הגיל השלישי, המסמל את השלב האחרון במסלול חייו של אדם, הוא השלב שבו אפשר לנוח על זרי הדפנה, לאחר צבירת הישגים בכל תחומי החיים, הקמת משפחה, גידול ילדים וטיפוח קריירה. גיל הזקנה מאופיין גם בהתדרדרות במצב הרפואי והקוגניטיבי, באובדן ובידוד.
דווקא בגיל זה חשוב לדאוג לעתיד ולוודא שרווחתם של הילדים והנכדים תימשך גם לאחר הפטירה. אמנם לא תמיד קל לדבר על המוות, אולם היערכות מוקדמת לחלוקת הירושה וכתיבת צוואה בחיים ולא ברגע האחרון, תאפשר ודאות לגבי חלוקת כל הרכוש שנצבר במהלך חיים שלמים בדיוק באופן הרצוי למוריש ולאו דווקא לפי הוראות חוק הירושה, הקובעות את הכללים לירושה ללא צוואה.
ירושה על פי דין: איך תחולק הירושה ללא צוואה?
דיני צוואות וירושות בישראל מעוגנים בחוק הירושה, המעניק לצוואה מעמד עליון בכל הנוגע לאופן חלוקת העיזבון על פי רצונו של המצווה. על פי החוק, ללא צוואה, ירושתו של אדם שנפטר תחולק על פי מעגלי הקרבה של היורשים למנוח. בן הזוג יקבל מחצית מהרכוש, והילדים יקבלו את המחצית השנייה. אם למנוח אין ילדים או נכדים, והוריו כבר אינם בין החיים, יעבור העיזבון לאחיו או לילדיהם.
החוק מתייחס לחלוקת הירושה, אך אינו קובע באילו נכסים מדובר. בשל חוסר הבהירות הנובע מכך, לא פעם מתגלעים סכסוכי ירושה בין היורשים השונים, שהיו יכולים להימנע לו הייתה צוואה הקובעת באופן חד משמעי מה היה רצונו של המוריש.
בדרך כלל, בגיל השלישי נצברו כבר נכסים רבים לאחר שנים של עבודה, כגון בית מגורים, חסכונות וכספים בחשבונות בנק, תכשיטים ורכוש יקר ערך, זכויות פנסיוניות, עסקים ועוד. סביר להניח שהמוריש ירצה לדעת כי לאחר מותו יועבר רכושו למי שהכי זקוק לכך, למי שהיה הי קרוב אליו, למי שיטפל בו במסירות בערוב ימיו וכדומה.
על פי החוק, זכותו הבסיסית של כל אדם לערוך צוואה ולכלול בה הוראות מדויקות לגבי העברת נכסיו לאחר שיילך מן העולם. צוואה היא מסמך משפטי רשמי, אשר יכול לספק למוריש את הוודאות כי הוראותיו יכובדו באמצעות מימוש הצוואה, ולכן זו הדרך המיטבית להבטיח שהעיזבון אכן יעבור בדיוק ליורשים שהמצווה מעוניין שיקבלו אותו, לפי החלוקה שקבע.
כדי להבטיח שהצוואה אכן תהיה תקפה, מומלץ לערוך אותה בליווי עורך דין הבקיא ברזי חוק הירושה, ובמקרה הצורך לצרף חוות דעת רפואית המעידה על כשירותו של המצווה במועד חתימת הצוואה. באופן עקרוני, ניתן לערוך צוואה בארבע דרכים: צוואה בכתב יד, צוואה בעל פה, צוואה בעדים וצוואת שכיב מרע, שהיא צוואה הנערכת על ערש דווי.
הדרך הטובה ביותר למנוע סכסוכי ירושה
ללא ספק, כדי למנוע מראש סכסוכים קשים בתוך המשפחה, מומלץ לכתוב צוואה. כאשר הירושה מחולקת לפי דיני הירושה ולא לפי צוואה, עלולות להתגלע מחלוקות ואי הסכמות בין כל מי שמוגדר בחוק כיורשיו החוקיים של המנוח, אך אם המוריש ניסח באופן ברור ומפורט מיהם היורשים ואיזה רכוש הם יקבלו, כמעט שלא ניתן יהיה לערער על רצונו וסכסוכי הירושה כלל לא יתעוררו.
יש לך שאלה?
מסיבה זו חשוב מאוד לערוך צוואה בגיל השלישי ולא להתעלם מההשלכות שעלולות להיגרם עקב אי השארת צוואה, ודווקא בגיל המבוגר, מומלץ לכתוב את הצוואה מוקדם ככל האפשר. זו הדרך הבטוחה לוודא שהירושה תחולק לפי רצון המוריש ותוך מניעה של קרבות ירושה.