חוק הירושה קובע כי במות אדם עובר עזבונו ליורשיו. היורשים יכולים להיות יורשים עפ"י דין או זוכים עפ"י צוואה כאשר ברירת המחדל היא שבהעדר צוואה, יורשים את המוריש היורשים עפ"י דין.
לדוגמא זוג המצוי בהליך של גירושין או פרידה שטרם נסתיימו בגט, כדאי ומומלץ לערוך צוואה אשר תשקף את רצונו, שכן בלעדי צוואה עלולה להיווצר בעיה לאחר פטירת המוריש שכן בן או בת הזוג שחיו בנפרד יכולים לרשת את הנפטר על פי דין, כאשר ברור כי דבר זה הינו נגד רצונו של הנפטר להוריש לבן הזוג עימו הוא מצוי בהליך גירושין.
לפי החוק זכותו של כל אדם לצוות, לערוך צוואה ולכלול בה הוראות ולקבוע מה יעשה ברכושו ולמי יחולקו נכסיו לאחר מותו. לאחר מות המוריש, המדינה היא שאוכפת את קיומה של הצוואה, ומגינה על זכויותיו של המוריש.
עריכת צוואה פותרת ובעיקר מונעת מחלוקות מאבקי ירושה ומלחמות בין אחים שעלולות לקרות לאחר מות המוריש.
כאשר יש לאדם יש נכס שאינו ניתן לחלוקה פיסית (כגון אוסף אומנות, תכשיטים וכדומה). אזי באמצעות הצוואה ניתן להוריש פריטים ונכסים מסויימים ליורשים מסויימים. אם לא הייתה צוואה לא ניתן היה לעשות כן לפי חוק הירושה.
כאשר ישנה צוואה אזי במקרים רבים ניתן להימנע מתשלום מס ע"י היורשים עבור פעולות שונות אשר היה עליהם לשלם כאשר אין צוואה קיימת.
אם למוריש, אין ילדים או בן זוג, אזי בהעדר צוואה הרכוש יחולק להוריו ולצאצאיהם בלי קשר לטיב יחסיו עמם כלומר אף אם לא היו יחסים כלל.
לידועים בציבור מומלץ מאוד לערוך צוואה כדי למנוע התדיינות בבית המשפט כדי לקבוע את מעמד הידוע בציבור, ישנם מקרים רבים שאחד הצדדים עדיין נשוי "על הנייר" ודבר זה עלול להקים בעיות רבות כאשר אין צוואה.
כל צוואה ניתן לשנות בכל עת, ניתן להכניס תיקונים ושינויים בצוואה ע"י עריכת צוואה חדשה. צוואה מאוחרת גוברת על צוואה מוקדמת, ולכן בכל צוואה מצהיר האדם כי צוואה זו היא האחרונה, התקפה והמחייבת.
בעריכת צוואה ע"י עו"ד מומחה בתחום ובהתאם להוראות הדין, יש כדי למנוע סכסוכים בין יורשים ובכך לחסוך מהם את עוגמת נפש ודיונים רבים בבית המשפט