לצה"ל ישנה רשות שופטת נפרדת מבתי המשפט אשר דנים בעבירות שביצעו אזרחים, אשר מטרתה לדון בעבירות שביצעו חיילים במהלך שירותם הצבאי. חייל שנאשם בביצוע עבירה יישפט בבית דין צבאי אשר מוסמך לדון בעבירות בעלות אופי צבאי מובהק, כמו גם בעבירות אזרחיות ופליליות המבוצעות במסגרת הצבאית על ידי חיילים או אזרחים עובדי צה"ל.


חוק השיפוט הצבאי מסדיר את סמכויותיו של בית הדין הצבאי ואת אכיפת הדין הצבאי והפלילי בצבא על ידי המשטרה הצבאית, והוא כולל אף עבירות תנועה המבוצעות על ידי חיילים. רק עורכי דין צבאיים מוסמכים רשאים לייצג נאשמים בבתי הדין הצבאיים.


העבירות כאמור יכולות להיות אזרחיות או פליליות, ונוסף על כך ישנן עבירות צבאיות הקשורות באופן ישיר לשירות הצבאי, כגון עבירות נפקדות או עריקות, שימוש בנשק באופן לא חוקי, ביצוע ירי בניגוד להוראות, עבירות משמעת, סירוב פקודה, הוצאת נשק מהבסיס ללא אישור, התרשלות במילוי התפקיד, שימוש לא חוקי ברכוש צה"ל ועוד.


מטבע אופיין של עבירות אלו, הן אינן מתבצעות על ידי אזרחים אלא רק על ידי חיילים במהלך השירות הצבאי, אשר יכולים להיות מיוצגים במהלך הדין הצבאי על ידי עורכי דין צבאיים בלבד.


מהם העונשים המוטלים על מי שביצע עבירות צבאיות?


באופן עקרוני, בתי הדין הצבאיים מחמירים מבחינת העונשים, כך שבגין אותה עבירה הנדונה בבית משפט אזרחי אל מול בית דין צבאי, יהיה הבדל משמעותי בכל הנוגע לחומרת הענישה. חשוב לדעת כי חייל המורשע בביצוע עבירה פלילית ייאלץ להישאר עם רישום פלילי גם לאחר שישתחרר מהצבא, בחיי האזרחות.


על כן כדאי להימנע מראש מרישום פלילי, כאשר במקרים מסוימים אף חרף הרשעה ניתן להימנע מהרישום הפלילי אשר עלול לפגוע בעתידו של המורשע. עבירות סמים הן דוגמה נפוצה להבדל הגדול בין הדין הצבאי והאזרחי, מבחינת חומרת הענישה.


ישנן גם עבירות צבאיות שבגינן ניתן להימנע אף מהרשעה ולהסתפק בענישה, בייחוד כאשר מדובר בעבירות הרלוונטיות לשירות הצבאי בלבד, או במעשים אשר היו מסתיימים ללא העמדה לדין או הרשעה במסגרת השיפוט האזרחי. כמו כן, הרשעה ללא קלון ניתנת בגין עבירות קלות שאינן מצדיקות ענישה מחמירה.


רק עורך דין שקיבל אישור מיוחד יכול לייצג נאשמים בבית הדין הצבאי, ולפנות לרשויות השונות בצבא כגון הקצין הבודק, נציב קבילות חיילים או קצין פניות הציבור.


מהן העבירות הצבאיות הנפוצות?


העבירה הצבאית השכיחה ביותר היא עבירת העריקות, אשר חלה הן על חיילים בשירות הסדיר והן על חיילם בשירות המילואים. לפי החוק, כל היעדרות לא מוצדקת וללא אישור מהצבא במשך 21 ימים ברצף מהווה עבירה אשר עלולה להסתיים במאסר בפועל בבית כלא צבאי לפרק זמן ממושך, כאשר עונש המאסר המקסימלי יכול להגיע עד ל-15 שנים.


כמו כן, הצבא מטפל בחומרה בעבירות מין המתבצעות במסגרת הצבאית, וידוע במדיניות נוקשה כלפי חיילים המבצעים עבירות סמים, הרבה מעבר למדיניות הענישה הנהוגה בבתי המשפט האזרחיים.

 

יש לך שאלה?

פורום דיני צבא | משפט פלילי צבאי


עבירות צבאיות שכיחות נוספות הן עבירות נשק, עבירות אלימות, עבירות המתה, התעללות מצד מפקדים כלפי פקודים, ניצול יחסי מרות, עבירות תעבורה, עבירות ביזה או פגיעה ברכוש צה"ל, עבירות ביטחוניות ועוד.