הליך גירושין הוא למעשה הסדרה משפטית של סיום הקשר הזוגי, אם באמצעות בית הדין הרבני ואם באמצעות בית המשפט לענייני משפחה. הצדדים יכולים לבחור האם להגיע בעצמם להסכם גירושין בדרך ההסכמה, או לנהל הליכים משפטיים שבסופם הערכאה המשפטית היא זו שתכריע מה יהיה הסדר הגירושין שיחול עליהם.
מובן שדרך ההסכמה עדיפה, וכך גם יכולים בני הזוג להחליט בעצמם על נושאים חשובים, אולם לא בכל מקרה זה אפשרי, והכול תלוי בנסיבות המיוחדות של כל מקרה. בין היתר אפשר למנות גורמים כגון טיב מערכת היחסים, רצונם לסיים את הגירושין כמה שיותר מהר, הערכאה המשפטית, הסיבות לפירוק התא המשפחתי ועוד. על כן כדאי תמיד להתייעץ עם איש מקצוע שבקיא ברזי הטקטיקה ויכול להשיג תוצאות מקסימליות.
מה יכלול הסכם גירושין ממצה וטוב?
בדרך כלל, הסכם גירושין טוב וכולל אשר אושר בערכאה המשפטית וקיבל תוקף של פסק דין), יכלול את מלא החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים, ובין היתר את אופן חלוקת הרכוש, הנכסים הכלכליים, נכסי הנדל"ן וכדומה, יסדיר את לוחות הזמנים עד שיתקבל הגט ויסתיימו ההסדרים הרכושיים וכן יכלול את הסכמתו של הבעל לתת גט.
בכל הנוגע לילדים, יכלול הסכם הגירושין מי יקבל את המשמורת, מה יהיה סוג החינוך, מהם זמני השהייה של ההורה שאינו המשמורן עם הילדים, הן ביומיום והן בחופשות ובחגים, יסדיר את גובה המזונות ואופן תשלומם, יקבע היכן יתגוררו הילדים וכדומה.
לאחר שההסכם מקבל תוקף משפטי מחייב בערכאה המשפטית, ניתן לאכוף אותו באמצעות הליכים משפטיים שונים, לרבות באמצעות הטלת עיצומים שונים על הצד שמפר את ההסכם בהוצאה לפועל.
כאשר לא ניתן לממש את הסכם הגירושין באמצעות ההוצאה לפועל בשל אופי ההפרה, אפשר להגיש בקשה לבית המשפט שיאשים את הצד המפר בביזיון בית המשפט.
הסכם גירושין בהסכמה או תביעת גירושין והתדיינות משפטית: מה עדיף?
אם מצליחים הצדדים להגיע להסכם גירושין בהסכמה ולהגישו ביחד לאישור בערכאה המשפטית, הדבר מהווה יתרון גדול משום שבאופן זה הם יכולים לחסוך התדיינויות ארוכות ומחלוקות שייפתרו רק בהכרעה.
לא רק בטווח הקצר, גם בטווח הרחוק יש יתרונות להסכם גירושין, ובעיקר כאשר הצדדים מאולצים להישאר בקשר שיימשך כל ימי חייהם בשל העובדה שיש להם ילדים משותפים. גם אם הקשר ביניהם יהיה מינימלי, עדיף לשמור על מערכת יחסים תקינה ולא לנהל מאבקים משפטיים ארוכים וקשים.
פעמים רבות שמירה על קשר טוב משרתת את האינטרסים של שני בני הזוג, מאחר שלעתים אפשר להשיג הרבה יותר באמצעות הסכמה.
הליכים משפטיים ודיונים בערכאות הם גם ממושכים יותר, גם עלולים לפגוע בפרטיותם של הצדדים ולאלץ אותם לחשוף פרטים אינטימיים על חייהם, וכן עלולים להעלות את רף המתח והמורכבות של הליך הגירושין.
במקרים רבים מתחיל הליך הגירושין דווקא בהתדיינויות משפטיות לאחר הגשת תביעת גירושין, אולם אחרי מספר דיונים מבינים שני הצדדים כי אם ימשיכו במסלול זה צפויה להם תקופה לא פשוטה של מאבק, ולכן עדיף לשניהם להגיע לדרך הפשרה.
אפשר לסכם ולומר כי בכל מקרה פרידה של בני זוג והליך גירושין הם מורכבים וקשים הן בפן הנפשי והן בפן המעשי. באמצעות היוועצות עם בעל מקצוע ניתן לקצר את ההליכים ולסיים אותם בפרק זמן קצר.
עודכן ב: 20/09/2016