כאשר פלוני לא מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו מתעורר צורך למינוי אפוטרופוס שינהל את ענייניו. אותו אפוטרופוס יכול להיות בן משפחה ויכול להיות גם גורם שאינו מבני המשפחה והכל בכדי שהאדם הזקוק לאפוטרופוס יזכה לאפוטרופוס שישקול את טובתו הבלעדית. יוצא מכך שאחד השיקולים המרכזיים אשר ישקול בית המשפט הוא טובתו של אותו אדם הצריך אפוטרופוס. בהתאם לחוק הכשרות והאפוטרופסות, ישנם 3 מצבים בהם ימונה אפוטרופוס: אפוטרופוס לרכוש, אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לדין.
אפוטרופוס לרכוש
באשר לאפוטרופוס לרכוש הוא ימונה במקרה ואדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו הפיננסיים שלו באופן מיטבי עבורו, לדוגמא באם הוא מנהל חשבון בנק לבדו והוא אינו צלול עוד בדעתו, פה, מתעורר צורך במינוי אפוטרופוס לרכושו, בכדי שאותו אפוטרופוס ינהל עבורו את חשבונות הבנק שלו, לרבות תשלומי אחזקת בית או לחילופין שהייתו במוסד או בית אבות. מינוי אפוטרופוס יעשה בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קרי מי שימנה את אותו אפוטרופוס יהיה ביהמ"ש.
סעיף 33.א.4. לחוק קובע, כי יש צורך בשני תנאים על מנת למנות אפוטרופוס:
- האדם אינו יכול לדאוג לענייניו דרך קבע או בדרך ארעית.
- אין אחר שמוכן לדאוג לעניינים הללו במקומו.
יש להדגיש ולומר כי גם אם מוגשת בקשה שכזו אין המינוי ניתן באופן שרירותי, שיקול הדעת נותר בידי ביהמ"ש והוא אשר ישקול את טובת האדם שלו יש למנות אפוטרופוס. אם כן, ביהמ"ש הוא שיקבע האם אכן יש צורך במינוי אפוטרופוס לרכוש, ולכמה זמן.
ביהמ"ש מבקש בפעמים רבות ובאופן נפוץ, לקבל חוות דעת של גורם מטפל או של משרד הרווחה, וזאת כדי שגורם טיפולי או אחר יוכל לבחון את העניין בעיניים מקצועיות באופן פרטני וכדי שביהמ"ש יוכל לברר עד תום את מצבו של האדם לו מבקשים למנות אפוטרופוס. כאשר ביהמ"ש ממנה אפוטרופוס, האם זה נותר ללא פיקוחω בהחלט לא! עליו להגיש פירוטי הוצאות ודיווחים לאפוטרופוס הכללי.) פרטה, דין וחשבון על הוצאות ועוד). האם אפוטרופוס יכול לעשות פעולות כגון מכירה של דירת החסוי על דעת עצמוω פעולה חריגה מצד האפוטרופוס תצטרך את אישורו של בית המשפט והוא, אשר ייתן אישור לאחר בחינת טובת החסוי.
אפוטרופוס לגוף
אפוטרופוס לגוף הינו אחראי על אותו אדם הזקוק לאפוטרופוס-היכול להיות קטין,פסול דין שלא יכול לדאוג לענייניו מחמת מחלה,ליקוי נפשי וכדומה. אפוטרופוס לגוף דואג לחסוי עצמו (ולא לרכושו או לענייני אותו אדם). אותו אפוטרופוס צריך לדאוג לאותו אדם הנזקק לאפוטרופוס לסיפוק צרכיו האישיים כמו למזון, לסידור מגורים עבורו, להיגיינה שלו, למצבו הרפואי ועוד.
בשונה מאפוטרופוס לרכוש הדואג לענייניושל החסוי, אפוטרופוס לגוף דואג לחסוי עצמו, לסיפוק צרכיו האישיים כגון, מגורים, מזון, הגיינה וכד'. מתי נדרש אפוטרופוס לגוףω כאשר נדרשת לדוגמא הסכמה מדעת לפי חוק זכויות החולה. כאשר אותו חולה אינו כשיר לתת הסכמה שכזו, במקרה כזה ההסכמה תוכל להינתן על ידי אפוטרופוס לגוף שימונה על ידי ביהמ"ש.
אפוטרופוס לדין
אפוטרופוס לדין ממונה על ידי בית המשפט כאשר האחרון סובר שפלוני צריך מישהו שייצגו בהליך משפטי כלשהו. לדוגמא כאשר הליך משפטי דן בקטינים, וביהמ"ש סבור שיש ניגוד בין רצון ההורים לרצון קטין הוא ממשנה אפוטרופוס לדין אשר ייצג אך ורק את הקטין ואת האינטרסים שלו.