פציעה במהלך השירות בצבא היא חוויה מטלטלת, אך חשוב לדעת כי אגף השיקום במשרד הביטחון מעניק למי שנפצע במהלך ועקב השירות מגוון רחב של סיוע, זכויות ופיצויים.
הזכאות להיות מוכר כנכה צה"ל מוקנית לחיילי חובה ומשרתי מילואים, אשר נפצעו במהלך ועקב שירותם הצבאי וסובלים ממגבלה עקב הפציעה. משרתי קבע יהיו זכאים להכרה רק אם הפציעה נגרמה במהלך ועקב פעילות מבצעית או הכנות ישירות לקראתה.
מהן הזכויות להן זכאי חייל שנפצע במהלך ועקב השירות?
אגף השיקום מעניק מגוון זכויות למי שמוכר לזכות כנכה צה"ל:
א. טיפול רפואי - חייל שנפצע במהלך השירות יקבל טיפול רפואי באחריות צה"ל. אם הנו נדרש להמשך טיפול גם לאחר שחרורו, נדרש החייל להגיש תביעה להכרה אל אגף השיקום במשרד הביטחון על מנת שאגף השיקום ייכנס בנעלי הצבא ויקבל את האחריות על המשך הטיפול.
ב. תגמול כספי – חייל שנפצע עשוי להיות זכאי לפיצוי כספי בהתאם לרמת הנכות ממנה הוא סובל. אם גובה הנכות הנו 19%-10% יקבל הזכאי פיצוי חד פעמי בהתאם לגובה הנכות ואם גובה הנכות הנו 20% ומעלה יקבל הזכאי קצבה חודשית בהתאם לגובה הנכות. כמו כן, פצועים מאושפזים זכאים למענקי אשפוז.
ג. סיוע חברתי וכלכלי – מעבר לטיפול הרפואי והתגמולים זכאים נכי צה"ל להטבות בתחום הדיור, התעסוקה והחינוך. כך, למשל, קיימות תכניות מימון ללימודים אקדמאים והכשרה מקצועית. בנוסף, אגף השיקום מציע שירותים כמו הבראה וסיוע כלכלי למתמודדים עם קשיים בעקבות הפציעה.
תהליך ההכרה בנכות
על מנת לממש את הזכויות נדרש החייל להגיש תביעה להכרה בנכות לאגף השיקום במשרד הביטחון. חשוב להגיש את הבקשה בהקדם ולקראת השחרור או בסמוך לאחריו וזאת על מנת לקבל את הזכויות ממועד המוקדם האפשרי ולהימנע מהתיישנות התביעה.
ההליך המשפטי לפצועי צה"ל כולל מספר שלבים מרכזיים:
א. הגשת התביעה – תביעה מוגשת לאגף השיקום בצירוף טופס בקשה, תצהיר אודות נסיבות הפציעה, אישור נסיבות שירות, תיק רפואי צבאי ומסמכים אודות הטיפול הרפואי, עדויות מפקדים ו/או עדים למקרה הפציעה, צילום תעודת זהות וויתור סודיות רפואית עבור אגף השיקום.
ב. בחינת התביעה – קצין התגמולים בודק עם יש קשר סיבתי בין השירות הצבאי לבין הפציעה. אם מקרה הפציעה אינו מגלה קשר מובהק לשירות, ישלח ק. התגמולים את החייל התובע לבדיקה אצל רופא מומחה מטעמו שימליץ לק. התגמולים בשאלת ההכרה. ואם מדובר בקשר מובהק בין הפציעה לשירות הצבאי, למשל במקרה של פציעה קרבית, יופנה החייל התובע ב"מסלול ירוק" ישירות אל הוועדה הרפואית לקביעת אחוזי הנכות.
ג. קביעת אחוזי נכות – אחוזי הנכות נקבעים ע"י וועדה רפואית המורכבת מרופאים מומחים שקבלו מינוי ע"י שר הביטחון. אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לחומרת הפציעה והמגבלות שהיא הותירה אצל החייל התובע. אחוזי הנכות משפיעים ישירות על גובה התגמולים והזכויות. בוועדה הרפואית זכאי החייל הפצוע להיות מיוצג ע"י עורך דין מטעמו.
דברים חשובים אשר יסייעו בהצלחת התביעה
על מנת לתמוך בהצלחת התביעה חשוב להקפיד על התנהלות ועשייה נכונה וזאת על ידי:
א. איסוף ראיות – חשוב לאסוף מסמכים רפואיים, דו"חות צבאיים, עדויות של עדים וכל תיעוד התומך בתביעה. ככול שהראיות מדויקות ומפורטות יותר, כך סיכויי ההצלחה גדלים.
ב. פניה בזמן – חשוב להגיש את התביעה בהקדם האפשרי, שכן ההכרה והזכויות הנגזרות ממנה נמנית רק מיום הגשת התביעה. בנוסף, קיימת תקופת התיישנות של 3 שנים ממועד השחרור מהצבא, למעט חריגים ובהם פוסט טראומה או חבלה רשומה.
ג. תיעוד רפואי מוקדם – מיד עם קרות הפציעה או הופעת הסימפטומים, יש לפנות לגורם רפואי ביחידה ולוודא שתיעוד האירוע נרשם בצורה מדויקת.
ד. מילוי טפסים נכונים – יש להגיש את טופס התביעה בצורה מלאה ומדויקת כולל כל המסמכים הנדרשים. מילוי שגוי או היעדרו של מסמך נדרש עשויה לעכב את הטיפול בתביעה באופן משמעותי.
ה. ייעוץ משפטי – מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון כדי להבטיח ייצוג מקצועי ולקבל ליווי לאורך ההליך. עורך הדין יגיש את התביעה בצורה מקצועית שתכלול את כל הפגימות מהן אתם סובלים, יעקב אחר הטיפול בתיק וימנע עיכובים בטיפול, ילווה אתכם בבדיקה אצל הרופא המומחה וייצג אתכם בוועדה הרפואית, על מנת לוודא שהמגבלות מהן אתם סובלים הוצגו באופן הראוי ואתם מקבלים את מקסימום אחוזי הנכות להם אתם זכאים.
סיכום
פציעה בצבא הנה כאמור חוויה מטלטלת. רגע אחד הנך חייל בריא וברגע אחד פצוע, סובל ממגבלות וזקוק לשיקום. במצב זה חשוב לוודא טיפול מסודר בתביעה להכרה מול אגף השיקום על מנת להבטיח זכויותיך במהלך השיקום ובעתיד. את זאת צריך לבצע בצורה מושכלת, לפי הכללים ורצוי מאוד בליווי של עורך דין המתמחה בתחום.
עודכן ב: 15/04/2025