האסון הגדול שאירע לאחרונה בתל אביב, כאשר חניון תת קרקעי בבנייה קרס על עובדיו, העלה סוגיות רבות בנוגע לבטיחות עובדים באתרי בנייה, חובת הזהירות המוטלת על הקבלן המבצע ואכיפת נוהלי הבטיחות בענף הבנייה על ידי הרשויות.


עדיין לא ברור מה גרם לקריסת החניון בן ארבע הקומות, אשר הוביל לפציעתם של 24 פועלים ולמותם של שלושה אנשים, כאשר שלושה פועלים נוספים עדיין מוכרזים כנעדרים. יחידת ההונאה במשטרה החלה בחקירה בחשד שחברת הבנייה, דניה סיבוס, התנהלה ברשלנות וגרמה לתוצאות הטרגיות. המשטרה תבדוק האם תכנון הפרויקט גרם לקריסה או שמדובר בכשל טכני בביצוע העבודות.


כחלק מניסיונות המדינה לצמצם את מספר הנפגעים בענף העבודה, רק לאחרונה אישרה הכנסת חוק הקובע כי אם אירעה תאונה קטלנית שגרמה לנזקי גוף חמורים או גבתה חיי אדם באתר בנייה, האתר ייסגר ליומיים לכל הפחות, כאשר למפקח העבודה יש את הסמכות להשבית את העבודות למשך שלושה ימים נוספים, אם ישתכנע שקיימים ליקויי בטיחות באתר שלא טופלו.


במהלך הימים שבהם אתר הבנייה סגור, העובדים עדיין יהיו זכאים לקבל משכורת. כמו כן, בסמכותו של מפקח העבודה להוציא צו לתיקון הליקויים. אי תיקון הליקויים על ידי הגורם האחראי עלול להוביל לקנס בסכום של 75 אלף שקלים ואף למאסר בפועל לתקופה של שנתיים.


מי הגורם הנושא באחריות על בטיחות העובדים בפרויקט בניה?


פרויקט בנייה הוא עניין מורכב, וגורמים רבים ושונים פועלים בו. באתר בנייה פועלים במקביל קבלני בנייה, קבלני חשמל, קבלני שיפוצים, עובדי צבע ועוד, כאשר לכל אחד מהם תחום אחריות ייחודי, מנהל עבודה מטעמו באתר ועובדים הכפופים לו.


כמו כן, אתרי בנייה מלאים בסיכונים בטיחותיים, ותאונות עבודה רבות מתרחשות בהם בשל אופי העבודה הכוללת גובה רב, עבודה עם כלים מסוכנים וכדומה. על כן, החקיקה והפסיקה קבעו כי יש צורך להגדיר גורם אחד שבאחריותו לפקח על כלל העבודות המתבצעות בפרויקט, אשר חובת הזהירות חלה עליו כלפי כל מי שנמצא באתר הבניה.


גורם זה נקרא "קבלן מבצע בנייה" וכלפיו תופנה תחילה אצבע מאשימה במקרה של כשלים בטיחותיים שיגרמו לפציעות קשות, כאשר אי שמירה על הבטיחות, ובייחוד גרימת מוות ברשלנות, נחשבת לעבירה פלילית.


חובת מינוי מנהל עבודה לשמירה על תקנות הבטיחות


לאחרונה הורשעה חברת בנייה על ידי בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, אשר הייתה אחראית על פרויקט בנייה בחולון. על פי עובדות כתב האישום, החברה נהגה ברשלנות ובניגוד לתקנות הבטיחות, ולא מינתה מנהל עבודה שיפקח על העבודות וישמור על קיום הוראות הבטיחות. מדובר בעבירה פלילית הגוררת קנסות בסכומים לא מבוטלים של עשרות אלפי שקלים.


החברה טענה להגנתה כי הסיבה שלא מונה מנהל עבודה היא כי מדובר היה בעבודות קלילות בלבד שלא הצדיקו פיקוח על ידי מנהל, אולם שופטת בית הדין דחתה טענה זו והדגישה כי המעסיק אחראי לבטיחות עובדיו בכל שלבי פרויקט הבנייה.


האם פוליסת ביטוח עבודות קבלניות מכסה מקרים כמו קריסה לא צפויה באתר הבנייה?


באופן עקרוני, פוליסת הביטוח המיועדת לעבודות קבלניות מעניקה כיסוי ביטוחי לעבודות הבנייה ומגדירה את היקף אחריותו של הקבלן כלפי הפועלים וצדדי ג'. הביטוח מכסה נזקים לא צפויים ופתאומיים בפרויקט הבנייה, ונזקי גוף או רכוש שנגרמו לעובדים או לצדדים שלישיים.

 

יש לך שאלה?

פורום מפגע בטיחותי בעבודה, כשל בטיחותי וחקירת תאונות בעבודה


במסגרת זו, חברת הביטוח מחייבת את הקבלן לנקוט כללי בטיחות ואמצעי זהירות שונים, כגון פיקוח על ידי מנהל עבודה, הצבת נוהלי עבודה לעובדים באזור הבנייה ועוד.