בשנים האחרונות חלה עלייה הולכת וגוברת בכל הנוגע לסיכונים הנובעים מעישון, וחלו שינויים בחקיקה המשקפים את המגמה הזו, בד בבד עם הגברת האכיפה המבוצעת על ידי הרשויות המקומיות כנגד אזרחים ובעלי עסק שאינם פועלים בהתאם לחוק.
שינוי המגמה החל בתיקון חוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים והפיכתו לחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים וחשיפה לעישון. שם החוק שונה ב-1983 כתוצאה מהפנמת העובדה שעישון טבק פוגע רבות לא רק במעשנים עצמם ובאיכות חייהם, אלא גם באלו שנמצאים ליד מעשנים וניזוקים כתוצאה מהחשיפה לעשן, כלומר המעשנים הפסיביים, כאשר הנזקים עלולים לגרום לנכות, למחלות שונות ואף למוות.
מה קובע החוק לאחר תיקונו?
על פי החוק חל איסור על עישון או החזקת מוצרי טבק או כלים לעישון טבק במקום ציבורי, כאשר הם דלוקים. הגדרת "מקום ציבורי" כוללת כל אזור המשמש את ציבור האזרחים, לדוגמה מעליות, תחבורה ציבורית, קניונים, בתי חולים, מזנונים, מקומות בילוי, בנקים, מקומות עבודה וכדומה. עם זאת, התוספת לחוק מאפשרת עישון במקומות ציבוריים, כפוף לתנאים מסוימים.
מהי הענישה בגין עישון במקומות ציבוריים?
מי שעובר על החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים חשוף לענישה שיכולה להיות מחמירה, כאשר בית המשפט רשאי להטיל קנסות בסכומים גבוהים אשר נעים בין כ-13 אלף שקלים ועד כ-67 אלף שקלים, תלוי בסוג העבירה ובנסיבות המקרה.
לדוגמה, בית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב הטיל קנסות גבוהים על שלושה נאשמים והחברה שבבעלותם שבמסגרתה הפעילו דיסקוטק, לאחר שהורשעו באי מניעת עישון בשטחו. החברה חויבה ב-30 אלף שקלים, ואילו שלושת השותפים חויבו בקנס בסכום של 24 אלף שקלים או לחלופין בחודש מאסר.
הנאשמים הגישו ערעור על פסק הדין לבית המשפט המחוזי, וזה החליט להקל בעונשם, כך ששלושת בעלי הדיסקוטק חויבו בקנס בסכום של עשרת אלפים שקלים או לחלופין יומיים מאסר. כמו כן הם חויבו לחתום על התחייבות כספית בסכום של 15 אלף שקלים שבמסגרתה התחייבו שלא לבצע עבירות נוספות על חוק העישון במקומות ציבוריים.
פיקוח על ידי מחזיק המקום הציבורי לצורך מניעת עישון
לפי החוק, חובה על המחזיק לפקח על הציבור ולעשות ככל יכולתו למנוע עבירות של עישון טבק. אם ראה אדם מעשן, עליו לפנות אליו או לשלוח אליו מישהו מטעמו ולהורות לו להפסיק את ביצוע העבירה.
כמו כן, במקרה של הפרת החוק למרות פניות מצדו לאדם המעשן, עליו להגיש תלונה למפקח של הרשות המקומית.
החוק אוסר על הצבת מאפרות במקומות הציבוריים על ידי המחזיק, אלא אך ורק במקומות שמאושרים לכך בהתאם לחוק.
הצבת שלטים במקומות ציבוריים האוסרים על עישון
כל מי שבבעלותו או שוכר מקום ציבורי, מלבד מעליות, מחויב לפי החוק לתלות שלטים במקום האוסרים על עישון. לגבי מעליות, היצרן או היבואן מחויבים בכך.
תקנות הגבלת העישון כוללות הוראות לגבי גודל השלטים, צורתם, התוכן המופיע עליהם וכדומה.
עודכן ב: 15/08/2016