בין שמדובר באזרחים או בחיילי צה"ל, כל מי שביצע עבירה פלילית בעברו נאלץ להתמודד עם השלכות מעשיו גם שנים לאחר שבוצעו. הרישום הפלילי שבו מתועדות כל העבירות הפליליות אשר בוצעו בתקופה מסוימת, עלול ללוות את האדם שהורשע במעשים הפליליים במשך תקופות ארוכות שיכולות להגיע אף ליותר מ-15 שנים.


הרישום הפלילי עלול לפגוע בפנים שונים במסגרת החיים, החל מהאפשרות לעסוק בתחומים מסוימים כגון עריכת דין או להתקבל לעבודות הדורשות תעודת יושר, לקבל אישור כניסה למדינות מסוימות כגון ארצות הברית וכלה בפגיעה במוניטין ובמעמד.


לעתים עבירות המבוצעות על יד חייל בשירות סדיר או בקבע גוררות רישום פלילי, אשר ישפיע על המשך חייו של אותו חייל גם לאחר שישתחרר וימשיך בחייו כאזרח. אילו עבירות בצבא יגררו רישום פלילי, מה ניתן לעשות כדי למחוק או להפחית את תקופת הרישום ומהן ההשלכות הצפויות לחייל שמשתחרר מהצבא עם רישום פלילי?


אילו עבירות המבוצעות במסגרת הצבאית יגררו רישום פלילי צבאי?


צריך להפריד בין עבירות המבוצעות בצבא שאינן עבירות פליליות אלא קשורות יותר למהות הצה"לית, אשר בגינן ייתכן שהחייל יעלה למשפט צבאי ואף יורשע אולם לא ייאלץ להשתחרר מצה"ל עם רישום פלילי במשטרה, לבין עבירות עם ממד פלילי שגם אם היו מבוצעות באזרחות היו גוררות רישום פלילי. עם זאת, חשוב לדעת שגם עבירות צבאיות כגון עריקות יכולות להוביל לרישום פלילי למרות מהותן הצבאית.


אז בגין אילו עבירות יתבצע רישום פלילי? מדובר במרבית העבירות המסתיימות בהרשעה בבתי הדין הצבאיים, כגון עבירות סמים, עבירות מין, עבירת נפקדות, גניבה, שימוש לא חוקי בנשק או ברכוש צה"לי וכדומה.


ואלו העבירות צבאיות שלא יובילו לרישום פלילי במשטרה: סירוב מתן דגימת שתן, התרשלות, התנהגות מבישה או התנהגות לא הולמת.


מהו רישום פלילי מופחת לפי חוק השיפוט הצבאי?


על פי תיקון לחוק השיפוט הצבאי שנכנס לתוקפו בשנת 2011, נקבע רישום פלילי מופחת עבור חיילים שהורשעו בביצוע עבירות קלות במסגרת שירותם הצבאי, עבירות שאילו היו מבצעים כאזרחים כלל לא היו גוררות רישום פלילי. התיקון לחוק נועד לתקן את חוסר הפרופורציה שהיה קיים עד אז בין המשפט הצבאי והמשפט האזרחי, בכל הנודע לחומרת הענישה.


בניגוד לרישום פלילי "רגיל", רישום פלילי מופחת בצבא אינו פוגע באפשרויות התעסוקה העתידיות ואינו סוגר את הדלת מקבלת תעודות מקצועיות למקצעות כגון עריכת דין, עבודה בשירות הציבורי, אשרות כניסה למדינות ברחבי העולם וכדומה. רק מספר מאוד מצומצם של גורמים רשאי להיחשף לרישום פלילי מופחת, ולכן מדובר בעונש קל ומאוזן יותר, המותאם לחומרת המעשים שבגינם הורשע החייל.


מלבד זאת, הרישום הפלילי המופחת תקף לפרק זמן של חמש שנים בלבד, ולאחר מכן נמחק כמעט לחלוטין.

 

יש לך שאלה?

פורום דיני צבא | משפט פלילי צבאי


לסיכום חשוב לדעת שאין אפשרות למחוק רישום פלילי של חייל לאחר שהורשע בבית דין צבאי. הדרך היחידה למחוק רישום פלילי, בין שמדובר בחייל או באזרח מן השורה, היא להגיש בקשה מיוחדת למחיקת הרישום מנשיא המדינה. לכן עדיף להימנע מראש מביצוע מעשים בתקופת השירות הצבאי שעלולים להשליך באופן משמעותי על המשך החיים. אך כדאי לזכור כי ישנן דרכים להתמודד עם המצב גם לאחר הרשעה במסגרת הצבא, ולהפחית את ההשלכות שעלולות לנבוע מההרשעה.