נישואין חד מיניים הוא נושא מעורר מחלוקת, בכל העולם ובישראל בפרט. מחד גיסא, יש הטוענים כי נישואין מתאפשרים בקרב בני זוג לצורך הקמת משפחה והולדת ילדים, ולכן על גבר להינשא לאישה בלבד. מאידך גיסא, טוענים רבים כי זכותו של כל אדם לבחור עם מי יקיים חיי שיתוף ולמי יבטיח את נאמנותו ואהבתו, וכי בעידן של כל כך הרבה צורות אלטרנטיביות של משפחה, אין סיבה לקיים מצב חוקי שאינו מאפשר הכרה של המדינה בנישואין בין בני זוג מאותו מין.


נישואין חד מיניים בעולם


נושא הנישואין החד מיניים עלה לכותרת הדיונים החברתיים-פוליטיים רק במהלך שנות התשעים. עד אז, היה ברור כי נישואין מגדירים קשר שהוא בין גבר לאישה בלבד.


בשנת 2001 אישרה הולנד נישואין חד מיניים והפכה פורצת דרך בתחום זה. מאז ועד היום הצטרפו כ-30 מדינות ברחבי העולם להולנד. לאחרונה, ביולי 2014, פסק בית המשפט העליון של אמריקה כי נישואין חד מיניים מותרים בה תחת התיקון ה-14 לחוקה, ובכך צירף כ-20 מדינות נוספות באמריקה לרשימת המדינות הגאות המאפשרות נישואין חד מיניים.


נישואין חד מיניים בישראל


כיום, המוסד היחיד שבסמכותו לקבוע בענייני נישואים וגירושין של בני זוג יהודים בישראל הוא הרבנות הדתית. אי לכך, בין שאר הזוגות שאינם יכולים להתחתן בישראל גם זוגות חד מיניים מוצאים את עצמם ללא אפשרות אמיתית למסד את הקשר בארץ הקודש.


עם זאת, מוזמנים זוגות חד מיניים לבצע הליך אזרחי של חתונה בכל אחת מן המדינות המאפשרות נישואין חד מיניים, ולאחר מכן להגיע לישראל ולהירשם כנשואים במשרד הפנים. מבחינה דתית אין הדבר אומר שהם נשואים, אולם מכל בחינה אחרת, בירוקרטיה וכדומה, ייחשבו נשואים לכל דבר ועניין.


ידועים בציבור


זוג המקיים תא משפחתי ללא נישואין נחשב לזוג ידועים בציבור, וגם זוגות חד מיניים בישראל זוכים ליהנות מתואר זה, המקנה להם זכויות רבות הדומות לאלה של זוגות נשואים. אולם מזוגות ידועים בציבור גם נמנעים דברים שזוגות נשואים זכאים להם, למשל הם אינם יכולים לפנות להליך פונדקאות או להליך אימוץ. גם מבחינת מיסוי, ידועים בציבור אינם זכאים להטבות המס המגיעות לזוגות נשואים.


מה צופן לנו העתיד?


לצערנו, במדינת ישראל של המאה ה-21, אנחנו עדיין רחוקים כמרחק מזרח ממערב מחשיבה נאורה בהקשר של מערכות יחסים חד מיניות. ניהול מוסד הנישואין על ידי הערכאה הדתית מביא עמו התייחסויות מיושנות אשר אינן עולות בקנה אחד עם המגמות הבין-לאומיות והצרכים המשתנים של הקהילה. עם זאת, גם בישראל כמו בכל מדינות העולם אנחנו רואים יותר ויותר מבנים אלטרנטיביים של משפחות, כמו גם יותר ויותר זוגות שפונים למסגרות אלטרנטיביות למיסוד הקשר, עם או בלי הכרה דתית בקשר הפרטי שלהן.


אם אתם מתכוונים למסד את הקשר ומעוניינים לוודא כי עתידכם בטוח, משרד עורכי דין "בנימיני - דבש" מזמין אתכם לפגישת ייעוץ שבה תוכלו להבין מהן זכויותיכם וחובותיכם כזוג המתחייב לחיים משותפים. במידת הצורך נוכל לספק גם לכם שירותים משפטיים מעולים שיבטיחו את מיסוד הקשר בנישואין באופן המתאים לכם ביותר.