רישום פלילי נובע מהרשעות ועונשים בשל ביצוע פשעים ועוונות. כל הרשעה בעבירה פלילית שהחוק קובע לצדה עונש מאסר של שלושה חודשים ומעלה, גם אם בסופו של דבר לא נגזר עונש, תגרור אחריה רישום פלילי.

 

רישום פלילי של קטינים מופיע במרשם הפלילי המנוהל על ידי המשטרה וכולל גם רישום משטרתי, המופיע אף הוא בתדפיס הפלילי, בדומה לרישומם הפלילי של בגירים. קטינים בהליך הפלילי הם בני נוער שהיו בגילאי 12- 18 בזמן שעברו עבירה פלילית.

 

לקטין שהיה מתחת לגיל 12 בזמן ביצוע העבירה אין אחריות פלילית לעבירה, ומעשיו מטופלים במסגרת אזרחית, בהתאם לחוק הנוער (טיפול והשגחה). מי שהיה מעל גיל 18 בזמן ביצוע העבירה, נשפט כבגיר ואינו זכאי לזכויות המיוחדות המגיעות לקטין.

 

החוק קובע הבדלים לגבי רישום פלילי לקטינים לעומת רישום פלילי לבגירים, הנוגעים בעיקר לתקופות ההתיישנות והמחיקה שלאחר ההרשעה ולמידת חשיפתו של הרישום. על פי החוק לכל הרשעה ישנה תקופת התיישנות שבמהלכה היא מופיעה במרשם.


משך תקופת התיישנות על הרשעת קטינים

 

תקופת התיישנות לקטין שהורשע בפלילים אך לא נגזר עליו עונש מאסר בפועל היא שלוש שנים. לקטין שנגזר עליו מאסר עד שלוש שנים, תקופת ההתיישנות היא תקופת המאסר בתוספת של חמש שנים.

 

קטין שנגזר עליו מאסר של שלוש עד חמש שנים, תקופת ההתיישנות היא תקופת המאסר בתוספת שבע שנים, ומי שנגזר עליו מאסר של חמש שנים ומעלה, תקופת ההתיישנות היא תקופת המאסר בתוספת עשר שנים. לקטין שהורשע במספר עבירות, תקופת ההתיישנות בגין הרשעותיו תסתיים בתום תקופות ההתיישנות כולן.

 

תקופת המחיקה משתנה בהתאם לסוג ההרשעה

 

בתום תקופת ההתיישנות מתחילה תקופת המחיקה, שבמהלכה הרישום הפלילי עדיין לא נמחק ויש להמתין תקופה נוספת בהתאם לסוג ההרשעה, שבדרך כלל נמשכת עשר שנים. הרשעה שחלפה לגביה תקופת המחיקה איננה נעלמת פיזית ממאגרי המשטרה, אלא מופיעה במחשבים לצד המילים "הרשעה נמחקה".

 

בהחלטה על אי הרשעה אין לקטין תקופת התיישנות אלא תקופת מחיקה בלבד המתחילה במועד פסק הדין. קטין מתחת לגיל 16 שביצע עבירת עוון, תקופת המחיקה היא שלוש שנים. על עבירות חטא או פשע שבוצעו על ידי קטין שגילו מתחת ל- 14, תקופת המחיקה היא חמש שנים.

 

לקטין שההליכים נגדו הסתיימו באי הרשעה וניתן לו צו דרכי טיפול לפי חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), ולקטין שניתן לו צו מבחן, או לקטין שחתם על צו התחייבות להימנע מעבירה, או לקטין שניתן לו צו שירות לתועלת הציבור ללא הרשעה, תהיה תקופת מחיקה בת חמש שנים.

 

חשיפת מידע על רישום פלילי של קטין

 

במהלך תקופת המחיקה הרישום הופך לחסוי והוא חשוף למספר גופים מצומצם. חשיפת מידע על רישום של קטין מוגבלת לגופים המנויים בחוק, כגון: בית משפט או בית דין, קצין מבחן, סנגור הנאשם, ועדת שחרורים לעניין שחרור מוקדם ממעון, שירות הביטחון הכללי, משטרה צבאית ומחלקת ביטחון שדה בצה"ל. בתום תקופת המחיקה מספר הגופים הרשאים להיחשף לרישום מצטמצם כמעט לחלוטין.

 

יש לך שאלה?

פורום רישום פלילי

 

קטין המעוניין למחוק את הרישום הפלילי טרם הסתיימה תקופת המחיקה, עקב גיוסו לצה"ל או בשל פגיעה בעתידו התעסוקתי, יכול לעשות זאת על ידי הגשת בקשת חנינה לנשיא המדינה. הנשיא רשאי לבטל או לקצר תקופות התיישנות ומחיקה. הרשעה שהנשיא חנן דינה כהרשעה שנמחקה.