הפעם בחרתי לדון בשאלת יחסי עובד-מעביד בין החבר לקיבוץ ובין החבר לתאגידים הקשורים לקיבוץ. מצאתי כי יש חשיבות להביא בפניכם את ההלכות המחייבות בנושא לאור כך כי לאחרונה רבו הקיבוצים אשר תאגדו ענפים שבתחומם.

 

 

ככלל, ההלכה הפסוקה קובעת כי לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד בין אגודה שיתופית כדוגמת קיבוץ לחבריה. הלכה זו עומדת על אדנים מוצקים אשר בבסיסם היחסים המיוחדים בין הקיבוץ ובין חבריו. במסגרת המערכת הדו צדדית, לה שותפים רק החבר וקיבוצו, נקבע כי אין לראות במערכת יחסים זו, אשר לא אחת דימו אותה למערכת יחסים בין בני משפחה, מערכת יחסים של עובד-מעביד.

 

 

שאלת יחסי העבודה תעלה מקום בו חבר הקיבוץ אינו עובד בקיבוץ אלא בתאגיד נפרד. ישנם מצבים שונים של העסקת חבר קיבוץ בנסיבות אלו.

 

 

אפשרות אחת הינה כאשר העבודה מבוצעת במסגרת "סידור עבודתו" של החבר כחבר קיבוץ הן בתאגיד נפרד שבבעלות הבלעדית של הקיבוץ בו הוא חבר והן אצל תאגיד חיצוני כעובד מושאל, כאשר התאגיד החיצוני יכול להיות בבעלות מעורבת של הקיבוץ ושל גוף אחר או גוף שאין לו כל שייכות לקיבוץ.

 

במקרים אלו ביצוע העבודה אינו מזכה את החבר בשכר אלא התמורה עבור עבודתו מועברת לקיבוץ בתור תשלום עבור שירות של הקיבוץ לתאגיד החיצוני.

 

 

אפשרות נוספת הינה כי חבר הקיבוץ מבצע עבודה כמו כל עובד שכיר באמצעות התקשרות אישית. במקרה שכזה החבר מקבל שכר ותנאים מכח משפט העבודה ככל עובד.

 

אולם, בדרך כלל ועל פי תקנות הקיבוץ מבקש העובד מהמפעל להעביר שכרו באופן ישיר לקיבוץ.

 

 

לדיון זה רלוונטית האפשרות הראשונה. ההלכה הפסוקה קובעת כי על מנת לקבוע אם התקיימו יחסי עובד מעביד בין חבר הקיבוץ לבין התאגיד בו עבד יש בעיקר לבחון אם נכרת חוזה התקשרות חיצוני בין החבר לבין מקום העבודה.

 

באם נכרת חוזה התקשרות חיצוני אזי המסקנה תהא כי קיימים יחסי עובד מעביד בין חבר הקיבוץ לתאגיד. לעומת זאת, אם לא נכרת הסכם חיצוני וחבר הקיבוץ נשלח על ידי הקיבוץ לעבוד בתאגיד במסגרת "סידור העבודה" המסקנה תהא כי לא חלים יחסי עובד מעביד.

 

 

למעשה, על פי נסיבותיו של כל מקרה ומקרה תיבחן בעיקר השאלה האם עבודתו של החבר נובעת מעצם חברותו בקיבוץ ולא מחוזה התקשרות חיצוני, כאשר נטל ההוכחה כי אכן נכרת חוזה התקשרות חיצוני מוטל על כתפי החבר הטוען ליחסי עובד-מעביד.

 

 

לפיכך, גם כאשר חבר הקיבוץ מועסק בתאגיד חיצוני ונוצרים "יחסים משולשים" בין החבר, הקיבוץ והמפעל כפי שתואר לעיל אין בכך, בהכרח, כדי ליצור יחסי עובד מעביד בין מי מהצדדים.