לאחר חקיקת חוק ההסדרים אשר אושר לאחרונה, נכנס תיקון חסר תקדים אשר מטיל חבות מס אדירה על מי שרשם נכס מקרקעין על שם אחד הילדים, אבל לא תכנן עד הסוף את חלוקת הנכסים בין בני המשפחה.
עד היום היה ניתן להעביר בתוך המשפחה נכסים בין אחים בפטור ממס שבח וליהנות ממס רכישה מופחת (בשיעור 1/3 ממס הרכישה שהיה מוטל אילו לא היה מדובר בהעברה ללא תמורה בין אחים).
אולם, לאחר התיקון בחוק, בוטל הפטור ממס השבח במקרה של העברת נכס מקרקעין ללא תמורה בין אחים, כך שהעברת נכס (או חלק ממנו) חייבת במס שבח בשיעור של עשרות אחוזים, שמתורגמים בכיס בקלות למאות אלפי שקלים וזאת כאשר אפילו אגורה שחוקה לא עברה בין האחים בתמורה לנכס.
לכן, מי שחשב שהוא "דופק את המערכת" כאשר קנה דירה ורשם אותה על שם אחד הילדים, עלול לגלות שזה לא היה חכם במיוחד, למרות שלכאורה, הוא חסך סכומי כסף נכבדים במס רכישה.
נתתם דירה לילד? אתם לא יכולים להעביר אותה הלאה!
כך קורה למשל, כשההורים מתבגרים ומבקשים לערוך צוואה, ומגלים שאם הדירה רשומה על שם אחד הילדים, הדירה היא ממש שלו, כלומר – לא שלהם, ולכן הם לא יכולים להוריש אותה ולחלק אותה שווה בשווה בין כל הילדים, בגלל הסיבה הפשוטה שאיננו יכולים להוריש במותנו את מה שלא היה שלנו בחיינו.
ברוב המקרים, עם קצת שיתוף פעולה מצד אותו ילד, היה ניתן לתקן את הטעות ולחלק את הנכס באופן שווה בין האחים, באופן בו אותו ילד היה מעביר לאחיו ללא תמורה את החלק שההורים ייעדו להם וכל העלות הייתה מסתכמת במס הרכישה המופחת ועל כך נאמר: "לא נעים, אבל לא נורא".
טעות קטנה הופכת לטעות יקרה כשמדובר בהעברת הזכויות
כיום, תם עידן הפטור ממס שבח בהעברת הזכויות בין האחים, כך שבמקרה הנפוץ המתואר לעיל הטעות של ההורים הפכה להיות טעות יקרה שלוקחת ברצינות רבה את האמרה "על טעויות משלמים", שבגללה חלוקת הנכס בין האחים תעלה במס בשיעור של כמה עשרות אחוזים מהשבח, שלצורך העניין הוא בערך הסכום של עליית המחיר מיום הרכישה עד ליום העברת הזכויות לאחים, על פי השווי שמוערך על ידי רשות המיסים.
המקרים היחידים בהם עדיין ניתן ליהנות מפטור מלא ממס שבח, הוא בעת חלוקת נכס שהתקבל בירושה או במתנה מאת ההורים - להבדיל מנכס שנרכש על ידי ההורים לצרכי מס או מכל סיבה אחרת - ונרשם ישירות על שם אחד הילדים.
אם כן, הנה לכם סיבה נוספת מדוע לא כדאי לרשום את הדירה על שם אחד הילדים, אלא אם מדובר בבן יחיד.