהן פוטרה ללא קבלת היתר מתאים, הרי שפיטוריה עומדים בניגוד לחוק ומזכים את העובדת בפיצוי הולם.

 

 

האם בטרם פיטורי העובד/ת נערך לו/ה שימוע כדין?


"הלכה פסוקה היא, מימים ימימה, כי זכות הטיעון הינה מזכויות היסוד הראשוניות בשיטתנו המשפטית, ומקום של כבוד שמור לה ביחסי העבודה בכלל, קל וחומר עת נשקלת אפשרות לסיום העסקתו של עובד, בין בדרך של פיטורים ובין בדרך של אי-חידוש חוזה עבודה". (ע"ע 1027/01 ד"ר יוסי גוטרמן נ' המכללה האקדמית עמק יזרעאל, פד"ע לח 448).

 

זכות השימוע אינה מעוגנת באופן מפורש בחוק או בתקנה. תחילה, היה מקורה בהסכמים קיבוציים, בהתייחס למגזר הציבורי. ואולם, במהלך שנים, זכות השימוע קיבלה, בפסיקה ענפה, מעמד של זכות יסוד, ללא הבחנה בין מגזר ציבורי לבין מגזר פרטי. דה פקטו, כיום לכל עובד – זכות שימוע, ועל כל מעביד - חובת עריכת שימוע.


משכך, בבוא מעביד לפטר עובד, ובטרם עשותו כן, עליו לקיים לעובד הליך שימוע כמתחייב על פי הדין – בין אם מדובר במעסיק ציבורי ובין אם מדובר במעסיק פרטי, בין אם מדובר בפיטורים "רגילים" ובין אם מדובר בפיטורים על רקע צמצומים או כל סיבה אחרת.
הליך שימוע זה יעשה לאחר שנמסרה לעובד הודעה מראש על כוונת המעביד להביא לסיום העסקתו, תוך ציון כלל טענותיו של המעביד כלפי העובד, טענות אשר יתבררו במסגרת הליך השימוע, כל זאת על מנת לאפשר לעובד להתכונן ולהתגונן כנגד הטענות המועלות כנגדו כראוי, לרבות מתן הזדמנות אמיתית ונאותה להשמעת טענותיו, ובטרם קבלת החלטה סופית על פיטורי העובד, ואף לעיתים לשם מניעת פיטוריו.

 

ביום 14.11.12 ניתן פסק הדין בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מפי כב' הש' שרה מאירי (תע"א 9598-09 סיגלית בר שישת לוי נ' א. ישראלי שירותים עסקיים בע"מ), אשר במסגרתו בית הדין האזורי לעבודה קיבל חלקית תביעת עובדת לפיצויים בגין פיטורים אשר נעשו ללא עריכת הליך של שימוע.


נקודה חשובה אשר נקבעה בפסה"ד הנ"ל היא כי גם במצב בו הפיטורים נעשים בשל צמצום במקום העבודה, על המעסיק לקיים שימוע כדין תוך מתן אפשרות לעובדת להעלאת טענותיה ונימוקיה.


משכך, במצב בו מעסיק לא עורך שימוע לעובד טרם פיטוריו, כנדרש ממנו על פי הכללים שנקבעו בפסיקה, ייתכן ובסופו של יום יקבע כי מדובר ב"פיטורין שלא כדין" והעובד יהא זכאי לפיצוי כספי או אף לסעד של ביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודתו.

 

האם העובד פוטר משיקולים זרים/לא ענייניים?


מקרה מצער נוסף של פיטורים שלא כדין הוא במצב בו עובד מפוטר או כלל לא מתקבל למקום עבודה זאת בשל שיקולים זרים/לא ענייניים או נוכח הפלייה מפאת גיל או מחלה. מקרים מסוג זה הינם בניגוד מוחלט לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. כך למשל בפס"ד תע"א 9690-09 אבבה יצחק נ' א.א. מוקד 101 בע"מ, שם נקבע כי החברה תפצה את העובד אשר הגיש מועמדות לעבודה בנתבעת והופלה נוכח מוצאו (ממוצא אתיופי) בסך של 95,000 ₪.


האם פוטרת עקב אי הסכמתך להפחתת שכר?


פיטורים נוספים הנחשבים כלא חוקיים הם במצב בו עובד מפוטר עקב אי הסכמתו להפחתת שכר עבודתו. פעמים רבות מחליט מעביד להפחית את שכרו של עובד בטענה כי החברה נמצאת בימים אלו בקשיים או כל טענה אחרת. ואולם, הפחתת שכרו של עובד מחייבת את הסכמתו המפורשת לכך, שכן ללא הסכמת העובד לכך עסקינן בהרעת תנאים המאפשרת לעובד להתפטר בדין מפוטר תוך קבלת מלוא זכויותיו הסוציאליות. כמו כן, מצב הפוך הוא מקרה בו עובד מפוטר אך ורק כתוצאה מסירובו להפחתת שכרו, שאז מדובר בפיטורין שלא כדין המזכה בפיצוי כספי.

 

בעניין זה ניתן לאחרונה פסק דין (ביום 6.6.13) בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (תע"א 4252-10 חנן גרדי נ' כים ניר- ניהול שירותי תעופה ונתיבי אויר (1991) בע"מ ואח'), פסק דין במסגרתו


פיצה בית הדין את העובד לאחר שסירב להפחתת שכרו ועקב כך פוטר – כאמור, פוטר שלא כדין.

 

התפטרות בדין מפוטר - מתי יכול עובד להתפטר בדין מפוטר?


בנוסף למקרים בהם מעביד מפטר עובד שלא כדין, כפי שאוזכר דלעיל, קיימים כיום, הן בחוק פיצויי פיטורים, והן בפסיקת בתי הדין הרחבה, מקרים בהם עובד רשאי להתפטר מעבודתו תוך קבלת מלוא זכויותיו הסוציאליות, לרבות פיצויי פיטורים – הרעת תנאים מוחשית או נסיבות שאין לדרוש מהעובד להמשיך את עבודתו – עובד החווה במקום עבודתו הרעה מוחשית בתנאי העסקתו, כדוגמת- הפחתה חד צדדית בשכרו- ללא קבלת הסכמתו לכך, אי תשלום דמי הבראה, חופשים, שכר, שעות נוספות, פנסית חובה כחוק וכד' – כלל הזכויות הסוציאליות המחויבות על פי חוק, או עובד החווה יחס מעליב ומשפיל ממעסיקו, לרבות אלימות מילולית או פיזית – נסיבות בהן לא ניתן לדרוש מעובד כי ימשיך לעבוד.


מקרים נוספים המאפשרים לעובד להתפטר בדין מפוטר מופיעים בחוק במקרים כגון, התפטרות לרגל מצב בריאותי (בהתאם לאישור של רופא תעסוקתי), התפטרות לרגל טיפול בתינוק שנולד (תוך 9 חודשים ממועד הלידה), התפטרות לרגל העתקת מגורים. כל אלו ועוד מאפשרים לעובד להתפטר בדין מפוטר. עם זאת, כמובן שכל מקרה נבחן לגופו אם אכן מדובר בהרעת תנאים מוחשית או שמא המקרה הספציפי עונה לאפשרויות האחרות קיימות וכן קיימים תנאים הכרחיים להתפטרות מסוג זה, בין היתר, אם העובד העמיד, קודם לכן, את המעביד על כוונתו להתפטר, על מנת שלמעביד תינתן ההזדמנות לסלק את הסיבה בגינה בכוונת העובד להתפטר, קרי, ניתנה למעביד האפשרות לתקן את אותה הרעת תנאים אשר נעשתה לעובד.

 

לסיכום

 

מכל האמור לעיל ניתן לראות כי קיימים לא מעט מקרים בהם עובד מפוטר מעבודתו שלא כדין, פיטורים המקנים לו פיצוי כספי ו/או סעד של ביטול הפיטורים, קרי, השבתו לעבודה, או עובד הזכאי להתפטר מעבודתו בדין מפוטר תוך קבלת מלוא זכויותיו הסוציאליות, לרבות פיצויי פיטורים.

 

סיכומו של דבר, בית הדין הוא אשר יבחן ויכריע בהתחשב בנסיבות כל מקרה לגופו, אולם לא פחות חשוב הוא שעובדים יהיו מודעים לזכויותיהם הסוציאליות, לרבות מתי פיטוריהם נעשים כדין ומתי לא ומתי הם זכאים להתפטר ובתוך כך אף לא להפסיד את המגיע להם על פי החוק.

 

מאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין ו/או חוות דעת משפטית ו/או המלצה. המידע דלעיל הינו כללי בלבד, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.