האם ניתן לבקש עיכוב יציאה מהארץ כנגד קטין? בכל מקרה בו מקונן חשש בלב מי מההורים ליציאת קטין עם אביו או אמו מהארץ ואי השבת ילדו ארצה, יכול אותו "הורה חושש" לבקש מבית המשפט לענייני משפחה צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד ילדו.


בשלב הראשון כמעט באופן אוטומטי יינתן צו לעיכוב יציאת הילד מהארץ עד הגיע הילד לגיל 18.


האם ניתן לבטל הצו ולמי פונים?


היה ותרצה לנפוש עם הילד בחו"ל יהיה עליך לבקש מבית המשפט לענייני משפחה אשר הטיל את הצו, לבטלו.


באילו מקרים הצו יבוטל?


הצו לעיכוב יציאה מהארץ יבוטל בשני מקרים: או בהסכמת שני הצדדים או במקרה של אי הסכמה בית משפט הוא אשר יכריע וייקבע ברוב המקרים, העמדת ערבויות מתאימות להבטחת השבת הילד.


נושא זה בוער בעיקר בימים אלו בו אנו מצויים בחופש הגדול והורים חפצים לצאת מהארץ עם ילדיהם ולנפוש בחו"ל.


לכן חשוב לבדוק לפני הנסיעה אם קיים עיכוב יציאה מהארץ נגד מי מהקטינים במקרה בו ההורים גרושים או פרודים או מסוכסכים או מצויים בעיצומו של הליך משפטי או במקרה בו בעבר מי מההורים ביקש עיכוב יציאה מהארץ.


סוגית הערבויות ושיקולי בית המשפט


לרוב בית המשפט ייעתר לבקשת מי מהורים לביטול עיכוב הצו ולאפשר לאותו הורה לנפוש עם ילדו בחו"ל, כאשר חלק מהשיקולים והפרמטרים בהם יתחשב בית המשפט הם שיקולים של גיל הילדים, זכות התנועה והיציאה מן הארץ, תקופת הנסיעה, הקשר בין ההורה הנותר בארץ לבין הקטין, האם בעבר הקטין כבר יצא מהארץ עם אותו הורה שמבקש לצאת איתו לחו"ל וחזר במועד שנקבע, אם יש להורה היוצא זיקות לחו"ל שעלולות להוות סיכון לאי החזרה (כגון רכוש בחו"ל, אזרחות זרה, בני משפחה בחו"ל וכדומה), האם נעשה ניסיון של מי מההורים להגר לחו"ל ועוד, האם המדינה אליה יוצאים חתומה על אמנת האג או האם היא מדינה מסוכנת וכדומה.


כחלק מהשיקולים שעל בית המשפט לקחת זה נושא הערבויות. בסמכות בית המשפט לבטל את צו עיכוב היציאה מהארץ אולם זאת רק בתנאי שאותו הורה אשר מבקש לצאת מהארץ עם ילדו, יפקיד ערבויות מתאימות כאשר גובה הערבות ייקבע בהתאם למידת הסיכון של אי חזרת הילד ארצה.


מקרה מהשטח


היה לי מקרה שטיפלתי בו המדובר היה באם שביקשה לצאת עם ילדתה מהארץ לצורך טיול באוסטריה בחופש הגדול. האם הינה אזרחית אוסטרית ולכן האב דרש ערבויות גבוהות של חצי מיליון שקלים וכן ערבויות נוספות מהחשש שהאם שהינה בעלת אזרחות אוסטרית, לא תשוב ארצה עם הילדה ותשתקע באוסטריה שם מצויים בני משפחתה.


הצלחתי להוכיח בבית המשפט שאין לאם כל רצון להשתקע בחו"ל ולא לשוב ארצה על אף העובדה שבני משפחתה מתגוררים שם ובית המשפט בפסק דין מנומק להפליא קבע כי דיי בערבות כספית שתוטל על האם בסך של 100,000 שקלים והורה על ביטול צו עיכוב יציאת הילדה מהארץ.


פסק דין זה הינו חשוב מאוד בו בית המשפט עושה את האיזונים הראויים וקובע עמדה ברורה לפיה לא דיי בחששות של אחד מההורים לאי השבת ילדו ארצה. בית משפט קבע כי יש לבדוק האם החששות מבוססים דיים או האם החששות הינם בעלמא.


בכך בית המשפט אישר לילדה לצאת מהארץ בחופש הגדול ולפגוש את בני משפחתה המתגוררים בחו"ל.


ישנם מקרים בהם בתי המשפט מאשרים את יציאת הילד מהארץ בכפוף להפקדת ערבויות כספיות גבוהות שאין ברשות ההורה האפשרות להשיגן, דבר היוצר לעיתים מצב בו אותו הורה לא יוכל לצאת עם ילדו מהארץ ואז "הלכה החופשה".


לכן תוצאת פסק הדין בתיק בו טיפלתי חשובה מאין כמותה ויש לעודד בנסיבות המתאימות פסיקות מסוג זה.


ההמלצה העולה מכך


אם קיים חשש אמיתי וכנה שהקטין לא ישוב ארצה, עמדו על דרישת ערבויות מתאימות וגבוהות אולם אם אין חשש אמיתי או אם החשש מונע מיצרים אחרים כגון נקם או כעס וברור כי מדובר בנופש תמים, רצוי להימנע מדרישת ערבויות גבוהות שיש בהן כדיי לסכל את החופשה לה כה מייחל ילדכם ובכך מנעו הפגיעה בו.

כותבת המאמר עו"ד ומגשרת פרנקל הילה בעלת משרד העוסק בענייני משפחה.