עבור רובנו, תאילנד היא "אנה ומלך סיאם" או חוף אקזוטי, ביקור במקשים או טיול בטבע. עבור עשרות זוגות, רובם זוגות גברים, תאילנד הפכה לאחרונה ליעד להגשמת חלום הבאת ילד לעולם, באמצעות פונדקאות.

 

יודגש כי בהליכי הפונדקאות, בארץ ובחו"ל, הפונדקאית אינה האם הביולוגית של הילד. ההיריון מושג באמצעות תרומת ביצית או מביציותיה של האם המיועדת, המופרית בזרע של האב המיועד.

 

הליך הפונדקאות אינו מוסדר בחוק

 

בתאילנד, כמו במדינות אחרות בהם מתבצעים הליכי פונדקאות, הליך הפונדקאות אינו מוסדר בחוק, אבל גם אינו אסור על פי החוק. זהו המצב החוקי, אגב, גם בחלק מהמדינות בארה"ב, וגם שם מתבצעים הליכי פונדקאות.

 

ישראלים רשאים לבצע הליכי פונדקאות בחו"ל, בכפוף לחוקי המקום. מכיוון שבתאילנד אין איסור על הליכי פונדקאות, הרי שאין כל מניעה שישראלים יבצעו הליכי פונדקאות שם.

 

כאשר ילד נולד לישראלי בהליך פונדקאות בחו"ל, ההורה יכול לבקש אזרחות ישראלית עבור הילד. ילד שהוא אזרח ישראלי יוכל לקבל את כל הזכויות המגיעות לילדים בישראל: ביטוח רפואי בקופת חולים, חינוך, קצבאות ילדים המשולמת להורה ועוד, ללא קשר לשאלה האם נולד בהליך פונדקאות או לא.

 

מדינת ישראל דורשת הוכחה כי הילד שייך ביולוגית להורה אחד לפחות

 

כדי להעניק אזרחות ישראלית לילדים אשר נולדו בהליכי פונדקאות בחו"ל (ולא רק בתאילנד), דורשת מדינת ישראל הוכחה כי מדובר בילד השייך ביולוגית להורה אחד לפחות. כאשר מדובר בתרומת ביצית, מובן כי הקשר הביולוגי-גנטי מתקיים רק עם האב. כאשר גם הזרע וגם הביצית מקורם בבני הזוג – הרי שהקשר הגנטי קיים כלפי שני ההורים.

 

הוכחת הקשר הביולוגי בין הילד להורה נדרשת, בין היתר, כדי להוכיח כי לא מדובר בחטיפת ילדים, או בהליכי אימוץ בחו"ל שלא בדרך הקבועה בחוק הישראלי. כדי להוכיח קשר ביולוגי כאמור, יש לבצע בדיקה לסיווג רקמות בישראל. לאחר הלידה, נלקחת בקונסוליה הישראלית דגימה מהתינוק, המוטסת לארץ ושם, במעבדת סיווג הרקמות בתל השומר, מתבצעת הבדיקה.

תוצאות הבדיקה מועברות לבית המשפט לענייני משפחה בישראל והוא אשר קובע האם יש לתת צו אבהות או צו אמהות בקשר להורה ולילד הספציפיים.

 

לרוב, מתן צו האבהות או האימהות מאפשר הוצאת דרכון ישראלי לילד, והבאתו ארצה כאזרח ישראלי.

 

בתאילנד אין ניתוק משפטי בין התינוק לפונדקאית

 

בחלק מהמדינות בהן מבוצעים הליכי פונדקאות, ניתן לאחר הלידה פסק דין הקובע כי בהסתמך על הסכם הפונדקאות אשר נחתם בין ההורה או ההורים המיועדים לבין הפונדקאית, אין קשר משפטי בין הפונדקאית לילד. אפשרות אחרת היא מתן הצהרה של הפונדקאית בפני נוטריון מקומי או בפני קונסול ישראל, כי היא מוותרת על כל קשר עם הילד שנולד. בהיעדר קשר כזה, הרי שאין מניעה מבחינת מדינת ישראל, לאפשר את כניסתו של הילד לארץ, שכן אין לו כל זיקה לפונדקאית או למדינה בה נולד.

 

גם בארה"ב, שם מוענקת אזרחות אמריקאית לתינוק שנולד בהליכי פונדקאות, ניתן פסק דין אשר מנתק את הקשר המשפטי בין הפונדקאית לתינוק וקובע כי ההורים המיועדים הם הוריו של הילוד.

 

בתאילנד, לעומת זאת, אין ניתוק כזה של הקשר המשפטי בין הילוד לפונדקאית, הפונדקאית נחשבת כאמו של הילד והחוק מעניק לה משמורת עליו, וזאת בלי קשר למסמכי הויתור עליהם היא חתמה וללא קשר להסכם הפונדקאות.

 

לילד יש שני הורים חוקיים: הביולוגי הישראלי והפונדקאית התאילנדית

 

במצב כזה, מבחינה משפטית, יש לילד שני הורים: ההורה הישראלי והפונדקאית התאילנדית. על פניו, הילד זכאי לקבל אזרחות ישראלית, שכן יש לו קשר ביולוגי ולכן הוא ילדו של אזרח ישראלי.

 

לאחרונה, הודיעו הרשויות בתאילנד כי קיימת טיוטת חוק (עדיין לא מדובר בחוק שאושר, אלא טיוטה בלבד) אשר אם תאושר ותהפוך לחוק, פונדקאות מסחרית בתאילנד תהפוך ללא חוקית. בעקבות הודעה זו, הוציא משרד החוץ אזהרת מסע המכוונת לישראלים המצויים בהליכי פונדקאות בתאילנד.

 

כרגע, כאמור, אין מגבלה חוקית לביצוע הליכי פונדקאות בתאילנד. אין כל בעיה חוקית עם הילדים אשר נולדו בהליכי פונדקאות בתאילנד. משרד הפנים דורש תצהיר וויתור והסכמה מהפונדקאית התאילנדית.

 

עם זאת, לנוכח העובדה כי החוק בתאילנד קובע כי הפונדקאית נחשבת לאם ומוענקת לה המשמורת, משרד הפנים הישראלי דורש כי הפונדקאית תצהיר ותיתן הסכמתה המפורשת להוצאת הילוד מתאילנד לצמיתות, וכי הסכמה זו תנתן בפני הרשויות המוסמכות בתאילנד, בדרך אשר תוכר על ידן ותהיה תקפה וחוקית מבחינת הרשויות שם.

 

הליך משפטי שעלול להימשך חודשים

 

לפי החוק התאי, ניתוק קשר כזה צריך להיעשות בהליך משפטי – אשר ינתק את הקשר המשפטי בין הפונדקאית לתינוק ויעניק את המשמורת הבלעדית על התינוק לאב (הישראלי). הליך זה צפוי להתמשך על פני מספר חודשים.

 

בשלב זה, משרד הפנים ומשרד החוץ אינם פועלים להענקת דרכונים ישראלים לילדים שנולדו בתאילנד להורים ישראלים, מסיבות שונות ובין היתר החשש כי אם יעניקו דרכון ישראלי לילדים, אלה יוצאו מתאילנד לפני שמוצו ולובנו כל ההיבטים המשפטיים והדיפלומטים בין המדינות, ובעיקר לנוכח הצהרות הרשויות בתאילנד על הכוונה העתידית לאסור על פונדקאות מסחרית במדינה ולנוכח הזכויות ההוריות הנתונות לפונדקאית לפי החוק התאי.

 

יש לך שאלה?

פורום זוגות חד מיניים
פורום פונדקאות

 

מדיניות משרד החוץ הישראלי היא כי רק לאחר ניתוק הקשר המשפטי בין הפונדקאית לתינוק, ניתן יהיה להוציא דרכון ישראלי לתינוק. עד אז, יישאר התינוק, יחד עם ההורה הישראלי, בתאילנד.