ישור שיניים ולסתות הינו אחד מן הטיפולים המקובלים בתחום רפואת השיניים. אולם, מה לטיפול זה ולרשלנות רפואית?
סיפורו של ג.א. , צעיר, רווק, יליד 1980, יכול להדגים באופן מאלף את תוצאות הטיפול הכושל לישור שיניים אשר הגיע לפתחו של בית-המשפט השלום בת"א (ת.א. 67336/06) וגם לביהמ"ש המחוזי בתל-אביב.
ג.א. סבל מתופעה של לסת תחתונה עם שיניים בולטות ופנה לצורך זה למרפאת שיניים של קופת-חולים מאוחדת - לצורך שיפור המראה האסתטי.
ג.א. הופנה לטיפולה של רופאת שיניים - אשר הציגה עצמה בפניו כבעלת ידע ומומחיות בתחום ישור השיניים (אורתודונטיה). הרופאה המליצה בפני המטופל לעקור ארבע שיניים בריאות וקבועות, וזאת, לדידה, יפתור את בעייתו האסתטית.
ארבע השיניים - שן אחת בכל חלק מן הלסתות - נעקרו - ללא שוב. אולם, אז התברר לתדהמתו של ג.א. כי הטיפול לא הועיל כלל ולא פתר את הבעיה.
ניסיונות הרופאה "להציל" את מצב השיניים נכשלו והטיפול הופסק, כאשר המטופל חסר ארבע שיניים ובעל לסת בולטת.
בדיעבד, התברר כי הרופאה לא הייתה כלל בעלת מומחיות בתחום ישור השיניים, אלא, עברה "קורס" לישור שיניים, אשר לא היקנה כלל תואר מומחה באורתודונטיה (ישור שיניים) שהינו תואר מוכר עפ"י החוק ע"י משרד הבריאות.
לכתב-התביעה צורפה חוות-דעת של מומחה בתחום ישור השיניים, האורתודונט, ד"ר רוני זיץ, אשר קבע כי עקירת השיניים היתה מיותרת ותוצאות הטיפול הינן - נזק חמור למערכת הפה והלסת.
מומחה רפואי שמונה ע"י ביהמ"ש קבע כי הטיפול שנעשה - נכשל.
הפרשה האמורה הסתיימה בפסק-דין של בימ"ש השלום שבו חויבו הרופאה וקופ"ח מאוחדת לפצות את הנפגע בשל רשלנות בטיפול בסך כ- 60,000 ש"ח.
בערעור שהוגש לביהמ"ש המחוזי בת"א ע"י הנפגע שולם לו פיצוי נוסף בסך: 45,000 ₪ - בפסק דין שניתן ביום 31.10.12. (ע.א. 45098-03-11).
ניתן להסיק מספר מסקנות ביחס לזיקה בין טיפול לישור שיניים ולנזקים שנגרמים בעקבות כשלון הטיפול:
ראשית דבר, חובה על המטופל לבדוק ולוודא שהרופא המטפל בו הינו בעל תואר מומחיות בישור שיניים, חרף העובדה שעפ"י החוק - רשאי כל רופא שיניים, לכאורה, לבצע טיפל מסוג זה.
בנוסף, על הרופא להציג בפני המטופל את כל חלופות הטיפול האפשריות - על הסיכויים והסיכונים הטמונים בהן.
אשר לעצם הטיפול - יש לבחון אם הרופא המטפל פעל עפ"י הפרקטיקה המקצועית הסבירה - כרופא סביר בתחום ישור השיניים: סטיה מן הפרקטיקה עלולה להיחשב רשלנות מקצועית - אשר הרופא ישא בעטיה באחריות בשל הנזקים שגרם להם.
אכן, תחום ישור השיניים אינו תחום אשר מוגשות בגינו באופן תדיר תביעות לבתי המשפט כמו בתחומים האחרים ברפואת השיניים כגון - שיקום, שחזור וטיפולים שגרתיים כגון סתימות ועקירות.
הגשת תביעה בתחום זה מחייבת צירוף של חוות-דעת של מומחה בתחום ישור השיניים, אשר תבסס את הטענות בתחום המקצועי ותקבע את עלות נזקי השיקום בשל הטיפול הרשלני.
לסיכום, תחום ישור השיניים הינו תחום נוסף - בתחום רפואת השיניים - אשר כרוך בסיכונים מקצועיים. משנגרם נזק בשל טיפול רשלני - קיימת עילת תביעה בידי המטופל.
עודכן ב: 20/11/2012