בעת האחרונה מלווה משרדי את לקוחותיו בהתקשרויות חוזיות שעניינן מתקנים סולאריים. משרדי מלווה קיבוצים, מושבים וחברות ומנהל משאים ומתנים מול עשרות חברות העוסקות בתחום עד לגיבושו של הסכם מחייב.
דומה כי השוק כמרקחה וחברות רבות מחזרות אחר לקוחות פוטנציאליים כשבמרכולתן, כך על פי רוב, שלוש אופציות להתקשרות:
הראשונה, מכירת מערכות סולאריות. השנייה, שכירות שטחי גגות עליהם יוצבו המערכות הסולאריות. השלישית: שותפות בין מעמיד השטח לבין החברה המעמידה את המתקן. ישנן חברות המציעות הסכמי אופציה להתקשרות על בסיס שכירות ו/או שותפות להצבת מתקנים בינוניים (הספק של עד 5 מגה-ואט). נכון לכתיבת שורות אלו טרם נקבעו על ידי רשות החשמל התמריצים להקמת מתקנים בינוניים. מדור זה יתמקד, בתמצית, במתקנים של עד 50 קילו-ואט.
מניסיוננו, נכון להיום, לא מעט גופים נמנים על המתלבטים באם לקחת חלק ב"טרנד הירוק" הצובר תאוצה בישראל. במדור זה ניתן מספר כלים אשר יסייעו לכם לקבל החלטה בנושא.
ובכן, שאלת השאלות הינה – באיזה מתווה התקשרות כדאי לבחור (רכישה, שכירות או שותפות)? על פי רוב התשובה לשאלה זו תקבע על פי איתנותכם הפיננסית ועל בסיס התשובה לשאלה באם הנכם אוהבי או שונאי סיכון.
יש לזכור, אין אנו עוסקים בעסקה "חד פעמית", אלא בהתקשרות חוזית לתקופה ארוכה של מינימום 20 שנה שבמהלכה מסתמכים הצדדים על כך כי המערכת הסולארית תייצר חשמל ותקבולים מחברת החשמל. פועל יוצא מהאמור הינו כי, טרם ביצוע כל סוג של התקשרות עליכם מוטלת המשימה לזהות את החברות הרציניות בתחום על כל המשתמע מכך.
תשומת ליבכם כי חלק מהחברות הפועלות כיום בשוק הינן בבחינת "יזם" ועל כן יש לבדוק היטב מי הם בעלי המניות ו/או בעלי ההון העומדים מאחוריהם. ההסכמים בכל אחד מסוגי ההתקשרויות שונים אלו מאלו, ובכל סוג התקשרות, מומלץ לתת דגש לנושאים משפטיים שונים כדי להבטיח את מחויבות החברה המתקשרת לכל אורך חיי ההסכם. לכן, להבטחת האינטרסים שלכם לתקופת זמן ארוכה חשוב מאוד לקבל ליווי משפטי מתאים.
מי יכול להקים מתקן?
החלטת הרשות לשירותיים ציבוריים חשמל, אשר נכנסה לתוקף ביום 1.7.08 (להלן: "ההחלטה") תחול על צרכנים בתעריף ביתי למגורים בלבד אשר יקימו מתקנים בהספק מותקן בודד שלא יעלה על 15 קילו-וואט ועל צרכנים אחרים אשר יקימו מתקנים בהספק מותקן שלא יעלה על 50 קילו-וואט.
האם כדאי להזדרז בקבלת ההחלטה?
תשומת לבכם כי ההסדרה בהתאם להחלטה תקפה עד להשגת 50 מגה-וואט במצטבר בפריסה ארצית או עד לסוף שנת 2014, לפי המוקדם מבין השניים. כמו כן על פי ההחלטה מועד חיבור המתקן ישפיע על התקבולים שישולמו מחברת חשמל.
איזה פעולות יש לבצע מול הרשויות לצורך הקמת המתקן?
יש להצטייד באישור הרשות המקומית להתקנת המתקן במקום הצרכנות או אישור לפיו לצורך הקמת המתקן לא נדרש אישור הרשות המקומית. יש להצטייד בתכנית לחיבור המתקן למתקן החשמל הפרטי ולרשת החשמל של חברת חשמל.
יודגש כי יש להתקין את המתקן בהתאם לדין, כללי הבטיחות התקנים הרלוונטיים והנחיות חברת חשמל. אם המתקן יעמוד בהצלחה בבדיקה חברת החשמל הוא יחובר ויותקנו המונים בהתאם לתכנית המאושרת. הסכם מול חברת חשמל- טרם ביצוע הבדיקה כאמור תידרשו לחתום על הסכם מול חברת חשמל לתקופה של 20 שנה.
בכל אחד מסוגי ההתקשרות יש לקחת בחשבון את המתחייב מההסכם מול חברת החשמל. תקבולים מחברת חשמל- במשך 20 שנה מיום חיבור המתקן והחתימה על ההסכם, חברת החשמל תשלם את העלות בהתאם לקריאת מונה הייצור על פי התעריף הקבוע באמות המידה של הרשות לשירותים ציבוריים-חשמל. בגין החשמל הנצרך מהרשת תשלמו לחברת חשמל בהתאם לתעריף הצריכה החל על מקום הצרכנות.
* "איילת רייך – משרד עורכי דין" מתמחה בתחום המסחרי, חקלאי, תאגידים, קיבוצים ומושבים.
* המידע המופיע הוא כללי בלבד ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך.