באופן עקרוני, כל אדם יכול להיות יורשו הפוטנציאלי של כל מוריש, אם כך החליט המוריש וקבע זאת מפורשות בצוואה. כמו כן, קיימת זכות טבעית לרשת אדם בהתאם לקרבה המשפחתית אליו. דיני הירושה בישראל החלים מתוקף חוק הירושה, מכירים בבירור בזכותו של כל אדם להחליט מי יהיו יורשיו לאחר פטירתו, וכיצד העיזבון יחולק ביניהם. רצונו של המוריש לגבי חלוקת הירושה הוא ערך עליון בדיני הירושה הנובע מזכות הקניין שלו, ומסיבה זו גם במקרים שבהם מוריש החליט לנשל את ילדיו מהצוואה או לחלק את העיזבון באופן לא שוויוני, עדיין הירושה תחולק לפי רצונו, אלא אם כן התקיימו תנאים לביטול הצוואה, למשל כאשר היא מכילה הוראות לא חוקיות או לא מוסריות.


כל עוד הצוואה לא נפסלה מסיבה כזו או אחרת, החוק מכיר בה כמסמך משפטי מחייב ורצונו האחרון של המנוח יכובד וימומש. עם זאת, החוק אף קובע מי יכול להיחשב יורשו החוקי של המוריש ומפרט מיהם האנשים שפסולים מלקבל את הירושה. במקרים מסוימים, גם אם אין פגמים בצוואה והיא נערכה לפי כל הכללים בחוק, כאשר אחד מהיורשים מוגדר כפסול ירושה, לא ניתן יהיה לממש את הצוואה כלשונה, והיורש הפסול לא יזכה לקבל את חלקו בעיזבונו של המוריש.


מיהם פסולי ירושה בהתאם לחוק?


הרצחת וגם ירשת? ערכי המוסר הבסיסיים אינם יכולים לאפשר לאדם שגרם למותו של אדם אחר לזכות בירושתו, וחוק הירושה אף הוא אינו מאפשר זאת. לא מדובר רק במקרים שבהם היורש גורם באופן ישיר למותו של המוריש, אלא גם למשל אם התנהג באופן הסותר את ערכי המוסר ביחס למנוח. למשל, כאשר מתברר שניסה להסתיר את הצוואה או לזייף אותה כדי לזכות בירושה בדרכים לא חוקיות הסותרות את רצונו של המנוח.


כמובן, גם במקרה שבו היורש רצח את המוריש, למשל כאשר בן רוצח את אביו, הוא יוגדר כפסול ירושה ולא יוכל לקבל כל חלק מירושתו. הדבר נכון גם לכל מצב שבו התנהלותו של היורש התבצעה בחוסר תום לצורך גרימת מותו של המוריש. כל התנהלות כזו תוביל לשלילה מוחלטת של זכות היורש לקבל את חלקו בירושה.


מלבד זאת, ישנם מקרים נוספים שבהם יוגדר יורש כפסול. למשל, אם בני זוג חיו כידועים בציבור כאשר אחד מהם היה נשוי לאדם אחר באותו הזמן, לאחר מותו של בן הזוג, הידוע בציבור לא יוכל לרשת אותו.


מי מוסמך לפסול אדם מירושה?


החוק מעניק לבית המשפט לענייני משפחה סמכות רחבה בכל הנוגע לפסילת אדם מזכותו בירושה. בית המשפט ישקול כל מקרה לגופו לפני שיחליט אם להגדיר אדם כפסול ירושה ובכך לשלול ממנו את זכויותיו לקבל את חלקו, בשל הסתירה עם זכותו הטבעית של היורש לקבל ירושה בהתאם לדיני הירושה או זכותו המוקנית לירושה שניתנה לו במסגרת הצוואה.

 

יש לך שאלה?

פורום צו ירושה | צו קיום צוואה


על כן, רק כאשר התנהלותו של היורש חורגת בצורה קיצונית מהתנהלות סבירה הוא יוכרז כפסול ירושה.